Expansiestuk nodig? Hoe werkt dit

Makitamannetje

  • #1
Ik wil mijn toilet boven aansluiten op de bestaande riolering.

De riolering loopt onder het huis door en is bereikbaar. Ik wil hier simpel een stuk tussen uit zagen en daar dan een y-stuk met 2 overschuifmoffen plaatsen.
In de lengterichting heb ik een stukje buis gelijmd waar de moffen overgeschoven kunnen worden.

De verticale leiding van bovenaf zit met beugels aan de muur vast.
Op het dak hebben we een dakpanplaat met een rubber sok om de boel aan te koppelen.
Alles daar is gelijmd en gebeugeld.

Boven de benedenvloer heb ik nog niets aangesloten.

Is het nodig om een expansiestuk te plaatsen?
De bestande riolering ligt in het zand en is nergens vast gemaakt aan de vloerbalken.

Ik heb een zijweg uitgegraven om hier mijn y-stuk in te leggen. Ik maak netjes gebruik van 2x45graden bochten met daar tussen een 25cm buis.

Ik heb dit nog nooit gedaan en zou het allemaal zo in elkaar lijmen, maar nu las ik ergens iets over een expansiestuk in een standleiding en vraag ik me af of ik dat ook nodig heb.
Hoe zet ik alles vast zoals het hoort?


En heeft iemand nog een goeie tip? Ik ben bang dat als ik de buis openzaag er een hoop troep uit de buis komt zetten:lol:
 

Willem52

  • #2
Hoi, Dit kwam ik tegen over het gebruik van een expansiestuk
Een PVC Expansiestuk gebruik je wanneer een bestaande buis beschadigd is of wanneer twee buizen elkaar op een aantal centimeters na niet raken. Bij een beschadiging van de buis kan het beschadigde stuk er tussenuit gezaagd worden. Daarna wordt het expansiestuk er ingeschoven tussen geplaatst en dan weer uitgeschoven tot er geen ruimte meer is tussen de twee buizen. Met dit expansiestuk kunnen ruimtes van ongeveer 15 tot 25 centimeter (diameter 40 mm) en van 30 tot 45 centimeter (diameter 160 mm) opgevuld worden. Het PVC expansiestuk is 2-delig mof/spie, dit houdt in dat er aan de spie kant een mof kant gelijmd moet worden, en aan de mof kant een spie kant.
 

Willem52

  • #3
Hoi, Als je gaat lijmen (rubberringverbindingen hebben mijn voorkeur) zet dat met een marker streepjes tegenover elkaar op de mof en op de spie zodat je als je gelijmd hebt ze automatisch de goede hoekverdraaiing hebben
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
een expansie stuk is een hulpstuk die gebruikt word bij een standleiding die boven en onder vast zit in beton, en als daar heet water door stroomt dan kan de leiding niet uit zetten en krimpen met als gevolg dat hulpstukken knappen en scheuren.
Door er een expansie stuk in te zetten vangt die het op dit word gedaan bij lijmverbindingen.
Bij manchet verbindingen hoeft dat niet.

Anders plaats een foto van je situatie voor eventueel advies hoe.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu