Foutmelding Vaillant VHR 24-28C, ontluchten

Bosveld

  • #1
Laatst heb ik een radiator verwijderd en na het hervullen van het systeem met water, liet de Vaillant verschillende foutmeldingen zien, maar vooral F06. Volgens het boekje kon ik dan maar beter een monteur laten komen. Terwijl we niets met de ketel hadden uitgevoerd! Dus waarschijnlijk lucht.

De volgende ingrepen bleken nuttig, nadat het front van het apparaat is weggehaald:
  • Links vooraan het apparaat, op halve hoogte zit de waterpomp, met een grote schroef in het midden (platte schroevendraaier nodig). Deze iets losdraaien om de pomp te ontluchten. Daarna wel weer aandraaien om lekkage te voorkomen. Hielp bij mij niet genoeg.
  • Let op dat door het ontluchten de druk ineens kan wegvallen en dan stopt de ketel er ook mee. Dus zorg dat het minimumniveau van 1 bar wordt gehaald door extra water in te laten.
  • Boven de waterpomp, helemaal achterin op het pomphuis zit nog een automatische ontluchter. Ziet er uit als een fietsventiel, inclusief dopje. Draai het dopje eraf en druk met een stevig voorwerp (een drevel of met een flinke spijker met stompe punt) het palletje naar beneden. Zoals je bij een autoband de lucht er uit laat lopen. Als het goed is, komt er opnieuw lucht uit. Als er een beetje water meekomt, is dat niet zo erg. Draai het dopje er weer op, maar niet te vast, de lucht moet kunnen ontsnappen door de ontluchter zelf.
De ketel draait weer als een zonnetje. Ontluchten van de radiatoren blijft nog wel nodig, de eerste dagen.
 

MarcoDezicht

  • #2
Kijk dit zijn tips daar hebben de klussers wat aan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Bosveld schreef:
* Boven de waterpomp, helemaal achterin op het pomphuis zit nog een automatische ontluchter. Ziet er uit als een fietsventiel, inclusief dopje. Draai het dopje eraf en druk met een stevig voorwerp (een drevel of met een flinke spijker met stompe punt) het palletje naar beneden. Zoals je bij een autoband de lucht er uit laat lopen. Als het goed is, komt er opnieuw lucht uit. Als er een beetje water meekomt, is dat niet zo erg.

Draai het dopje er weer op, maar niet te vast, de lucht moet kunnen ontsnappen door de ontluchter zelf.
Mag je bij een automatische ontluchter wel met een voorwerp in het ventiel prikken?
Eeen automatische ontluchter moet toch vanzelf ontluchten zoals Bosveld in de laatste regel zelf al aangeeft, het is dus overbodig hiermee te helpen.
 

Ketelman

  • #4
Ja, je zal een monteur laten komen en alles wat die doet, is vullen en ontluchten... dure grap, en met de bovenstaande beschrijving zou het toch makkelijk zelf moeten kunnen.

Goede tips :!:
 

Chathanky

  • #5
Ja hoor dat mag, de kans is groot dat er water uit spuit en als het een oude is dat die niet meer afsluit.

Er zit een soort vlotter in die door lucht kan zakken en de lucht er uitlaat, het cv water drukt de vlotter weer terug en sluit automatisch af.

Zelf draai ik de dopjes er na het onluchten na een paar dagen dicht, ze willen na een aantal jaren nog wel eens gaan lekken, en als je dit niet door hebt.......
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je nam wel een risico, je displayprint of je branderautomaat had nat kunnen worden. :?
 

Ketelman

  • #7
Das natuurlijk wel waar ja.
Als je in de ketel sleutelt aan watervoerende delen, met of zonder druk op de ketel, dek dan altijd gevoelige delen af zoals printen, pompen en kleppen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu