Drukverlies CV ketel enkel als verwarming uit staat

Gast

 • #1
Wij hebben een Vaillant VCW ecoTEC /5-5 plus uit februari 2015. Al vanaf de start veel problemen mee gehad waaronder sinds de eerste week van de installatie drukverlies (enkel in het stookseizoen). Bij vorige ketel nooit drukverlies gehad. In 2015, 2016 en 2017 steeds drukverlies geregeld drukverlies gehad (enkel in het stookseizoen). Oorzaak niet gevonden, lekdetectie ook niets opgeleverd Afgelopen 3 jaar was er geen drukverlies.

In augustus van dit jaar f75 melding pomp/watertekort. Waterdruksensor en automatische ontluchter vervangen door Vaillant. Nadat we in oktober voor het eerst de verwarming aanzetten drukverlies op de ketel. Eerst om de 2 weken, maar liep op naar om de paar dagen.

Afgelopen donderdag heeft Vaillant een 24 uurs test gedaan en hun conclusie is dat het probleem niet in het primaire blok van de ketel zit (geen waterverlies uit de slang van de ketel).

Direct na de test door Vaillant valt de druk opeens steeds heel snel terug tot 0 bar als de verwarming uit staat (gewenste temperatuur lager dan huidige temperatuur). Dit gebeurt binnen enkele minuten. Zolang de ketel verwarmt (gewenste temperatuur hoger dan huidige temperatuur) blijft de druk stabiel.Het probleem lijkt dus opeens verergerd sinds de test waarbij de ketel 24 uur heeft uitgestaan.

Vaillant geeft aan dat er een lek moet zijn in de ondergrondse leidingen. Deze gaan we (nogmaals) zsm laten nakijken maar is al eerder gedaan door cibor en toen konden ze nergens een lek vinden

Wat mij opvalt:
- Als ik het systeem vanaf 0 bar bijvul tot 1,7 bar zie ik op de watermeter dat er maar 0,001 bij gaat. Is 1 liter water een normale hoeveelheid om het systeem weer op druk te krijgen?
- Het bijvullen is in een paar seconden gebeurd (ondanks dat kraantjes maar klein stukje openstaan).
- Tijdens het bijvullen loopt de druk eerst heel snel op naar 1,7 maar terwijl de kraantjes nog gewoon open staan valt de druk terug tot 1,3 en krijg ik deze niet hoger. Zodra de verwarming aan slaat gaat de druk naar 1,7.
- Druk blijft stabiel zolang verwarming aan staat. Zakt echter direct weg zodra verwarming af slaat.
- Als de verwarming afslaat zakt druk binnen paar minuten weg van 1,7 naar 0,8 (veiligheids ondergrens; beneden 0,8 schakelt ketel uit). Als ik op 0,8 bar vervolgens de gewenste temperatuur een halve graad hoger zet dan de huidige temperatuur loopt de druk binnen paar seconden terug op naar 1,7 (zonder bij te vullen).

Mijn gevoel zegt dat t probleem niet een lek is.Heeft iemand op basis van mijn verhaal een idee wat de oorzaak kan zijn?
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #2
Voordruk expansievat niet in orde, te laag of te hoog afhankelijk van de situatie.
 
 • Like
Waarderingen: Gast

Gast

 • #3
Dankjewel voor je reactie. Verklaart dat dat de druk wel ok blijft als de verwarming aan is? Vaillant blijft volhouden dat er een lek moet zijn in het leidingwerk. Hoe reeel acht jij dat gezien de situatie?

En waar blijft nu telkens het water dat we bijvullen?
 

Auto-Geen

 • #4
Het probleem ontstaat waarschijnlijk door kleppen en terugslag kleppen. Is het een installatie met zone regeling? Een paar foto's geeft meer inzicht.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Gast

Gast

 • #5
Waarvan moet ik de fotos precies maken @Auto-Geen ?
En waar blijft nu telkens het water als we bijvullen en de druk terugloopt tot 0 bar?
 

Gast

 • #6
@Auto-Geen ik heb even gegoogled wat een zone regeling is maar dat hebben wij niet volgens mij. Ik kan wel ervoor kiezen om bepaalde ruimtes niet te verwarmen maar dat die ik dan ofwel door de betreffende radiatoren dicht te draaien ofwel bij de ketel de kraantjes die op de afzonderlijke leidingen staan dicht te zetten.

Andere suggesties voor de oorzaak?
 

Gast

 • #7
@Ronny bedankt voor je reactie. Hoe kan ik dit controleren?
En waar blijft het water steeds nadat ik bijgevuld heb en de druk wegvalt?
 

Ceeshobby

 • #8
Lijkt wel of de drukmeter kapot is. Bij ons op het werk was dat ook, als je ging bijvullen ging er heel weinig water in. Maar in korte tijd gaf de druk meter een lage stand aan. Ketel is ook van Vaillant hr exclusief.
Onderdeel is vervangen en de druk blijft nu weer goed.
Het onderdeel moest wel uit Duitsland komen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #9
Een goede installateur moet het expansievat kunnen beoordelen/voordruk controleren enz.
 

Gast

 • #10
@Ceeshobby de waterdruksensor is in oktober vervangen
 

Gast

 • #11
Cibor is zojuist geweest en heeft een ondergronds lek uitgesloten. Vaillant terug gevraagd langs te komen, maar volgens de hoofdtechnieker zat t drukverlies niet in de ketel. Mochten er nog suggesties zijn van mogelijke oorzaken dan hoor ik het heel graag.
 

ADDave

 • #12
Systeem leeg laten lopen en de leidingen afpersen met lucht.
Beetje rigoureuze oplossing maar zo kom je er wel achter waar het lek zit.
Leidingen beginnen te fluiten daar waar het lek zit.
4 tot 5 bar is meer dan zat.

Vergeet niet de ketel en het overdrukventiel los te koppelen. Die houden daar niet zo van.
 

Auto-Geen

 • #13
Wat zijn de kraantjes op de afzonderlijke leidingen bij de ketel? Kan je dat laten zien?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu