40mm gat boren door verdiepingsvloer beton dikte 30cm

Sven1987

 • #1
We willen graag onze wasmachine verplaatsen van de 1e naar de 2e verdieping in onze woning. Dat betekend dat we de toe en afvoer waterleiding 1 verdieping omhoog moeten brengen en daarvoor dus leidingen moeten aanleggen door de betonnen tussenvloer a 30cm.

Wat is wijsheid.

Zijn er diamant boren te huur voor deze afmetingen?
Heb al wel wat rondgekeken online, maar nog niet de geschikte maat gevonden namelijk. Beschik zelf wel over een boormachine met SDS aansluiting.

Waar moet ik nog meer op letten?, zinvolle tips zijn natuurlijk altijd welkom.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #2
Laten doen door een gespecialiseerd bedrijf?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
 • #3
Er zijn diamantboormachines te huur en ik raad je dat ook van harte aan want met je SDS boor kan je het wel vergeten. Die diamantboren hebben een andere aansluiting en je eigen machine heeft per definitie te weinig vermogen om door 30cm beton te gaan met dergelijke diameters, ook heb je een wateraansluiting nodig.

Gewoon een boor 40mm of 50mm huren met boormachine, geef aan dat je door 30cm beton moet zodat ze het vermogen er op af kunnen stemmen.

Zorg voor voldoende oude handdoeken/badlakens/beddelakens want je moet watergekoeld boren.
 

Sven1987

 • #4
Bedankt voor je antwoord,

Moet ik dan denken aan zoiets bij bijv. de Boels te huren? of raad je aan andere verhuurder aan?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
 • #5
Boels, bo-rent, arma verhuur, skippy-rent. Ze hebben ze allemaal.
Maar ik zou ook eens een boorbedrijf bellen, of ze niet een verloren uurtje op willen vullen.
Want huren met diamant slijtage is ook niet goedkoop. En een boorder weer precies hoe hij de water overlast kan voorkomen.
Groeten b
 

Sven1987

 • #6
Ik heb via diverse site's wat offertes opgevraagd en kwam toch al snel op een bedrag tussen de 500 en 700 euro voor 2 gaten, dus vandaar dat ik info inwin om het eventueel zelf te doen.

zal komende week eens informeren bij de verhuurders hier in de omgeving wat de huur kosten + slijtage kosten zullen zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Ik heb dat in 2003 zelf gedaan: 2 gaten van 50 mm doorsnede (tbv één 40 mm Ø afvoerpijp en twee electrakabels) in een stevige betonnen plaat van de 1e etage. Ik denk ook zo'n 30 cm dik.
Boormachine gehuurd bij een locaal verhuurbedrijf.

Ik had het bonnetje nog:
1 x diamantboormachine 600 mm (maximale dikte van het beton dus)
1 x trafo
1 x boor Ø 50 mm
Totaal was toen ca 50 Euro incl BTW (1 dag huur).
Voor de boor zelf betaalde ik alleen de slijtage, bij mij was dat 0,3 mm (3 Euro ex BTW).

Wat erbij komt kijken (voorzover ik het me nu nog herinner):
Je hebt een boormachine in een grote houder, die je van boven naar beneden laat boren. De machine is watergekoeld, dwz dat er een wateraansluiting beschikbaar moet zijn (tuinslang of wasmachineaansluiting). Je kunt vrij dicht bij de muur boren, hij heeft weinig ruimte aan de muurzijde nodig.

Er wordt héél langzaam geboord, de machine maakt daarbij relatief weinig lawaai. Er mag beslist niet eerst voorgeboord worden met bijv kleinere boren (klopboor / SDS boorhamer) want dan gaat de diamantboor eraan. Dus niet eerst zelf proberen iets te boren, meteen de juiste machine gebruiken.

De waterkoeling betekent dat er voortdurend water uit komt. Geen enorme hoeveelheid, maar toch... Dat water kun je steeds wegdweilen zolang het gat nog niet doorgebroken is, om zo de wateroverlast in de ruimte waarvandaan geboord wordt zo beperkt mogelijk te houden. Met twee man werken is wel zo prettig: één boort en één dweilt.

Op het moment dat de boor door het beton breekt, komt er een hoeveelheid(je) water naar beneden. Daar zul je in de ruimte eronder rekening mee moeten houden, zoals bijv. de muur ernaast afplakken met plastic folie om evt. schade te beperken. En dekzeil op de grond.

Ik vond het verbazingwekkend zo soepeltjes die boor door het beton (en het betonijzer!) heen zoeft. Duurt lang dat wel, maar gaat heel netjes. Daar kun je niet tegen boren met eigen simpele boormachines.

Prijzen zullen inmiddels wel hoger liggen, het is tenslotte al weer 12 jaar geleden. Heb je toch een indruk, verder kun je bij een paar verhuurbedrijven informeren.

Indien je evt. een afvoer van 50 mm Ø wilt gebruiken moet je een 60 mm Ø boor nemen. Je krijgt een afvoerpijp nooit door een exact even groot gat heen. Bovendien zet die pijp (in de lengterichting) uit wanneer er warm water van de wasmachine doorheen gaat en daarom moet ie iets kunnen bewegen.

Succes!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #8
Tegenwoordig krijg je er vaak een waterzuiger bij geleverd, scheelt een hoop viezigheid :mrgreen:
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
 • #9
Kees schreef:
Indien je evt. een afvoer van 50 mm Ø wilt gebruiken moet je een 60 mm Ø boor nemen. Je krijgt een afvoerpijp nooit door een exact even groot gat heen.
Ik boor nog regelmatig met watergekoelde diamantboren en je hoeft geen slag grotere boor te gebruiken. De boren zijn in de praktijk meestal een paar millimeter groter dan het gat wat je wilt boren. 42 mm voor 40mm buis, 117mm voor een 110mm buis etc.
 

Poster

 • #10
Hallo

Gewoon een watergekoelde diamant pijp boor huren, voor de maat die u wenst, het gat wordt altijd groter, onder het plafond een metselkuip strak tegen het plafond zetten met een balkje, en u kunt rustig boren.
De waterschade blijft beperkt.

Grt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #11
Check eerst even wat voor soort verdiepingsvloer je hebt. Er zijn vloeren met voorspanwapening die absoluut niet doorboord mag worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu