Gat boren in cardan-koppeling zonnescherm

Matrex

  • #1
Ik heb een vraag om wat expert advies over boren in metaal.

Mijn zonnescherm bedien ik met een stok die je vast moet draaien aan twee palletjes (4mm) die uit de as steken (zie foto's onder).
Zoals te zien is, zijn deze palletjes volledig weggeroest/afgesleten. In overleg met de lokale ijzerwaren specialist heb ik besloten om onder de bestaande palletjes (hij dacht dat dat wel eens erg hard metaal zou kunnen zijn) een gat te boren en daar een spanstiftje in te klemmen.

De uitdaging is het volgende:
- deze as kan niet los van het zonnescherm (zie nergens schroeven om het scherm open te maken) dus het is geklooi op hoogte. ik wil niet op een ladder gaan staan, omdat ik op de 7e woon.
- als ik teveel druk zet, draait de as weg (want cardan-koppeling), dit heb ik geprobeerd te verhelpen door er tijdens het boren iets achter te plaatsen (eerst een tang, later een rolmaat, wat voorhanden was)

Mijn probleem is dat ik nu een gat heb van ca. 9mm diep (diameter as = 14mm) (gemeten met schuifmaat), maar dat ik nu niet verder kom dan dat.
Wat ik tot dusver heb geprobeerd:
twee boormachinesmachines:
- Bosch accutool, redelijk oud, maar toch 30 Nm.
- Metabo klopboormachine 540W, leeftijd onbekend (Niet op de klopboorstand, wel geprobeerd: instantaan boortje stuk; lesje geleerd)

Van klein naar groot. Begonnen met 4 mm: gebeurde niks behalve inkeping van 1 mm diep.
Bij 1 mm boor kwam ik een aardig eind, totdat deze afbrak (ik denk te ongeduldig geweest)
toen bij de specialist 2 HSS boren gekocht: van 2 en 4 mm.
Beide boren doen met beide boormachines nagenoeg niks in het bestaande gat. (ben denk ik na half uur boren 1 mm opgeschoten)
Ik heb geprobeerd met hoge en lage frequentie te boren, hard en zacht te duwen, zo recht mogelijk houden of beetje draaien en gebruik telkens veel boorolie, maar niks lijkt te werken.

Zie ik nog iets over het hoofd? Ik ben een beetje uitgespeeld.
Zou elke suggestie waarderen!

1687169796449.png


1687169813416.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Matrex schreef:
Bij 1 mm boor kwam ik een aardig eind, totdat deze afbrak (ik denk te ongeduldig geweest)
toen bij de specialist 2 HSS boren gekocht: van 2 en 4 mm
Maak is een foto van de tip, de snijkanten van de boortjes. Kunnen wij zien wat er nog van over is.
 

De Bob

  • #3
Hallo
Het gat uitboren wordt moeilijk, u moet door een harde (staal denk ik) stift/pen heen
Probeer dwars op deze stift op dezelfde hoogte in de tip een gat te boren, zover als u komt, misschien wel helemaal door de oude pen heen, en sla daar een spanstift in, komt u tot de helft, dan twee halve stiften er goed krap in tikken.
En boor met cobalt boren die zijn en blijven vele malen scherper.
Btw: misschien komt u met een cobalt boor wel de de oude stift heen, zoals u nu boort.
 
Laatst bewerkt:

Matrex

  • #4
@Wgb van de 2 en 4mm boortjes? Ik heb denk ik de 1 mm boor al weggegooid, maar ik kan morgen eens kijken. Zal eens kijken of ik het snijvlak van de boren goed op de foto kan krijgen.

@De Bob ik ben dus al een stukje onder orignele stift begonnen met een gat boren en dat ging aardig tot dus 9mm daarna bijna geen voortgang meer.

Ik heb op dit moment een spanstift in het gat aan de ene kant en daarmee kan ik soortvan het zonnescherm bedienen, maar dit is nu wel asymmetrisch en de cardan koppeling springt na verloop van tijd naat de zijkant en het spanstiftje dat erin zit is er al een keer uitgevallen. misschien als ik aan twee kanten een gat heb dat het beter blijft zitten. Hoe dan bedankt voor jullie reacties!
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu