Enkel infrarood in kleine badkamer optie?

Jare30Hoek

  • #1
De radiator in mijn badkamer is lek en moet vervangen worden. Tegelijkertijd ben ik mij aan het verdiepen in zoneregeling. Ik vraag me af of ik het geld van een nieuwe radiator en extra kamer op zoneregeling niet beter kan investeren in infrarood panelen.

De badkamer word maar kort gebruikt per dag, het is zonde om daar de hele dag de kachel aan te laten staan. Het is een kleine badkamer, 180 x 230 x 230 B x D x H, de radiator warmt de boel ook redelijk snel op, maar ik vraag me af of dat met infrarood niet nog sneller kan? Je zou de panelen dan kunnen koppelen aan de lichtknop zodat ze ook alleen aan staan, en direct aan gaan als er iemand in de ruimte is. Eventueel met een killswitch voor de zomer.

Daarnaast vraag ik me af wat het goedkoopste is kwa energie. Infrarood panelen enkel aan hebben staan wanneer er iemand in de ruimte is, de kachel laten opwarmen voor/ tijdens het douchen of de kachel de hele dag aan laten staan?
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat ik hierbij denk: infrarood verwarmt de personen of de objecten waar je het paneel op richt. De rest van de ruimte en de lucht blijft koud. De ruimte zal waarschijnlijk vochtiger blijven omdat je veel koude oppervlakten houdt waarop condensatie zal ontstaan. Wanneer je de ruimte met vloerverwarming verwarmt (maar in mindere mate ook met radiatoren) krijg je warmere oppervlakken en minder condensatie.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Infrarood is dan waarschijnlijk goedkoper in gebruik, maar je hebt inderdaad ook het probleem van de vochtigheid. Als je de kamer zelf niet meer verwarmt, zal de luchtvochtigheid hoger blijven en heb je een veel grotere kans op schimmelvorming.
 

Jare30Hoek

  • #4
Dan denk ik dat id idd toch gewoon de radiator ga vervangen. Thanks!

Ik las wel ergens dat juist omdat de stralingswarmte ook de tegenoverliggende oppervlakken verwarmen je juist minder last zou moeten hebben van condensatie en schimmel. Dat gaat waarschijnlijk alleen op als de panelen langere tijd zijn ingeschakeld elke dag. Daarnaast was deze informatie afkomstig van een verkoper dus misschien niet heel betrouwbaar.

Misschien is het wel nog een optie als bijverwarming voor extra comfort
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat klopt ook, maar alleen het vlak dat je direct bestraalt warm je op en als het paneel niet veel vermogen heeft mag de afstand tussen het paneel en het vlak ook niet groot zijn.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je hem lange tijd aan laat staan, is infrarood juist een duurdere manier van verwarmen (vanwege COP van 1).
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het idee van jnfrarood is idd alleen te verwarmen als je zelf in de ruimte bent. Verwarmen als je er niet bent is bijna per definitie inefficiënt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu