Extra elektraleidingen leggen door huis

Lonnebol

  • #1
Beste klussers,

Wij hebben ons eerste huis gekocht. 31 januari 2022 krijgen wij de sleutel. Nog even wachten dus. Nu zijn we wel al plannen aan het maken, we hebben er genoeg tijd voor.

Bij de bezichtiging en ook op foto's heb ik gezien dat de huidige meterkast een 1-fase-aansluiting heeft. Ik weet al zeker dat ik deze op termijn wil gaan (laten) ombouwen naar 3-fase, want uiteindelijk zal er een nieuwe keuken komen en wil ik voorbereid zijn op elektrisch koken. Daarvoor wil ik dan een krachtgroep in de keuken hebben, maar ook een aparte groep(en) voor oven(s), afwasmachine en frituurpan (3000W). Met de huidige vier groepen in de meterkast gaat dat uiteraard niet lukken, dus er moeten extra leidingen naar de keuken gemaakt worden. Ik heb genoeg ervaring met verbouwen en ook elektra, maar dit is weer iets nieuws voor me. Kan ik straks nieuwe leidingen in de vloer van de keuken frezen (geen vloerverwarming aanwezig) of moeten nieuwe leidingen op een andere manier naar de meterkast gebracht worden? Zijn hier richtlijnen voor? Vanuit de keuken kan ik door de vloer direct naar beneden naar de meterkast (drive-in-woning).

Daarnaast wil ik ook, als er toch 3-fase komt extra groepen voor wasmachine, droger etc. Is dit dan ook een kwestie van een logische route zoeken voor nieuwe leidingen door wanden en vloeren?

Nog even ter verduidelijking: het gaat hier om een verkenning naar de algemene mogelijkheden om extra groepen en aansluitingen te maken en te horen of er nog zaken zijn waar ik zelf (nog) geen rekening mee heb gehouden. Ik heb ook meerdere andere topics gelezen, maar een goed overzicht heb ik niet kunnen vinden.

Alvast bedankt voor alle input.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Je kunt inderdaad gewoon de eenvoudigste route zoeken naar de groepenkast. Als je zeker weet dat je geen andere leidingen beschadigt, kun je gewoon in de vloer frezen ja.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Robinsl

  • #3
Nu is in de vloer frezen niet altijd de beste optie. Als je een kruipluik hebt zou ik proberen onder de vloer te doen. Dan hoef je maar 2 gaten te boren. Je hebt hiervoor wel een kruipruimte nodig.

als je in de vloer gaat frezen moet je dit ook weer aansmeren. Die klus kost meer tijd.

Sommige huizen lenen er ook voor dat je een kabel langs een muur kan leggen. Eventueel stukken in de muur frezen. Maar dat hangt van de situatie af.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Lonnebol schreef:
Vanuit de keuken kan ik door de vloer direct naar beneden naar de meterkast (drive-in-woning).
Geen kruipruimte dus :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Robinsl

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat het een drive-in woning is sluit niet uit dat er een kruipruimte aanwezig is.
Je kan de leidingen ook via het plafond verslepen naar de meterkast.

maar waarom laat je de aannemer niet een paar loze leidingen mee nemen naar de keuken meestal is de mogelijkheid er wel.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Er kan best een kruipruimte zijn, maar die zit niet onder de keuken want daar zit nog een hele bouwlaag tussen...

En wie zegt dat er een aannemer bij betrokken is?

In de vloer frezen klinkt als de beste optie hier. :prima: (aangenomen dat het een betonnen verdiepingsvloer met cementdekvloer is dan he, een houten verdiepingsvloer is natuurlijk een ander verhaal)

Let wel op met boren en frezen, er zullen meer leidingen in die vloer liggen, toch zeker direct boven de meterkast.
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125 en Vonken_trekker

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
je heb gelijk ik ging uit van nieuwbouw
verslepen via het plafond van de ondergelegen verdieping is m.i. ook een hele bruikbare oplossing
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Dan moet het wel opbouw worden (mocht het de garage zijn is dat waarschijnlijk prima, in de hal denk ik niet) of er moet een verlaagd plafond komen.

... voordat @Lonnebol de frees in het plafond zet. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu