Elektraleiding van wandcontactdozen wasmachine verplaatsen

Marc-S

  • #1
Mensen,

Ik heb in de kelder de wasmachine en droger staan.
Elke machine heeft zijn eigen stopcontact (op de muur gemonteerd) en bekabeling naar een eigen groep in de meterkast. Dit is zoals het allemaal hoort.

Voor elke machine loopt door een PVC buis langs de muren de drie elektradraden (is dus geen kabel!) direct van het stopcontact naar de groep in de meterkast elders.

Nu wil ik de wasmachine (en ook de droger) een aantal meter verplaatsen in de kelder. Ik wil dus beide stopcontacten verplaatsen: is het toegestaan om in een lasdoos (1 per machine) de elektra-bekabeling te verlengen, met gebruik van lasdoppen?
Of moet ik per machine een geheel nieuwe 3-aderige kabel van stopcontact naar de groep in de meterkast trekken?

Veel dank
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ja, dat mag.
 

Marc-S

  • #3
Veel dank.
Is het het beste om lasdoppen te gebruiken in plaats van lasklemmen? Dit ivm het behoorlijke vermogen die deze machines gebruiken.

Als het ook met lasklemmen kan, welke fabrikaten zijn aan te bevelen voor een zo goed mogelijke geleiding op het koppelvlak?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Beide zijn toegestaan. We geven hier geen merkadviezen.
Vakmannen gebruiken vaak nog lasdoppen. Lasklemmen zijn voor doe het zelvers vaak makkelijker. Neem een gerenommeerd merk.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het kan net zo goed met lasklemmen. Met een lasklem kun je als leek veel makkelijker een goede verbinding maken dan met een lasdop.

Daar moet je echt weten hoe het moet, want als er maar twee draden in elkaar zitten is het schroefmetaal van de lasdop vaak te ruim en heb je geen betrouwbare las. Zeker bij 2 x 1,5 mm² (zwart) kan dat een probleem zijn. Je moet er dan een stukje extra draad bij draaien (of misschien bestaan er lasdoppen voor dunnere lassen).

Fabrikaten vermelden doen we hier niet aan. Maar tenzij je lasklemmen rechtstreeks in China bestelt zouden de in bouwmarkten en bij elektrozaken verkrijgbare artikelen aan de eisen moeten voldoen.

Ik kan je aanraden transparante lasklemmen te gebruiken. Sinds ik die ontdekt heb wil ik niet anders meer, want daarbij kun je zien of de draad wel helemaal tot het einde van de klem steekt. Let op de juiste striplengte, die is aangegeven op de klem (en ook op alle andere elektro-artikelen met insteekklem).
 

Marc-S

  • #6
OK, mensen. Klinkt goed.
Het draad is hier allemaal 2.5 m2. Ik begrijp uit bovenstaande dat het dus wel goed moet gaan met wat kwaliteitslasklemmen. Bespaart me allemaal een boel extra kabel! :D
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu