Frezen elektraleiding en positie

HAJ

  • #1
Hallo allen,
Komend weekend staat op het programma om enkele sleuven tbv elektra te gaan frezen. In de gehele scheidingswand (cellenbeton) is geen enkele inbouwleiding, dus het lijkt allemaal op het eerste gezicht vrij eenvoudig. Er zullen geen bijzonderheden worden aangesloten op deze contactdozen (een lampje, een naaimachine, een laptop).

Echter stuit ik op twee zaken en ik ben benieuwd naar jullie visie. Bijgevoegd een korte situatieschets (we kijken dus tegen de muur aan). Excuses voor de houtje-touwtje schets.
Boven de deur (het grijze vierkant) komen nu leidingen naar buiten (voormalige opbouw). Deze leidingen komen achter de muur (dus niet op deze tekening) uit op een opbouw lasdoos. Deze laat ik zitten.

Mijn vragen:

1. Moet ik, naast het frezen van leiding 1 (van het punt naar de schakelaar en stopcontact)nog een extra leiding frezen vanuit het beginpunt (1B), of is het ook toegestaan om vanuit leiding I verder te werken (1A) en vanuit de wcd voor het enkel stopcontact de bedrading verder te leggen voor de overige stopcontacten? Vanzelfsprekend met inachtneming van de gebruikelijke minimumhoogten van stopcontacten (30 cm);
2. Boven de muur tref ik een opbergzoldertje aan. De leidingen horizontaal over de (rand) van de opbergzolder laten lopen kan, maar bemoeilijkt de ingang van deze zolder. Is horizontaal frezen met een muurfrees op deze hoogte (circa 1,90m) te doen, of is dit enorm lastig?

Alvast dank voor jullie visies.

Aanzicht muur zolder1.png
 

Kieljo

  • #2
Hallo,

Leiding 1B hoef je inderdaad niet te frezen. Mits het dezelfde groep betreft mag je gewoon koppelen. Horizontaal frezen is prima te doen maar doe het niet bovenhands, gebruik een degelijke verhoging om stabiel op te werken, desnoods in meerdere etappes. Bij frezen in de muur komt enorm veel stof vrij, dit blokkeert je zicht en vervuilt je hele ruimte. Je doet je zelf een groot plezier als je de stof meteen af kunt zuigen. Doe dit echter niet met je huishoudstofzuiger. Als je een frees huurt kun je er wellicht een bouwstofzuiger bij huren die je op de stofkap van de frees aansluit, bespaart je een hoop ellende.
 

HAJ

  • #3
Dank voor de tips Kieljo. Ik zal de leidingen via de onderzijde horizontaal frezen en "koppelen".
Toevallig van de week een bouwstofzuiger gekocht, dus deze kan gelijk aan de bak :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wat voor dikte heeft de muur en is die dragend?
 

HAJ

  • #5
De muur fungeert puur als scheidingswand/-muur op zolder en bestaat uit ytong 70 of 100mm dik (ik vermoed het laatste).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Oké, want horizontaal frezen in wanden betekent verslapping van de wand.
 

HAJ

  • #7
Hi Jan, ik had al zoiets gelezen inderdaad. Ik vermoedde dat dit, gezien het geen dragende muur is (en de muur vermoed ik Max 2 meter hoog is) geen probleem zou zijn. Zie ik dat verkeerd?

In een uiterst geval zou ik de leidingen via de kleine bergzolder (die tussen de wand, de buitenwand en de dakwanden is gemaakt en die met de ingang daarvan net op de muur rust) kunnen leiden, zodat de leidingen goed uitkomen. Echter zorgt dat voor een bergzolder waarvan op de vloer elektrabuis komt te liggen, ook niet echt ideaal.
 

MarkCr

  • #8
Zoveel als kan verticaal.
A1 never nooit doen. wel 1B
Het grijze 4 kant "centraaldoos" MAG maar 1 groep zitten.
Iedereen weet...nooit boven een WCD boren maar nu lopen leiding opeens onverwacht onder en weg naar links. Daarbij is B1 een korte weg.
 

HAJ

  • #9
Kijk, zo steek je nog eens wat op! Hoewel ik hier van doen heb met een kleine niet-dragende muur, wil ik het niet op mijn geweten hebben dat straks alles wankel staat.

Ik denk dat ik het als volgt aanpak:
-Leiding I frezen (overigens komt de leiding iets meer naar rechts de kamer binnen dan geschetst, dus dat scheelt weer horizontaal frezen);
- Leiding IB ga ik proberen zo lang als mogelijk achter de wand te laten voeren (de achterkant van de wand/ruimte kent allemaal elektra opbouw);
- Leiding IB probeer ik dan schuin door de muur te steken (te haaks leidt tot doorvoerproblemen) en 'normaal' verticaal naar beneden te leiden.

Een vraag in dat kader: ik zal de buis dus 'door' de wand moeten voeren. Iemand een idee welk gereedschap/specifieke boor ik hiervoor kan gebruiken?
 

MarkCr

  • #10
een 22mm steen boor van de juiste lengte
 

HAJ

  • #11
Dank allen, het is gelukt.
Bijgaand twee foto's van het resultaat (voor- en achterzijde muur). Aan de achterzijde van de muur is alles geïnstalleerd via opbouwleidingwerk.

Aldus alleen het laatste deel horizontaal gefreesd (het stopcontact geheel rechts komt in de te bouwen kast te liggen tbv het licht).

Sleuven zijn dichtgesmeerd en binnenkort is het tijd om de gehele muur (voor- en achterzijde) gelijk te strijken. Ook de elektra achter de muur moet verder worden (aan)gelegd. Tot nu toe is het plan de nu uitstekende buizen tot op de muur af te zagen en hier overheen per buis een opbouwlasdoos te plaatsen. De beide dozen worden dan uiteindelijk met elkaar verbonden en daarna kan alles verbonden worden met de bestaande opbouwleiding(en).

20200620_212743.jpg 20200621_010636.jpg
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu