Formaldehyde in MDF-lijm

Creswim

  • #1
Onze slaapkamer ligt onder het dak van het huis. Gedreven door de kluskriebel heb ik in 18mm MDF zelf een kleerkast met afgeschuinde kant gebouwd die net onder de gording past.


Nudat het ding er staat, hoor ik hier en daar dat de lijm in MDF-platen schadelijk zou kunnen zijn omdat het formaldehyde zou bevatten. :?


:?: Geruststellende woorden van andere MDF-knutselaars ? :?:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit heb ik voor u gevonden op internet via google.
Type "formaldehyde in MDF" en u krijgt veel resultaten.

Succes.

Bij toepassing van MDF zal in dezelfde lijn formaldehyde-arm MDF of formaldehyde-vrij verlijmd MDF moeten worden gekozen. De LevensCyclusAnalyse (LCA) die voor MDF is uitgevoerd, geeft aan dat met betrekking tot elektromagnetische of elektrostatische velden geen problemen te verwachten zijn.

De beoordeelde MDF bevat 10% ureumformaldehyde; dit is een relatief laag percentage. Daarom worden gezondheidseffecten door emissies van formaldehyde in de gebruiksfase verwaarloosbaar geacht. De uitputting van grondstoffen die ontstaat tijdens de productie van MDF is gering.

Plaatmateriaal als HDF en MDF wordt verlijmd met kunstharslijmen, doorgaans formaldehyde, dat schadelijk is voor de mens.

Er is formaldehyde-arm MDF en MDF waarbij geen formaldehyde-lijm is gebruikt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu