Van 1 naar 3 fasen - extra kosten door stalen plaat

Remy66

  • #1
Hallo allen,
Wij staan thuis voor een verbouwing van onze benedenverdieping incl keuken . In verband hiermee heb ik onze groepenkast laten aanpassen door een monteur. Mijn doel was om een aanvraag te doen voor verzwaring van mijn situatie. Huidig 1 fase, gewenst 3 fase opstelling vanwege elektrisch koken, Quooker, 10xzonnepanelen, toekomstige elektrische auto enz.
Ik heb een foto gemaakt van de situatie en deze geupload op de website van mijnaansluiting.nl . Ik kon netjes een datum prikken en zou binnen 10 dagen een offerte krijgen. Volgende dag een email binnen van Stedin met de opmerking dat het tot 16 weken kan gaan duren voordat ik een offerte kan krijgen. De reden: Ik heb een stalen plaat achter mijn hoofdzekering, welke sowieso verwijderd moet worden in de nieuwe situatie, en nu komt het, ze moeten dan ook de grondkabel in zijn geheel vervangen! En vergunningen hiertoe aanvragen duurt lang!

Heeft iemand dit al eens aan de hand gehad? Ik ga in kosten van 500 naar 2300 euro omdat er een stalen plaat zit (heb zelfs een monteur van hun aan de telefoon gehad die dit dus ging toelichten).
Ik twijfel sterk om dit door te laten gaan en vraag me af of ik niet gewoon een verzwaring van de huidige 1 fase moet nemen ipv een nieuwe 3 fase aansluiting.
Wie heeft een goede raad voor mij?
 

AdW

  • #2
Geen ervaring met Stedin maar wel met Enexis, was 3 jaar geleden. Wilde ook van 1 naar 3 fasen en had ook wat meer voeten in aarde. Binnenkomende kabel was maar tweeaderig en moest dus ook vernieuwd worden. Aanvraag in maart gedaan en in november is het veranderd. Duurde lang maar kosten waren maar iets van 260 euro. Ik had geen stalen plaat achter de hoofdzekering maar wel een gietijzeren kast voor de hoofdzekering. Deze is ook vervangen en heb nu automaten. Stuk achter de meter en hoofdzekering naar de vloer had ik al een houten plaat op maat voor gereed die er netjes door aannemer van Enexis in is geplaatst.
Vraag me nu af of ik geluk heb gehad met de kosten (standaard tarief omzetten 1->3) of dat ze jou een poot uit willen trekken
 

Remy66

  • #3
Voelt idd als een poot uitdraaien maar misschien hebben ze wel een punt en willen ze preventief de kabel vernieuwen...
 

HenkL14

  • #4
Er zijn genoeg kabels van Stedin naar een huis waar maar 3 draden in zitten.

Wil je dus omzetten naar 3-fase, hebben ze 4 of 5 draden nodig en moet de kabel vervangen worden.
In andere kabels zijn wel de nodige draden voorzien en kan het dus ook gebeuren dat de aanpassing makkelijk gaat en de kosten meevallen.

Als dat dan zoals nu aangevraagd wordt, kunnen ze inderdaad ook een aanpassing doen aan de meterkast als ze dat nodig vinden, zoals nu blijkbaar.

Je kan overwegen om de huidige 1-fase te verzwaren. Maar als je nu al een 35A aansluiting hebt, wordt de volgende stap 50A. Dat is behoorlijk stevig voor een huis, je vastrecht gaat omhoog en de kans is ook nog dat de kabel ook hier voor te licht of te oud is.

Dus in dit geval ben ik bang dat ze geen overdreven maatregelen aanbieden en dat het kiezen of delen wordt. Of de aanpassing naar 3-fase doen of zo laten.

Wat is de huidige waarde van je huisaansluiting?
 

Remmus

  • #5
HenkL14 schreef:
Je kan overwegen om de huidige 1-fase te verzwaren. Maar als je nu al een 35A aansluiting hebt, wordt de volgende stap 50A. Dat is behoorlijk stevig voor een huis, je vastrecht gaat omhoog
Vastrecht (eigenlijk: transportvergoeding) is hetzelfde voor 35A en 50A. Pas boven de 75A gaat het flink omhoog.
 

Remy66

  • #6
Ik heb nu 25 A zekering. Ik zie een geel dopje achter het glaasje. Er komen nu drie draden binnen waarvan er 1 gebruikt wordt..
 

HenkL14

  • #7
Aha dan zou ik eens informeren wat het kost om te verzwaren naar 1x35A

Met huis en zonnepanelen kun je dan prima verder en voor een elektrische auto kan ook later nog de aanpassing naar 3fase gemaakt worden.
 

Remy66

  • #8
Dank jullie wel voor de reacties! Ik ga er even goed over nadenken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu