Garage vloer en vocht

Torello

  • #1
Hoi,

Ik heb m'n garage helemaal omgebouwd tot dans- en drumstudio. Op de betonnen vloer is verhoogd een zwevende houten vloer gemaakt (ruimte eronder ca. 7 cm) De studio is ook behoorlijk warmte geïsoleerd zodat het er in de winter snel behagelijk is.

Maar ik merk nu, in het voorjaar, dat er toch veel vocht optrekt door de vloer. Het is niet zo dat de hele vloer nat is.
Kun je een dergelijke vloer dampdicht maken of creeer je dan juist een probleem?
Ik weet niet of de betonnen plaat van de garage plat op zand ligt maar ik denk van wel.

Wie heeft er tips?

Groetjes,
Edwin
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Kan het ook zijn dat het vocht condens is wat op de koude vloer neerslaat? Goed ventileren zal dan helpen. Had je dat vocht probleem ook al voor de aanpassingen die je gedaan hebt?
 

Torello

  • #3
Nee, maar toen was de garage nog niet zo geïsoleerd.

Ik heb mechanisch in en uit ventilatie (2 ventilators, inclusief suskasten) aangebracht. Daarmee krijg ik de vochtigheidsgraag behoorlijk omlaag. maar die staan dan ook continu aan. Terwijl er grotendeels niemand aanwezig is.

Dus dacht wellicht dat het aanpakken van de vochtbron misschien zinnig is. Aangezien alle muren dampdichte folie onder de gipsplaat heeft, lijkt mij dat de damp uit de vloer moet komen (naast wat er in de lucht aanwezig is).. En als de vloer dampdicht *mag* zijn kan deze ook nog eens warmte geïsoleerd worden... (2 vliegen in 1 klap)..
 

Torello

  • #4
Overigens denk ik dat vocht *probleem* niet helemaal juist is. Als de natuurlijk ventilatie weggenomen wordt, (en geloof me die was er ruimschoots) dan is het logisch dat damp en vocht zich kan ophopen. De vraag is wat je er allemaal tegen kan doen...
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Hoi Torello,

Lijkt me moeilijk om in uw geval de vochtbron aan te pakken.
U bent dat namelijk zelf, uit uw schrijven blijkt dat u zich in die ruimte behoorlijk druk maakt.
Daardoor produceert u een behoorlijke hoeveelheid vocht, lucht die u uitademt en transpiratievocht.

Dat kunt u alleen maar laten verdwijnen door ventilatie of ontvochtiging.

Vr Gr sucses ermee
 

Chathanky

  • #6
Niet geheel nat, waar is het wel nat als ik de ruimte zo voor kan stellen?

Midden, zijkant of anders.
 

Torello

  • #7
De betonnen vloer laat veel damp door, met name in het voorjaar. Als ik me er niet "druk" maak en niet ventileer loopt de vochtigheids graad op tot 85%. Als ik een beetje ventileer dan zakt dat naar 70%. Continue, dan gaat dat naar 60%. Naar mijn weten (en ik moet nog een stuk vloer gaan demonteren om te kijken) is er gelukkig niet sprake van echte vochtplekken.

Mijn vraag is of ik ongestraft deze vloer dampdicht mag maken...
 

Fiesiekus

  • #8
Uit de beschrijvingen begrijp ik dat de ruimte redelijk geventileerd en verwarmd wordt. Dat i.c.m. het gestaag oplopen van de vochtigheidsgraag als er geen mensen zijn doet sterk vermoeden dat er sprake is van optrekkend vocht uit de grond. Dat wordt echter weersproken door de veronderstelling dat de betonvloer op zand ligt; dat geeft weinig aanleiding tot optrekkend vocht tenzij de grondwaterstand hoog is. Weet de TS daar iets over te zeggen?

Remedie: laag waterdichte betonmortel op de betonvloer storten (met speciaal additief: bijv. Pudlo). Ik begrijp echter dat er al een houten vloer ligt? Dampdichte folie erover i.e. over de houten vloer? Is dat een mogelijkheid? Dat laatste i.c.m. een afzuiging onder de houten vloer die de afgezogen lucht naarbuiten blaast En met de toevoerlucht uit de verwarmde ruimte, dus van boven de houten vloer.

Misschien kan je iets met deze tips?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Fiesiekus schreef:
En met de toevoerlucht uit de verwarmde ruimte, dus van boven de houten vloer.
Dit lijkt me geen goed idee, de warme vochtige lucht wordt dan onder de koudere vloer gezogen wat resulteert in nog meer condens op de betonvloer.


@ Torello, het beton is het voorjaar het koudst, de vochtneerslag is in die periode hoger dan later in het jaar dus de vloer zal veel natter zijn dan in de zomer, herfst en winter.
 

Torello

  • #10
Een folie over de houtenvloer is geen optie. Deze vloer is namelijk (tap) dans vloer en de klank wil je niet aantasten. Ik zat zelf ook te denken aan afzuiging onder de vloer maar kan me wel wat voorstellen bij de opmerking van Jan dat de warmte lucht daarheen gezogen wordt en dan juist condenseert. De vloer is opgebouwd uit een op rubbers gemonteerd houten frame waarop multiplex platen zijn geschroefd. Het hele oppervlak is bedekt (5.5 x 3.4 meter)

Ik ga dit weekend maar eens kijken hoe de betonnen vloer erij ligt. Voor nu heb ik de ventilatie op een timer gezet zodat deze niet de hele dag staat te draaien. Met verspreid 6 uurtjes ventileren, resulteert dit in een stabiele vochtigheids graad de laatste drie dagen; 's-morgens 68% bij 18°C. Da's op zich niet slecht.

Maar ik probeer uiteraard de ruimte zo damp/vocht-arm als mogelijk te krijgen. Naast dansruimte is het ook muziek ruimte, er staan al een drumstel en djembé en de nodige audio-apparatuur (gerealiseerde droom ! :D )

Groetjes,
Edwin.
 

Fiesiekus

  • #11
De warme lucht zal onder de vloer het vocht op het betonoppervlak laten verdampen en afvoeren.
 

Chathanky

  • #12
Als de vloer op zandgrond gestort is koelt de warme lucht sterk af waardoor het op de vloer gaat condenseren. Zeker als de lucht al 70%verzadigd is.

Wat wel mogelijk is (als je geen last van optrekkend vocht hebt en het echt condenserend vocht is) om de vloer te isoleren met dampdichte isolatie, dit hoeft niet dik te zijn maar wel drukvast.
Zorg er dan wel voor dat ook de naden goed afgeplakt zijn.
 

Lance

  • #13
Mocht het echt optrekkend vocht zijn dan zie ik maar èèn oplossing.

De houten vloer eruit en een vochtscherm aanbrengen. Dit is een 2-componenten hars die je bij een parketzaak kunt kopen.
De 2 producten bij elkaar gooien even mixen en met een roller aanbrengen.

Volgende dag de vloer weer plaatsen en als er dan nog vocht op de vloer staat dan is het zeker geen optrekkend vocht.
 

Fiesiekus

  • #14
Door de turbulentie op de grenslaag lucht -> plafond is de warmtetoevoer hoger dan de warmteafvoer door de temperatuursgradient over de betonlaag. Netto zal de temperatuur aan het betonoppervlak stijgen waardoor enige verdamping van het optrekkend vocht uit het beton aan het oppervlak optreedt.
 

Chathanky

  • #15
Er zal best vocht verdampen, daar zal geen twijfel over zijn.
Dan mag je er wel een flinke ventilatie achter moeten zetten wat aardig wat energie en geluid veroorzaakt.

Een temperatuur van 20 graden en 70% luchtvochtigheid condenseert bij 14 graden. Bij gelijkblijvende temperatuur van 20 graden 70% kan de lucht nog 2 gram per kilo lucht opnemen. 1 kg.

Om een idee te geven, 1m3 lucht weegt bij 20 graden zo`n 1,2 kilo.

Bij het ventileren van de vloerspouw spelen 2 dingen mee, om het vocht te verdampen ontrek je warmte uit de geventileerde lucht waardoor de temperatuur gaat zakken, is dit te kort aan ventilatie dan gaat de lucht condenseren en dit is bij een hogere temperatuur dan 14 graden omdat er al vocht is opgenomen aan het begin van het ventilatie punt, dus vergroot je het probleem cq. verplaats je het probleem.
Ten tweede, reken eens uit met de gegevens hiervoor hoeveel lucht je moet toevoeren om niet aan het condensatiepunt te komen.

De ts er zal er mischien niks meer van snappen of het mischien niet willen weten, en verder wil ik er ook niet meer op in gaan, of via een pb.

Als je isoleert wordt de oppervlakte temperatuur hoger en condenseert de zaak minder snel en het is een eenmalige investering die verder geen blijvende kosten met zich meebrengt.
Dit als uitgangspunt van mijner zijde. of het te realiseren valt voor de ts er kan ik van hier niet bepalen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Graag terug naar de vraag van de TS, technische verhandelingen kunnen nog wel wanneer hij daar om vraagt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #17
Waar blijft de vochtige lucht als ik niet ventileer maar ook de betonvloer dampdicht isoleer.
Het is nu zo dat het vocht zichtbaar wordt (gemaakt) op de vloer, vanwege de hoge luchtvochtigheid. (50/60% is normaal)

Het vocht zal toch ergens moeten blijven, trekt dat dan in de gipsplaten?

Zoals de TS al aangeeft door te ventileren gaat de hygro naar beneden, wat zou dan nog een andere oplossing zijn om zonder te ventileren het vocht uit de ruimte kwijt te raken.
Wat ook werkt is de lucht koelen(airco), door te koelen ontvochtigd de lucht, maar dat kost nog meer energie als ventileren.

Het verhaal lijkt mij nu vast te lopen in de betonvloer die nat wordt en hoe dit tegen te gaan?
Wat is nu volgens jullie de oplossing?

Vr Gr
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Ik vind de oplossing van Lance de meeste kans van slagen hebben, er kan dan ook gelijk isolatie aangebracht worden onder de houten vloer.
 

Chathanky

  • #19
Je kunt het enigszins vergelijken met enkel en dubbel glas.
De reden van waarom enkel glas sneller condenseert en dubbelglas minder snel is hiermee te vergelijken.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #20
Met andere woorden het slaat (condenseert) niet meer neer op de vloer, maar de hoogte van de luchtvochtigheid daalt daardoor dus nog niet?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu