Extra lichtpunt en schakelaar aansluiten

A0513K

  • #1
We hebben in de keuken een verlaagd plafond laten plaatsen. Bij het aansluiten van de inbouwspotjes komen we er achter dat er geen stroom zit op de kabels die er liggen. Nu is de enige mogelijkheid om bij de lasdoos te komen, om de boel open te breken. En dat willen we liever niet.

Geluk bij een ongeluk is dat de kap van de lasdoos er niet meer op zit. Dus met een beetje geluk kan ik nieuwe draden trekken en uit een gat van een inbouwspot halen.

De schakelaar zit in een rij van 3 schakelaars. En in de inbouwdoos ligt een nul en fase draad. Kan ik vanaf hier nieuwe kabels trekken en deze aansluiten op de schakelaar en dus op de inbouwspotjes? Zo ja, wat is dan de aansluitschema?
 

Kaajee

  • #2
Officieel moet je lasdoos altijd bereikbaar blijven.
Maar om je vraag praktisch te beantwoorden; je zult vanaf de schakelaar een zwarte schakeldraad (1,5mm2) moeten trekken naar je lasdoos, stukje langer, en dan een nieuwe lasdoos op je verlaagde plafond moeten maken/leggen. Ook zul je de blauwe draad vanuit je lasdoos moeten verlengen (of aftappen) en die ook naar die nieuwe lasdoos leiden. Dan heb je blauw en zwart om je verlichting van stroom te kunnen voorzien. Als er geen aarde draad aanwezig is, kun je alleen maar verlichting gebruiken die geen aarde behoeft.
Je kunt ook een nieuwe zwarte én blauwe draad vanaf je schakelaar trekken. Dan kun je met blauw verder zonder af te tappen.
Wel het nieuwe gedeelte in een flex buis oid stoppen, ter bescherming.
Of alle draden naar de schakelaar toch uittrekken en dan meteen een om-mantelde kabel gebruiken (Xmvk of Ymvk) die hoeven niet nog in een buis namelijk. Die zijn er evt. ook in een 2 draads uitvoering.
Dan de schakelaar vonden met de bruinendraad (fase) en de zwarte draad naar de lamp op de uitgang van de schakelaar.
Vanuit de nieuwe lasdoos kun je dan de andere spotjes aansluiten.
 

A0513K

  • #3
Dank voor het antwoord!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu