Vaillant vhr 24-28c (e13 foutmelding)

dennisv9

  • #1
Ik heb een 15 jaar oude vaillant vhr 24-28c combiketel (plaatje binnenwerk bijgevoegd). sinds kort geeft die met enige regelmaat een e13 foutmelding als ik douche (met warmwater). Alle radiatoren staan open, maar de ketel staat in zomerstand (dus verwarmen cv staat UIT). Ik heb de ketel in winterstand gezet (CV staat aan, maar dat maakt geen verschil).

Het motortje en driewegventiel lijken goed te werken, palletje gaat op en neer en warm water gaat naar de douche en badkamer. Overigens heb het binnenwerk van het driewegventiel al 3 keer vervangen. Een reserve motor ligt nog op de ketel (ooit gekocht, maar tot op heden niet nodig gehad)

Aangezien de ketel oud is, wil ik er niet al teveel kosten aan maken.

Nu lees ik dat de platenwisselaar 'verstopt' kan zijn. Dat lijkt mij die grote radiator achtig iets wat tussen de verbrandingskamer en de leidingen zit (plaatje bijgevoegd). Dat ding is met 4 grote moeren aan 4 leidingen bevestigd. Ik neem aan dat ik die 4 moeren kan losdraaien en dan de platenwisselaar ertussen uit kan halen? Ik verwacht ook dat er O-ringen (afdekringen) tussen die moeren en de leidingen zitten, zijn dit standaard ringen en/of kan ik die hergebruiken? het typenummer van de platenwisselaar is 065049

Mijn vragen:

Is er iemand die mij kan vertellen hoe ik die 'platenwisselaar' kan losmaken en daarna zelf kan schoonmaken?
Moet ik de O-ringen (indien aanwezig) vervangen na losmaken en wat zijn de maten daarvan?
Met wat voor vloeistof reinig ik de platenwisselaar en hoe doe ik dat?
Moet ik het hele systeem (CV) leeg laten lopen voordat ik die platenwisselaar er tussen uit haal, of kan ik de CV gevuld laten?

2020-08-21 15_19_14-Window.jpg 2020-08-21 15_30_00-Window.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Normaal gesproken als de platenwisselaar verstopt zit zou de ketel eerst naar zn laagste stand terug moduleren, is dit vermogen nog te hoog zal deze gaan pendelen dus continu aan uit.
Ik vermoed eerder dat de pomp de boosdoener is en niet meer voor voldoende circulatie zorgt, dit kunt u testen door eerst de gaskraan dicht te draaien en dan de verwarming hoog zetten.
Dan de grote schroef voorop de pomp los draaien met platte schroevendraaier hier komt wel water bij vrij leg dus een handdoek onder of op de platenwisselaar, dan de schroevendraaier in het ontstane gat steken tegen de pomp as en dan (licht) drukken.
Stopt nu de as met draaien dan is of de condensator in de pomp zwak of de gehele pomp is aan zn einde
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Elco-os

  • #3
Onze oude ketel was hetzelfde type. Deze gaf soms ook deze melding samen met storingsmeldingen van de aanvoer ntc. Het bleek toen dat op de printplaat de aansluitstekkertjes van de ntc sensoren gecorrodeerd waren. Met een beetje schoonmaken en contactspray was dit weg.
De platenwisselaar zit zo te zien vast met knelkoppelingen als het goed is. Deze kun je in principe los draaien en ook weer vast zetten, mits je dit niet te vaak doet. CV moet dan wel afgetapt worden, evenals de waterleiding.
 

dennisv9

  • #4
Welke printplaat bedoel je precies en waar zitten die ntc sensoren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu