Betonvloer op bestaande betonvloer garage, paar vragen

Rosegarten

  • #1
Hallo.. Wij hebben een garage met een betonvloer, maar die is niet helemaal vlak. Er zit zo'n 2.5 cm hoogteverschil op diverse plekken.
Daarnaast hebben we een nieuw kozijn laten maken en die sluit nog niet aan op de oude vloer en zweeft boven de straatstenen.
Nu willen we beton laten storten op de bestaande betonvloer.

Vraag 1. Kan ik het beton gewoon tegen en onder het nieuwe kozijn laten storten? of moet daar nog een folie of ietstussen?
Vraag 2. Kan ik gewoon op de bestaande stenen van het pad beton storten? of moet ik die stenen even weghalen en dan een lat zetten,zodat het beton daar een cm of 15 cm dik wordt?

Verder in de garage:
De muren zijn halfsteens.Daarop is aan de binnenkant houten frame bevestigd, met folie en isolatiemateriaal ertussen. Aan de binnenkant verder afgewerkt met houten platen.
Deze houten constructie zweeft 1 a 1.5cm boven de betonnen vloer. (zie foto). Een deurkozijn staat ook nagenoeg op de oude betonvloer.
Ook staat er al een klein stukje houten regelwerk voor een toiletwandje.

Nu willen we er 5 cm extra beton op laten storten, maar dan komen de houten wandjes en dat regelwerk dus 'in' het beton . Is dat een probleem?

Ik zat zelf te denken: die 1cm onder de houten wandjes dichtpurren. Dan folie op de vloer en tegen de wanden, zodat het beton als het ware in een bak van folie ligt.
Of hoe ik alleen wat randen folie tegen de houten muur en het regelwerk te bevestigen, zodat het er niet direct tegenaan komt? Maar dat het nieuwe beton wel direct op het oude beton ligt?

De garage is zonder stoken altijd kurk droog en krijgt staks airco om te verwarmen/koelen. Dus ik verwacht niet veel vocht problemen te krijgen. En we boren hier en daar nog wel een gat voor ventilatie

Graag jullie kijk hierop. En als iets niet duidelijk is, hoor ik het graag.

garage pui op stenen pad.jpg bestaand kozijn.jpg gesioleerde houten binnenwandjes.jpg garage pui zweeft.jpg regelwerk op bestaand beton.jpg
 

Rosegarten

  • #2
Ik heb begrepen dat het oude beton, stofvrij moet worden gemaakt en dat ik de vloer moet 'aanbranden' met cementpoeder en water.
Dus een folie 'onder' de vloer lijkt me niet handig.

De vraag is dus of ik bestaande houten muren en kozijnen moet beschermen met een folietje?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Je wilt dus 2 dingen:

- De betonvloer in de garage voorzien van 2,5 cm beton
- De oprit vervangen door beton.

2,5 cm is voor een laag beton te dun. Dat gaat scheuren en komt los van de ondergrond.

Voor de oprit: Stenen eruit, folie op het zand aanbrengen, net als een randbekisting. Wapening aanbrengen, storten, afreien / vlak schuren. En dilatatievoegen inzagen om krimpscheuren te voorkomen.
 

Rosegarten

  • #4
Nee.. het hoogteverschil is 2.5cm.. ik denk dat er wel 6 ~ 7cm op het laagste deel komt. Maar daarmee komt de houten voorzetwand dus in het beton te staan. Kan dat? of moet daar even een folie tegen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Waarom zou je de stenen willen vervangen door beton?
Eenmaal beton gestort kun je er dus nooit weer bij of je moet alles weer weg/openbreken.
Daarnaast met beton geen water wat tussen de stenen door de grond in kan trekken dus dat moet ergens naar aflopen.
Met stenen haal je woon wat stenen uit en leg je die later weer terug.
Is het geen noodzaak dan zou ik de stenen gewoon uithalen, extra laag zand aanbrengen en de stenen weer terug op het gewenste niveau.
 

Rosegarten

  • #6
Nou ja.. het is meer praktisch.. omdat de hele vloer opgehoogd wordt met een cementdekvloer, kunnen ze dat gat tussen en onder de nieuwe pui net zo goed volstorten. Is mijn redenering. De pui sluit dan bijna naadloos aan op de nieuwe betonvloer.

Ik snap wel het voordeel van stenen, maar die betonvloer hoeft er de komende 10 - 15 jaar voor mij niet uit. Ik weet alleen niet hoe ik de pui moet beschermen tegen het beton. Met folie?

garage vloer opvullen.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Rosegarten schreef:
maar die betonvloer hoeft er de komende 10 - 15 jaar voor mij niet uit.
Dat zeg je nu maar denk je er volgend jaar ook nog zo over?
Daarnaast kost een kuub beton zo'n 150 euro, even alles wat je er bij naast nodig hebt niet meegerekend als folie, betonmatten, bekisting enz., een kuub straatzand 25 euro.
Bij beide moet je de bestaande stenen eerst verwijderen, alleen bij beton moet je vervolgens de nodige diepte uitgraven, een bekisting aanbrengen, betonstaal aanbrengen, het werk uit moet besteden en rekening houden met dat het gaat barsten plus dat er geen water de grond in kan trekken en dat je dat dus moet afvoeren.
Terwijl je de stenen vrij eenvoudig zelf even kan ophogen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu