Elektra caravan / camping

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #1
Caravans en campings zijn voor mij nog minder bekend terrein. Wellicht weet hier iemand raad.

Een kameraad van me heeft een toercaravan gekocht uit 2002 en wil daarin een paar extra wcd's. Geen probleem natuurlijk maar dan kijken we ook meteen even naar de 'groepenkast' die er in die caravan zit. Het verbaasde me dat er enkel een B10 automaat in zit en geen aardlek beveiliging.

Ik ben er intussen achter dat in modernere caravans gewoon een 30mA aardlek zit. Die wil ik dus bij mijn kameraad ook toevoegen.

Echter, hij zegt dat dit niet nodig is want hij gebruikt een CEE stekker met RA stopcontact erop (zie foto) om in zijn voortent zijn koeling, oventje, koffie apparaat, waterkoker en kacheltje in te prikken. Feitelijk takt dit dus af direct vanaf de voedende kabel dus nog voor hij de groepenkast van de caravan in gaat.

De stroompaal op de camping heeft doorgaans enkel een zekeringautomaat, geen aardlek.

Dan komt de volgende vraag: hebben campings normaliter de afgaande kabels naar hun stroom palen beveiligd met een aardlek? Lijkt me wel maar is dit dan 30 mA?

Iemand hier die vaker op campings komt of wellicht er zelfs ooit een installatie heeft gemaakt en weet hoe dit zit?


1000024156.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als ik zoek op stroomzuil dan hebben degene die ik tegenkom een 30mA aardlekautomaat.

30mA als beveiliging voor meerdere aansluitpunten zou teveel storingen op leveren.

Zal vast ook uitmaken of ze op moderne campings staan of liever op kleine oude campings in landen waar er iets minder regelgeving is.

Bij twijfel zou ik er een CEE 16A aardlekschakelaar 30mA 230V tussenhangen. Zoiets zit ook op o.a. water zaag / slijp gereedschap.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Het zijn inderdaad niet de meest luxe en moderne campings die ze bezoeken. De zuil heeft doorgaans geen aardlekschakelaar. Ik zou er inderdaad in het snoer eentje kunnen zetten of een buitenstopcontact aanleggen in de caravan die wel netjes via de groepenkast wordt gevoed. Dat zijn zo'n beetje de opties denk ik ja.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
In Nederland zou de aansluiting van de camping inderdaad beveiligd moeten zijn met een 30mA aardlekschakelaar. Als je toegang hebt tot NEN1010 moet je "708 Campings en vergelijkbare terreinen" eens doorlezen.

708.531.2 Toestellen voor aardlekbeveiliging
Voeg toe:
Elke contactdoos moet afzonderlijk zijn beveiligd door een toestel voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA. De gekozen toestellen moeten alle polen uitschakelen, met inbegrip van de nul.
Als de caravan voldoet aan de huidige NEN1010 zou hier in ook een 30mA aardlekschakelaar moeten zitten. Er is namelijk ook een hoofdstuk "721 Elektrische installaties in caravans en campers"

721.415.1 Aanvullende bescherming door toestellen voor aardlekbeveiliging
Voeg toe:
721.415.1.3 Bij bescherming door automatische uitschakeling van de voeding moet gebruik worden gemaakt van toestellen voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA, die alle actieve geleiders onderbreken en de kenmerken hebben zoals gespecificeerd in 415.1.1.
Deze toestellen voor aardlekbeveiliging moeten voldoen aan NEN-EN-IEC 60947-2, NEN-EN-IEC 61008-1 of NEN-EN-IEC 61009-1.
Elke toestelcontactdoos moet rechtstreeks zijn verbonden met het bijbehorende toestel voor aardlekbeveiliging.
OPMERKING Dit houdt in dat in de stroomketen geen enkele aftakking of aansluiting aanwezig is.
Daar staat ook letterlijk dat er geen aftakking mag zijn tussen de toestelcontactdoos (die CEE stekker aan de buitenkant van de caravan) en de aardlekschakelaar. Maar wat je voor die contactdoos doet, tja... :roll:

Ik zou inderdaad een 30mA aardlekschakelaar in de caravan plaatsen. NEN-normen zijn leuk maar die caravan komt hoogstwaarschijnlijk ook wel eens buiten Nederland en daar kent men geen NEN-normen. Ik tref meestal campings waar de zaakjes netjes op orde zijn maar dat zal heel erg aan de bestemming en aan de pricerange liggen, er zijn ook campings bij waar de IP20 haspels in elkaar gestoken over het veld liggen om iedereen te voorzien. :wink: En ook al voorziet de camping netjes in aardlekbeveiliging, wie zegt dat die dingen regelmatig getest worden en daadwerkelijk werken? Ik vind het wel een fijne gedachte om hier zelf in te voorzien.

De nette oplossing voor de voortent is natuurlijk om nog een normale randaarde contactdoos in de zijwand van de caravan te plaatsen, afgetakt ná de eigen beveiligingen.
1000060076.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Vonken_trekker schreef:
De stroompaal op de camping heeft doorgaans enkel een zekeringautomaat, geen aardlek.
Dat lijkt me sterk. In Nederland?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Ik ben volgens mij ook wel eens een aardlek automaat tegen gekomen. Een alternatief kan de eerder genoemde losse aardlekschakelaar zijn. Maar daarbij heb je de kans dat bij een storing (uitval door lekstroom) men als "oplossing" de aardlek verwijdert. Dat is ook ongewenst...

5e053239561406e4c3b40d2fe4cc67fe43f53a11.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Nadeel van die PRCD tussenstekkers is dat ze vaak niet automatisch inschakelen na een spanningsonderbreking, je moet dan handmatig op reset drukken. Dat is niet geheel onlogisch als het ding aan je boormachine zit, dan is nulspanningsbeveiliging ook wel wenselijk. Maar als de spanning op de camping eens een keer wegvalt wordt je er misschien niet vrolijk van dat je koelkast etc. niet meer automatisch terug inschakelen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Technisch gezien weet ik hier niets van, wel praktisch. Als de stroom alleen in je eigen caravan afschakelt, kan je na verhelpen van een eventueel probleem meteen de stroom weer inschakelen. Afhankelijk zijn van een of andere aardlekschakelaar ver weg in een meterkast of paal op het terrein is een stuk onhandiger.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Wgb schreef:
Dat lijkt me sterk. In Nederland?
In NL ja....

Ik ga mijn kameraad adviseren dat we een buitenstopcontact in zijn caravanwand monteren en die dus netjes achter de aardlek zetten.

Zo'n aardlek in de snoer is een plan B maar zou ik liever niet doen inderdaad omdat die niet vanzelf inschakelt na een onderbreking en dat komt op campings ook nog wel eens voor zo lijkt mij.

Als de kameraad een gat in zijn wand maakt, zal ik er wel een wcd in monteren speciaal voor caravans.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Vergeet de butylkit niet. :wink:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Haha nee die heeft hij al liggen want hebben 2 weken terug al een serviceluik erbij gemaakt voor hem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu