Elektra naar de schuur/tuin

Sdendekker

  • #1
Beste elektrische kenners,

vorig jaar hebben wij een nieuwe woning gebouwd en inmiddels hebben we weer wat gespaard voor de tuinverlichting :) om de boel af te maken heb ik alleen wel wat advies nodig want veel verstand van elektrisch heb ik niet...

er ligt een 4 aderige grondkabel van de keuken naar het tuinhuisje. Deze kan ik nu ook schakelen met een enkele schakelaar in de keuken, alleen er is niets op aangesloten.

Ik zou graag in mijn tuinhuisje een dubbele wcd maken en een laagstroom trafo aansluiten om van daaruit zo een laagspannings tuinverlichtingsysteem aan te leggen.

Ik had mij laten vertellen dat ik met de 4 aderige kabel permanente stroom in het tuinhuisje kan krijgen, en via de schakelaar de verlichting kan aan/uitzetten. De vraag is, hoe sluit ik dit aan? Het is eigenlijk de bedoeling om de tuinverlichting met het 12v systeem op schemerschakeling te zetten, maar ik zou het wel willen kunnen uitschakelen met de schakelaar in de keuken indien nodig.

hmm, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen en voorzien van wat aanleg/aanschaf tips.

Alvast bedankt!!

groeten Stefan
 

Appeltje

  • #2
Je gebruikt voor constante stroom de blauwe (nul), bruine (fase) en groen/geel (aarde). Naar je WCD's leg je dus blauw/en groen geel direct en de fase schakel je (in de keuken) en doe je dus via de 4e draad naar je schuur.
 

@$T

  • #3
Beste appeltje, in een grondkabel vindt je géén geel-groene ader maar is de litze onder de stalen mantel als aarde bedoeld.je moet dus de bruine als fase, de blauwe indien aanwezig als nul gebruiken.
 

Appeltje

  • #4
Klopt helemaal wat @sT zegt, foutje van mij... op de aarde na blijft het verhaal hetzelfde. Is het inmiddels gelukt Sdendekker?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu