Gardena hydrofoorpomp 3000/4 eco krijg hem niet opgestart

Boelie88

  • #1
Hallo,

Afgelopen weekend een gardena hydrofoorpomp 3000/4 eco gekocht voor onze recent gekochte woning en aangesloten maar krijg hem niet opgestart (geen water uit de uitvoer).
Ik heb zoals in de handleiding beschreven staat de pomp op fill modus gezet en het filter gevuld met water tot het maximum en er water uit de uit de ontluchting komt.
Wanneer dit gebeurt was heb ik de ontluchting dicht gedaan en het filter gesloten, vervolgens de pomp op run modus gezet en ingestoken.
Vervolgens zou deze zich moeten vullen met water en dan afslaan als deze op druk is maar dit gebeurt niet.
De pomp draait wel maar zuigt geen grondwater aan en de druk blijft op 0 bar staan.
Ik ben er al 2 avonden mee bezig maar het lukt gewoon niet.
Ik heb terwijl de pomp draait ook al eens gespeeld met de kraan van de uitvoer zonder resultaat.
Heeft er iemand van jullie misschien advies wat ik kan doen?
In bijlage enkele foto's van de opstelling.

Alvast veel dank voor de goede tips en oplossing.

Ter info: de vorige eigenaar had er ook een kleine beregeningspomp aanhangen.

20210426_154127.jpg IMG-20210426-WA0002.jpeg
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Jan

    Algemeen beantwoorder
    Moderator
    • #2
    Hoe diep hangt de zuigslang?
    Heeft de terugslagklep de goede stroomrichting?
    Er kan nog een luchtbel in de zuigleiding zitten.
    Het is de vraag of de pomp in staat is het grondwater op te zuigen, zelf-aanzuigende pompen hebben daar vaak moeite mee.
     
    • Like
    Waarderingen: Boelie88 en Vonken_trekker

    Boelie88

    • #3
    De diepte van de zuigslang heb ik echt geen idee van.
    De terugslagklep staat met de pijl richting aanvoer van pomp.
    Moest er een luchtbel in de zuigleiding zitten, hoe krijg ik deze er uit?

    20210426_202002.jpg
     

    Vonken_trekker

    Specialist Elektra
    • #4
    Ik ben niet bekend met deze pomp met 'run' en 'fill' standen. Suggesties die Jan doet is ook het waar ik aan denk.

    Als je de pomp hebt vol gegoten, laat je hem dan wel een flinke tijd draaien zodat hij lucht kwijt kan? Kan best een paar minuten duren voordat er water komt. En heb je tijdens dit proces wel een kraan of dop open zodat de lucht eruit kan?
     
    • Like
    Waarderingen: Boelie88

    Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    • #5
    Pomphuis en filter zover mogelijk vullen met water dan kraan los en po p laten draaien, het kan even duren voordat er water komt.
    Hierbij ervanuitgaande dat de zuigslang niet lek is en de slang voldoende diep in de bron hangt
     
    • Like
    Waarderingen: Boelie88 en Vonken_trekker

    Teun65

    • #6
    Het aanzuig gedeelte vol laten lopen, als de pomp daarna werkt... kan je een T stuk op de zuigzijde monteren, dan kan je deze vullen voor gebruik... belangrijk pomp... niet te lang lucht laten verplaatsen, ze zijn dan wel zelf ontluchtend.... maar geeft snel slijtage.. en kortere levens duur..

    Mocht dit alles niet werken, vraag je eigen af op welke diepte de pomp het water moet halen, en of er water is...
     
    • Like
    Waarderingen: Boelie88

    Boelie88

    • #7
    Vonken_trekker schreef:
    Ik ben niet bekend met deze pomp met 'run' en 'fill' standen. Suggesties die Jan doet is ook het waar ik aan denk.

    Als je de pomp hebt vol gegoten, laat je hem dan wel een flinke tijd draaien zodat hij lucht kwijt kan? Kan best een paar minuten duren voordat er water komt. En heb je tijdens dit proces wel een kraan of dop open zodat de lucht eruit kan?
    Als ik de draaischakelaar op 'fill' draai wordt de geïntegreerde terugslagklep geopend.
    Ik heb hem al wel een tijd laten draaien maar nog niet lang met de kraan open (heb deze wel een paar keer open en toe gedraaid tijdens het draaien van de pomp), dit ga ik nog proberen met de kraan open.
     

    Boelie88

    • #8
    Marcn.88 schreef:
    Pomphuis en filter zover mogelijk vullen met water dan kraan los en po p laten draaien, het kan even duren voordat er water komt.
    Hierbij ervanuitgaande dat de zuigslang niet lek is en de slang voldoende diep in de bron hangt
    Ga het proberen, bedankt voor de tip!
     

    Vonken_trekker

    Specialist Elektra
    • #9
    Tijdens dat de pomp draait moet je wel een vuldop of een kraan open zetten anders kan de lucht nergens heen.

    Probeer dat eens en dan gewoon even laten lopen en niet na 30s gelijk uit zetten als hij het nog niet doet.
     
    • Like
    Waarderingen: Boelie88

    Boelie88

    • #10
    UPDATE - OPGELOST:
    Kortom de pomp draait perfect:
    Ik heb de kraan opengelaten maar er kwam nog niets.
    Daarna heb heb ik mijn vinger op de gardena nippel (uiteinde uitvoer) gedrukt en begon er zwakke waterstraal uit te komen. Hierna wat langer gedaan en plots een DIKKE waterstraal :mrgreen:.
    Toen de kraan dichtgedraaid en begon de pomp druk op te bouwen:prima:
    Hierna erachter gekomen dat de opbouw heel lichtjes water lekte, dus opnieuw opgebouwd en nu zo gemaakt dat ik de pomp er altijd tussenuit kan halen.
    Ik wil bij deze iedereen bedanken voor de goede tips en het meedenken!

    20210427_170148.jpg
     

    Vonken_trekker

    Specialist Elektra
    • #11
    Fijn dat het werkt! En die koppelingen zijn inderdaad handig. Ik gebruik ze ook vaak; zo kun je eenvoudig in de winter de pomp loskoppelen en vorstvrij binnen zetten.
     
    • Like
    Waarderingen: Boelie88

    Boelie88

    • #12
    Om hier even op terug te komen..
    Ik heb nog steeds volgend probleem.
    Iedere keer bij gebruik van de pomp komt deze niet meer op druk. Hij blijft dan rond de 2,5 bar hangen. Het enige wat ik kan doen is mijn vinger weer op de gardena nippel drukken tot deze op druk is en vervolgens blijft hij dan werken. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat ik dit iedere keer als ik de pomp ga gebruiken dit opnieuw moet doen..
     

    Vonken_trekker

    Specialist Elektra
    • #13
    Is die vinger ook nodig als de kraan boven de pomp dicht staat zoals op de laatste foto?
     

    Boelie88

    • #14
    @Vonken_trekker Dan gebeurt er helaas niet en blijft hij draaien en hangen op +-1.0-1.5 bar.
    Hij heeft echt tegendruk nodig:-|
     

    Vonken_trekker

    Specialist Elektra
    • #15
    Vreemd... en dan begint hij wel direct?

    Ik zet in op toch nog ergens een kleine lekkage...
     

    Boelie88

    • #16
    @Vonken_trekker
    Ja inderdaad dan bouwt hij direct druk op en is het probleem over..
    Hij lekt helemaal nergens op het zicht :-|
    Zou het kunnen dat de aanzuigleiding in de grond los is?
     
    Laatst bewerkt:

    Jan

    Algemeen beantwoorder
    Moderator
    • #17
    Ik denk dat er lucht in de pomp zit.
     

    Vonken_trekker

    Specialist Elektra
    • #18
    Ja of hij zuigt valse lucht mee aan in de zuigleiding
     

    Boelie88

    • #19
    Nog steeds niet top:
    Afgelopen donderdag eens lang gesproeid zonder problemen. Nu had ik gisteren kort gesproeid en bleef de pomp weer draaien, druk bleef goed maar drukvat kwam niet boven de 1,5/2 bar. Vervolgens klein minuutje gesproeid en kwam de pomp gewoon op druk..
    Denken jullie nog steeds hetzelfde?
     

    Vonken_trekker

    Specialist Elektra
    • #20
    Ja. Problemen met druk opbouwen komen meestal door lucht die mee wordt gezogen.
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu