Advies nodig: elektra en lasklemmen naar spotjes liggen los op verlaagd plafond

scrtpxls

  • #1
Goedendag,

Ik ben nieuw hier en ben geen professionele klusser. Ik heb onlangs een nieuwe woning gekocht, een die ik gekocht heb van een belegger. Iemand die een oude woning heeft opgekocht, (achteraf merk ik snel en goedkoop) heeft opgeknapt en aan mij heeft doorverkocht. Beetje bij beetje kom ik er dus achter dat het slordig is opgeknapt. Nu loop ik tegen de volgende 2 punten aan waar ik mijn twijfels over heb.

Punt 1: Ik wilde de GU10 spotjes vervangen voor GU10 HUE spotjes. Er zitten 10 spotjes in het plafond, allemaal aan elkaar gekoppeld met draden en lasklemmen. Het wisselen van de spotjes is prima te doen, maar.. nu ik het frame uit het plafond heb gehaald, valt mij op dat de verbinding kabels / draden los op het verlaagde plafond liggen. De lasklemmen liggen ook los en de draden zaten zelfs niet stevig in de lasklemmen. Ook is het plafond geïsoleerd, ik vermoed met glaswol. Nu ik die draden zo los zie zitten, lasklemmen niet stevig zijn aangesloten, het soort van tegen het glaswol aanzit, vraag ik mij af of dit wel veilig is.. Kans dat stuk glaswol tegen een lasklem met uitstekend koperdraad ligt is aanwezig. Is dit bijvoorbeeld niet brandgevaarlijk?

Punt 2: Die spotjes lopen ook door in de badkamer, waarbij er oa een spotje boven de douche hangt. De frame van de spotjes zijn niet dicht maar open (zie foto). Dit zijn ook geen IP65 spotjes. Ik zal niet met de douchekraan tegen het plafond aan gaan spoelen, maar zal toch iets van condens hier kunnen komen?

Concrete vraag: moet ik mij hier zorgen over maken of gewoon laten zitten?

Scherm­afbeelding 2023-01-24 om 08.10.07.png


Hugo
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Zijn het spots op 12V of 230V?
 

scrtpxls

  • #3
Het zijn 230V spots
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Een dergelijke 230V installatie dient volledig dubbel geïsoleerd uitgevoerd te zijn. Installatiedraad moet in een buis (kabel of snoer niet per sé), een buis moet eindigen in een doos of andere geschikte behuizing, verbindingen horen in een geschikte doos en alle verbindingen moeten op trek ontlast zijn.

Dit gaat vaker fout dan goed lijkt het.

Als het plafond in de badkamer hoger dan 2,25m is, gelden er geen speciale eisen meer. Of het slim is om dergelijke armaturen toe te passen is een tweede, het zal op zijn minst de levensduur niet ten goede komen.
 

scrtpxls

  • #5
Jammer. Dat vermoeden had ik al. Nadeel is dus dat alle spotjes al zijn geplaatst en aangesloten. Ik zal nooit een doos via dat gat in het plafond kunnen krijgen, dus is met terugwerkende kracht moeilijk op te lossen denk ik.. Wellicht alle lasklemmen in een kleinere lasdoos laten plaatsen oid, wordt aardig wat werk wel aangezien ik 30+ spotjes heb en elk spotje meerdere lasklemmen. Kan ook geen aanspraak meer maken op de persoon die het heeft afgelegd. Die is met de noorderzon verdwenen.
 

DAZ Niels

  • #6
Ik zie op meerdere sites dat het zo moet, volgens jullie is dat niet correct dus?
schema.PNG
 

scrtpxls

  • #7
Zoals bovenstaande afbeelding is het bij mij ook, alleen zie je op de foto nog een witte kabel om de electra draden heen, die liggen bij mij los (3 kabels, blauw geel en bruin) + lasklemmen liggen los zonder doosje oid er om. Daarboven ligt weer het glaswol.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Dat is inderdaad fout. Jouw losse draden moeten altijd in een buis zitten ivm dubbele isolatie en lasklemmen moeten altijd in een geschikt omhulsel zitten.

Als het 12v zou zijn is het wat minder kritisch maar ook dan moet je dubbele isolatie hanteren
 

DAZ Niels

  • #9
Kun je een voorbeeld geven van een geschikt omhulsel voor de lasklemmen?

Ook vreemd dat meerdere sites die elektra spul verkopen dit als voorbeeld geven. Ik heb dit voorbeeld overal in huis gevolgd met de toevoeging dat ik wel de draden in een buis heb zitten vanaf de centraaldoos, ook heb ik bij elke spot een verdieping gemaakt in de isolatie en de klimaatfolie waar de spot + bedrading 100% vrij liggen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Als je zoekt op "mini lasdoos" dan vind je allerlei geschikt spul. Bijvoorbeeld:

1674558429868.png


1674558517609.png


De foto in post #6 toont drie draden in een tweevoudige lasklem. Dat is sowieso al verkeerd.
 
  • Like
Waarderingen: DAZ Niels

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Heb je ook gelezen wat de betreffende site bij die afbeelding vermeldt?

Screenshot_20230124_132550_Chrome.png

Schematisch klopt het zo wel ja, maar een schema zou ik liever tekenen i.p.v. zo weergeven. Praktisch klopt er weinig van en "adviseren" ze lasdozen te gebruiken. Tja. Advies is niet het juiste woord als je iets wilt maken wat aan NEN1010 voldoet.
 
  • Like
Waarderingen: DAZ Niels en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Scherp Xander! DAZ Niels laat dus enkel zien wat hij wil zien:roll:
 

DAZ Niels

  • #13
Leuke reactie... professioneel ook, ben je nu trots? Het doel is om elkaar te helpen toch, ik weet nu dat ik het in het vervolg anders moet doen. Bovendien kan ik met gemak nog overal lasdoosjes bij plaatsen, probleem opgelost.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
@DAZ Niels
Je hebt dit topic gekaapt van de oorspronkelijke topicstarter @scrtpxls .
Ben je nu trots?
 

MvanV

  • #15
De regels zijn geloof ik door europese harmonisatie flink soepeler geworden. Volgens mij mag je tegenwoordig stukken draad buiten de buis hebben als het dubbel geisoleerd is ( om de draad zelf en om de draden heen. Ik zou als t even kan altijd buis er om doen al was t maar omdat je t makkelijk vindt( smeullucht van pvc bij boren is onmiskenbaar)
Lasklemmen buiten dozen zou ik nooit doen. Lasklemmen die niet goed vastzitten altijd vervangen. Met lasklemmen moet je echt niet spotten dat kan serieus gaan smeulen
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Welke Europese harmonisatie.??? Elektra normen en werkwijzen zijn in ieder land weer anders hoor .

Kabel mag al decennia lang zonder buis worden gebruikt. Het gaat erom dat de geleider een dubbele isolatie moet hebben.

Lasklemmen MOETEN in een doos, is geen kwestie van aanbevelen maar gewoon de norm.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #17
Doosjes trouwens die je, met wat zoeken, koopt voor 57 cent en die ook nog spatwaterdicht zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu