Extra werkzaamheden bij plaatsen slimme meters.

Klusserindirksland

  • #1
Ik ben bezig met verbouwen en heb alle electra verwijderd en 1 stopcontact terug geplaatst.

Nu wil ik de meterkast 180 graden draaien door een gat te maken in de muur, zodat deze vanuit het halletje bereikbaar is. Ipv in het hoekje van de woonkamer.

Een slimme meter plaatsen kost 60 euro. Is het mogelijk dat ik de monteur vraag om alle stroom eraf te halen. (heb geen hoofdschakelaar) Zodat ik in 15 minuutjes de volledige multiplex plaat eruit sloop met alle meters en de oude groepenkast.

En een nieuwe reeds op maat gezaagde multiplex plaat terug zet waarop hij dan alle nieuwe meters en hoofdzekering installeert? Op deze nieuwe plaat heb ik dan een nieuwe groepenkast met hoofdschakelaar geschroefd.

Voort een stedin-monteur deze extra werkzaamheden uit? Of moet ik twee of misschien zelfs drie keer iemand van stedin laten komen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Normaal gesproken voeren ze dat niet zo uit.
De hoofdaansluiting moet spanningsloos als jij daar aan wilt werken en dat gaat niet zomaar.

Jij moet een verplaatsing aanvragen dan word het voor je gedaan, jij moet echter wel zorgen dat de achterplaat geplaatst word.

Of je overlegt met stedin of ze je willen afsluiten en een paar dagen later weer willen aansluiten.
Dan kan je in de tussentijd de nieuwe meterkast plaatsen.
 

Klusserindirksland

  • #3
Hoe doen ze dat dan spanningsloos? Het hoofdzekering kastje moet namelijk ook gedraaid worden. Of zal de binnenkomende kabel voldoende slap zijn dat hij 180 graden kan draaien zodat het kastje kan blijven zitten.

Of kan z'n monteur een nieuwe hoofdzekering plaatsen door goede kleding en bescherming en ervaring.
Een paar dagen later
De nieuwe achterplaat plaatsen is hoogstens 15 minuten werk. Als ik dit goed voorbereid. Momenteel zit de rest van het huis namelijk niet aangesloten op de groepenkast. En de gas leiding is ook weggehaald tot aan de gasmeter, dus daar heb je ook geen last van.
 

Xr8

  • #4
De toevoer kabel kun je niet spanningsloos maken, hier zitten meerdere aansluitingen op. Voor het vervangen van de meter zal alleen de hoofdzekering eruit gehaald worden. Bied de man eerst eens koffie met koek aan, wellicht is het in je voordeel.

Succes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Een monteur die meters wisselt is vaak niet dezelfde monteur die hoofdaansluitingen plaatst.
Deze monteur is nl bevoegd om onder spanning te mogen werken, en dat is een metermonteur vaak niet.
Ze gebruiken daarvoor speciaal gereedschap, isolatie materiaal enz.

De hoofdaansluitingen kunnen niet spanningsloos en 180 graden draaien gaat ook vaak niet, er komt dan teveel machanische spanning op de schroeven en heb je kans dat de boel afbreekt met een heleboel vuur tot gevolg.
 

Geus

  • #6
Mijn broer had hetzelfde probleem en idee. Aanvankelijk leek het simpel de boel om te draaien, maar dat viel toch vies tegen. Het zou wel kunnen, maar tegen zulke hoge kosten, dat hij er maar van af heeft gezien. Hij heeft maar een nieuw net koofje om de meters geplaatst. Door de plattere nieuwe slimme meter kon dat koofje wel een stuk minder diep, dan bij de oude.
 

Martijn.K

  • #7
Headhunter heeft gelijk.
Een metermonteur mag inderdaad niet doen nee. die mag aleen een hoofdzekering er uit draaien en een meter wisselen e.d.
Voor het werk wat jij wilt heb je een inframonteur nodig.

Het ligt er ook aan wat voor aansluiting je hebt, heb je een directe aansluiting vanaf de hoofdkabel of heb je een secundairkabel bij de buren vandaan.
Heb je een aansluiting vanaf de hoofdkabel dan is hij alleen spanningsloos te maken door de aansluitkabel voor de deur te knippen, dit gebeurt onder spanning.
Heb je een secundairaansluiting dan zou hij spanningsloos gemaakt kunnen worden door bij de buren de secundairzekeringen los te nemen.

Je kan sowieso niet zomaar even de aansluitkast 180 graden draaien zoals headhunter al zegt, dat gaat niet goedkomen ivm spanning op de kabel.
Ze zullen dan de kabel losnemen uit de kast hem dan verplaatsen en weer opnieuw afmonteren.
Het hangt er dan ook nog vanaf wat voor kabel en kast er zitten, is het een kunststof kabel of een oude gplk (zwarte kabel met teer) en of er een kunststof kast zit of een gietijzeren.
Een GPLK kabel zal vervangen moeten worden door een kunststof en een gietijzeren kast door een kunststofkast.
Dit heeft dan allemaal invloed op de kosten.
Als je het wilt aten doen zal je contact moeten zoeken met de netbeheerder in je regio, die kan dan een offerte doen voor de verplaatsing.

Heb je geen foto van de aansluiting?

Maar je woont in dirksland? Dat is toch overgegaan van Stedin naar Delta?
 

Klusserindirksland

  • #8
Bedankt voor alle reacties!

Hierbij foto's:




Het witte hoofd zekering kastje kan gewoon open zit geen zegel op, zal daarvan ook een close-up foto maken.

Ik zag een brief liggen van Stedin, maar misschien intussen overgekocht, leidingwater is wel van Delta.
 

Martijn.K

  • #9
Het is in ieder geval een gietijzeren huisaansluitkast en dat beperkt de mogenlijkheden al, want daar mag niet veel mee gedaan worden, eigenlijk alleen maar zekeringen wisselen.
Kwa formaat zou ik zeggen dat het een secundaire aansluiting is die bij de buren vandaan komt, maar ik ben niet bekend in dat gebied dus kan dat niet met zekerheid zeggen. Woon je in een rijtjeshuis?
Wat loopt er aan de onderkant naar die gietijzeren kast toe? Is dat kunststof kabel, een kunststof buis of een metalen buis
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu