Vaillant geider TurboMAG 14-2/0 foutmelding gastoevoer

RVerzijl

  • #1
Ik heb afgelopen jaar een oud appartementje gekocht, alles vernieuwd. Blokverwarming, dus oude keukengeiser eruit en een nieuwe aangeschaft, Vaillant TurboMAG 14-2/0. Deze laten installeren door de loodgieter/bouwbedrijf die vele klussen in mijn huis heeft gedaan.

Nu heb ik al een tijd het volgende probleem:

Soms doet de geiser het perfect, dagen achter elkaar geen problemen en warm water. En dan ineens, als je warm water wil tappen, slaat de geiser niet aan. Je hoort hem aanslaan, je hoort hem 'vonken' maar ontsteekt niet, en springt dan op foutcode F28 (= geen gastoevoer volgens boekje). Dan zet ik de geiser uit, wacht even, zet ik hem weer aan en meestal ontsteekt deze dan wel weer, soms ook niet. Soms weigert hij 3 x achter elkaar.

Ik heb al met Vaillant gebeld en deze schuift het af op de installateur...
Alleen het is zo dat dit bouwbedrijf/loodgieter geen erkende Vaillant installateur is (het is een kennis) en deze weet ook het probleem niet op te lossen. Nu heb ik zelf al zitten denken hoe dit probleem toch elke keer kan ontstaan, maar ik krijg het niet opgelost.

De geiser hangt in een keukenkast, en direct boven de geiser maakt de afvoer een 90° bocht, en dan ongeveer 3 meter horizontaal naar buiten. Het is een gesloten geijser dus dit is geen probleem.

Het punt in de muur waar het gas binnenkomt zat niet precier onder de geiser, maar de geiser is verbonden met een 30 cm lange gasslang! Ik heb al gedacht dat hier het probleem zit, namelijk nog nooit gezien!

Ook vind ik het vreemd dat ik de geiser vaak zeker 7-8 seconden hoor vonken voordat deze aanslaat met een lekkere plof.........

Het moet vast wel een mechanisch/software foutje zijn in de geiser lijkt me.

Iemand die mij kan helpen?

Alvast heel erg bedankt!

Richard
 

Chathanky

  • #2
Om na te gaan of er voldoende gasvoordruk aanwezig is zullen er toch metingen aan het toestel vericht moeten worden. ook branderdruk en branderbelasting zullen gecontroleerd moeten worden.
Wat ook nog kan is dat er geen of een verkeerde stuwring is geplaatst. Je moet een minimale voordruk van 1 bar water hebben.

Het plaatsen van een geiser is 1, het in bedrijf stellen hoort hierna uitgevoerd te worden. Als die kennis alleen kan plaatsen zou ik het door een installateur in bedrijf laten stellen. Maar dan wel zonder gasslang. Of het moet een gekeurde flexibele slang zijn zoals je ook bij de aansluiting van je meter tegen komt, dan mag deze blijven zitten.

Laat je kennis gewoon een goede kennis zijn (om gezellig wat te drinken en te praten), maar voor dit soort klussen kun je beter een iemand anders vragen denk ik. Net als je van je hobby je werk maakt heb je geen hobby meer, dat zou wel jammer zijn. :mrgreen:
Hij zal je best met de beste bedoelingen geholpen hebben.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Hoi RVerzijl,

Wat voor een verbrandingsgasafvoer is er gemonteerd, is dat een dubbel pijpssysteem 2x 80mm rond of een cocentrische pijp, de orginele pijp 60 100 van Vaillant?

Heeft u aan de gasafstelling al veranderingen aangebracht?

Met een (rubber)gasslang die voor gascomfoor toestellen wordt gebruikt mag u geen vast opgestelde toestellen mee aansluiten.

Vr Gr
 

RVerzijl

  • #4
Er is een originele Vaillant 60/100 concentrische pijp gemonteerd.
Vanaf de geiser direct met een 90° bocht en dan ongeveer 3 meter tot buiten.

De geiser is aangesloten met een flexible rubberen gaskomfoor gasslang. Zou hier het probleem in zitten?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Hoi RVerzijl,

Die gasslang zal waarschijnlijk niet het probleem zijn maar het is niet de bedoeling dergelijke slangen daarvoor te gebruiken, die zijn uitsluitend voor verplaatsbare toestellen bedoeld.

Heeft u aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing van de verbrandingsgasafvoer strikt opgevolgd ja/nee :?:
Dit is namelijk heel belangrijk vanwege de weerstand in het kanaal.

De vraag over gasafstellingen en eventuele wijzigingen ja/nee :?:

Graag daar nog de antwoorden op? :wink:

Vr Gr
 

RVerzijl

  • #6
Aan de gasafstelling is niks veranderd.

De afvoer is exact zoals de installatiehandleiding gedaan.

Als de geiser het niet doet geeft deze F28 aan (geen gastoevoer).
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Hoi RVerzijl,

Wat u zelf nog kan controleren is of de ontstekingspennen ten opzichte van de brander goed zijn afgesteld, zodat het gas direct kan ontsteken.

Brandt het branderbed als u hoort vonken of zijn er dan geen vlammen?
Brand het branderbed tijdens het vonken, dan de ionisatie electrode controleren cq goed afstellen.

Naar wat u vertelt zal de gasdruk bij het aansteken niet voldoen aan de eisen waardoor het toestel dan met een plof opstart.

Als de boven genoemde punten goed zijn afgesteld en het toestel niet goed functioneert, zal er niets anders op zitten dan dat u een installateur erbij haalt, die heeft de benodigde meetapparatuur en kan dan meten wat er gastechnisch aan de hand is.

Ook voor de garantie en de verzekering bent u verplicht volgens de installatie voorschriften het werk door een erkend installateur in bedrijf te laten stellen.

Vr Gr en succes ermee
 

RVerzijl

  • #8
Morgen ga ik het toestel laten nakijken/afstellen door een erkende installateur. Ik heb zelf het nodige geprobeerd, en ook wat dingen nagekeken dankzij tips van jullie.

Allemaal bedankt voor jullie reactie's en zodra ik weet wat het probleem was zal ik het vermelden hier op de site.

Vr. gr. Richard
 

Ron CV

  • #9
Ik zou toch ook even naar de rookgaspijp laten kijken, bij mijn weten mag er op een geiser niet direct een bocht van 90 graden geplaatst worden i.v.m. rookgasrecirculatie. Het probleem zou hier ook kunnen zitten.
 

RVerzijl

  • #10
Beste Ron,

Hier ligt het probleem niet. Direct een 90 gr. bocht is geen probleem volgens de installatiehandleiding van Vaillant.

En mocht er een probleem zijn met de rookgas afvoer dan verschijnt er een andere foutcode op het display volgens Vaillant.

Maar toch bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu