Elektra naar buiten tbv pomp

Klusser59

  • #1
Vanuit een tuinhuisje wil ik via een wcd in het huisje stroom naar buiten krijgen voor een waterpomp (660 w), in het huisje zit nergens aarde, hoe kan ik dit het beste doen, en kan dit wel zonder aarde?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Speciale grondkabel nemen.

Buiten moet alles geaard zijn dus wat u doet kan en mag niet zonder aarde.

Zorg eerst dat de voeding naar het huisje geaard is.
 

Fiesiekus

  • #3
Zeker gezien het feit dat het om een pomp in de buitenlucht gaat, is aarde wel aan te bevelen. Die moet je bijtrekken vanuit de woning/meterkast.

Verder....moet de kabel via de grond? Dan een YMVK-as kabel gebruiken.
 

Klusser59

  • #4
Het is een huisje (volkstuin) met een eigen meterkast, er zit dus nergens aarde, ik begrijp dat de aarde dan vanuit de meterkast moet komen, en zo ja hoe moet dat dan?
 

Fiesiekus

  • #5
Aarde moet dan ook in de meterkast aanwezig zijn en verbonden met de aardpen in de grond. Controleer dat eerst en/of haal er even een deskundige relatie bij.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Kijk eerst eens of de pomp wel een aarde aansluiting heeft.

Als de pomp een stekker heeft die alleen maar op de pennen is aangesloten en de aardelipjes ontbreken, dan kan het gewoon zonder aarde worden gebruikt.

Er zijn veel apparaten die geen aardeaansluiting heben maar een dubbele scheiding hebben.

Vr Gr en succes ermee
 

Falderalf

  • #7
Of die pomp nu wel of niet geaard moet worden, aansluiten dmv een kabel met een aardscherm.
Mocht je de kabel raken dan wordt het aardscherm eerst geraakt.
Ik neem aan dat de kabel gewoon afwerkt op een spatwaterdicht wcd, en de steker van de pomp heel laat (ivm eventuele garantie) en hierop inprikt.
succes
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Stekker van de pomp (zonder randaarde) direct in de WCD in het huisje?

Dat lees ik namelijk uit het verhaal, maar anders inderdaad X kabel gebruiken met aarde scherm voor in de grond en aarden.
 

Klusser59

  • #9
De stekker van de pomp is geaard, mijn bedoeling is via het bestaande wcd (niet geaard) in het huisje een grondkabel naar buiten brengen en dan via een waterdichte wcd de pomp aansluiten. De pomp zelf gaat in een waterdichte kist met voloende ventilatie. Is aarde echt noodzakelijk of kan het ook zonder, en als ik het zonder aarde doe hoe verbind ik dan de grondkabel met de wcd in het huisje?
 

Fiesiekus

  • #10
Fiesiekus schreef:
Zeker gezien het feit dat het om een pomp in de buitenlucht gaat, is aarde wel aan te bevelen. Die moet je bijtrekken vanuit de woning/meterkast.

Verder....moet de kabel via de grond? Dan een YMVK-as kabel gebruiken.
Het beste maak je een lasdoos in het huisje en verbind je de aardscherm met de aarde m.b.v. kroonsteentje in die lasdoos. Nul en fase vanuit de lasdoos op de grondkabel en ook de WCD aansluiten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Aarde is noodzakelijk. Zonder aarde kunnen er zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Kijk even onder in de meterkast of daar een aardleiding aanwezig is die naar de groepenkast loopt. Hier moet de randaarde van de wcd ook mee verbonden worden.
 

Appeltje

  • #12
Klusser59 schreef:
Is aarde echt noodzakelijk of kan het ook zonder, en als ik het zonder aarde doe hoe verbind ik dan de grondkabel met de wcd in het huisje?
Wat denk je zelf als je het nog eens naleest?
Utreg schreef:
Buiten moet alles geaard zijn dus wat u doet kan en mag niet zonder aarde. Zorg eerst dat de voeding naar het huisje geaard is.
Cvolieboy schreef:
(...), maar anders inderdaad X kabel gebruiken met aarde scherm voor in de grond en aarden.
:)
 

Klusser59

  • #13
Dat was me al duidelijk door de vorige 2 berichten dus dit bericht is een beetje mosterd na de .....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu