Expansiestuk plaatsen. Extra schuifsok nodig?

Piefje

 • #1
Hallo, in mijn woning is op de tweede verdieping een nieuwe badkamer gemaakt. De afvoeren zijn netjes op de 110 standleiding aangesloten. Oorspronkelijk was dit waarschijnlijk alleen de ontspanningsleiding naar het dak. Bij renovatie van de direct eronder gelegen badkamer op de eerste verdieping zie ik dat daar in de standleiding geen expansiestuk zit. Het is gewoon tot aan de aansluitingen in de vloer een rechte buis. Op de begane grond zit wel een expansiestuk. De standleiding zit vast in de verdiepingsvloer tussen begane grond en eerste verdieping. Als er boven warm water wordt gebruikt schuift het expansiestuk op de begane grond. De standleiding op de eerste verdieping zet vanzelfsprekend ook uit en duwt de aansluitingen van de tweede verdieping zo'n 1 cm omhoog. Ik denk dat ik beter op de eerste verdieping een tweede expansiestuk kan plaatsen.

Hoe kan ik expansiestuk in bestaande standleiding plaatsen? Ik wil de standleiding doorzagen en het onderste deel van de buis met warmte uit het T stuk in de vloer halen. Dan in dat T stuk het expansiestuk lijmen. Maar ik kan toch niet met het expansiestuk dan in een keer de aansluiting maken? Heb ik een extra schuifsok nodig om bovenkant er tussen te kunnen maken volgens methode van Henk253?
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #2
Ik zou inderdaad de methode van Henk253 gebruiken, daar is goed over nagedacht.
En als het niet goed lukt om het stuk uit de het T stuk in de vloer te halen heb je er een probleem bij.
 

Piefje

 • #3
Ja, dat is een goed argument.

Dus ik begrijp dat het dan zo zou kunnen:

een stuk buis boven T stuk laten staan, een schuifsok er helemaal over schuiven, het expansiestuk ertussen maken en de schuifsok terugschuiven over het spie-einde van het expansiestuk. Dan de schuifsok en het onderste deel van het expansiestuk vastzetten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
Als je een exspansie stuk gaat toe passen dan moet je geen schuifsokken gaan gebruiken want dan door uitzetting en krimpen de schuifsok gaat zakken.
 

Piefje

 • #5
Maar hoe plaats ik dan een expansiestuk in een bestaande standleiding die boven en onder vastzit?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6


had even snel een tekening gemaakt hopelijk is het duidelijk
 

Piefje

 • #7
Ja, ik snap het! Dit had ikzelf niet bedacht!

Alleen onder expansiestuk is dus ook nog een sok nodig. Want buis uit T-stuk halen was ook geen goed idee.

Dus: buis boven T-stuk doorzagen, sok lijmen, expansiestuk in sok lijmen en dan tekening Henk253 volgen. Ik denk dat dat moet gaan lukken.

Bedankt voor de hulp!
 

Piefje

 • #8
De enige vraag is nog: kan een expansiestuk lijmsok-hoogte uitgeschoven worden? Ik dacht dat spie-deel minder dan 10 cm ingeschoven zit en het zal ook nog een paar cm ingeschoven moeten blijven. Of zijn er langere expansiestukken?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
Mocht je een tekorte exspansie stuk hebben.

Ga dan een lijmsok de stootrand er uit vijlen en dan kan de sok schuiven om te passen.

Haal de sok er uit en ga deze goedvol lijmen met vullijm ook de buisen in smeren en dan snel hem gebruiken als schuifsok.
 

Piefje

 • #10
Het expansiestuk zit erin! Uiteindelijk toch zoveel speling op de standleiding dat ik het expansiestuk met één lijmmof kon plaatsen. Veel zorgen gemaakt om niets! Overigens blijken de expansiestukken van de ene fabrikant een stuk langer dan die van de andere...
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
Ja er zit verschil in lengte van exspansie stukken.

Goed dat het nu is op gelost.

:prima:

Succes
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu