Aansluiting huis op hoofdriool, wat voor expansiestuk?

Jeroen1978

  • #1
Ik heb er al jaren last van dat er af en toe rioolstank in huis hangt.
Eerst was het een aantal keer per jaar maar de laatste tijd zowat dagelijks.

Nu hebben mijn buren dat ook ooit gehad en hebben de hoofdaansluiting van het huis opgegraven en vastgesteld dat de rioolbuis ten hoogte van de fundering was gebroken.

Bleek dat men tijdens het bouwen van het huis (in 1979) alle PVC-verbindingen hadden gelijmd waardoor de buis door verzakking was gebroken.

De buren hebben er een expansiestuk tussen gezet om breken door verzakking tegen te gaan.

Kan iemand mij vertellen wat voor expansiestuk ik het beste kan gebruiken?

Je hebt expansiestukken van 10,99 EURO, die kunnen ca. 14 cm uitzetten, zie foto hieronder.Je hebt ook veel duurdere polderstukken van 51,27 EURO, die kunnen als ik het goed gelezen heb ca 77cm uitzetten, zie foto hieronder.Zou ik gewoon dat goedkope expansiestuk kunnen gebruiken of zal de grond na 40 jaar nog steeds tientallen centimeters gaan verzakken waardoor ik aan dat goedkope expansiestuk niet genoeg expansie (14cm) heb?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zou het de oplossing zijn als de buis in horizontale richting in en uit kan zetten terwijl deze verticaal zakt?

Zou je een Z in de buis kunnen maken kan deze zakken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
De eerste foto dat is een exspansie stuk voor een standleiding.

Polderstuk of gewapende slang licht allemaal aan waar de aansluitleiding buiten loopt, zie dit topic klik hier op
 

Jeroen1978

  • #4
Ik weet niet 100% zeker meer hoe het bij de buren was.
Volgens mij kwam de pijp een stukje uit de fundering, zat er een 90 graden bocht op, stuk pijp recht naar beneden, weer een 90 graden bocht en daarna een stukje pijp welke in een ontstopstuk zat.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zet gewoon de beste er op die je kan vinden die 5 tientjes ben je over een paar dagen weer vergeten.
 

Steve15

  • #6
Eerst maar eens opgraven en kijken of uw probleem hetzelfde is als bij de buren. Bent u al in de kruipruimte geweest om te kijken of daar niets kapot is? Waar is de stank het hevigst? Soms zit er een scheur bovenop een t-stuk of mof waardoor er geen lekkage te zien is onder de vloer. Dit is niet altijd te zien als men vanaf het kruipluik met een zaklamp kijkt. Er wil ook nog wel eens een ongebruikt sifon droog staan in de woning.
 

Jeroen1978

  • #7
Vandaag eindelijk maar eens begonnen met het opgraven van de rioolbuis.

Was klaar met de rioolstank en had gisteren al in de kruipruimte vastgesteld dat de lekkage aan de kant van de fundering vandaan kwam.

Vandaag vastgesteld dat er vlak voor de fundering een Y-stuk gebroken was, zie onderstaande foto.Nu is het de vraag, hoe kan ik dit oplossen?

Gezien de leidingen bijna op dezelfde hoogte liggen kan ik voor het opvangen van een eventuele verdere verzakking het eerder genoemde polderstuk niet gebruiken.

Ik moet nog verder uitgraven maar ga er vanuit dat ik snel op een ontstoppingsstuk ga stuiten.

Het idee is om dat Y-stuk meer van de fundering af te plaatsen en daar een rechte pijp (ca. 50cm) op te monteren waarin ik een flexibele slang kan schuiven en ik deze slang binnen in de woning aan kan sluiten.

Alleen komt er dan voor de afvoer van mijn dakgoot, welke op dat 45 graden tuutje aangesloten zit, een vrij lange PVC-buis en ik vraag mij af of dat Y-stuk dan niet alsnog te zwaar belast word.

Kan ik het Y-stuk straks niet opnieuw opgraven omdat het aansluitpunt voor de afvoer van mijn huis is afgebroken maar het aansluitpunt van de dakgoot is afgebroken.

De rioolbuis die onder mijn fundering uit komt, komt er onder een schuine hoek uit, ik verwacht dat als ik deze rondom uitgegraven heb ik deze nog wel 10 a 20cm hoger kan krijgen.

Alleen is de aanvoer vanuit het ontstoppingsstuk verzakt en ik betwijfel of ik deze een heel stuk omhoog kan krijgen.

Was niet van plan om 6 a 7 meter tot aan het centrale aansluitpunt uit te gaan graven om de gehele rioolleiding omhoog te gaan leggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik hoop dat je probleem zo wordt opgelost. Toch, onderzoek eens hoe het is met de standleiding. Loopt deze buis van de kruipkelder door het huis door het dak.

Probeer het zo uit te voeren als het hoort. Zorg dat de buizen het juiste afschot krijgen. Problemen met een riool zijn zeer vervelend en komen altijd ongelegen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Graaf hem eerst verder open zodat je een goede beeld krijgt plaats dan een foto voor verdere hulp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu