Elektra buiten aansluiten!

Joostg

  • #1
Besten,

Kerst staat voor de deur. Kortom tijd om wat gezellige lichtjes in de tuin op te hangen. Ik heb buiten echter geen stroompunten. Deze wil ik generen. De situatie:

Mijn gehele achterpui bestaat praktisch uit glas. Extra electra kabels naar buiten leggen betekend heel erg veel werk en veel kosten om het een beetje netjes te doen.

Wel heb ik in de tuin een buitenlamp hangen, deze is vanuit binnen te bedienen. Ik kan hier in principe stroom van afsplitsen meen ik (?). Het probleem lijkt me dan echter dat als ik bijvoorbeeld stroom achter in de tuin wil hebben (voor lampjes) de buitenlamp ook altijd aan moet staan. Dit is weer niet de bedoeling. Kan ik hier op de een of andere manier omheen werken?



 

Joostg

  • #2
2e foto

 

Kaajee

  • #3
Ja de lamp eruit draaien! :D

Alternatief: maak een aftakpunt bij je huidige lamp, plaats daar bijv. een spatwaterdichte combi WCD/schakelaar. De huidige lamp sluit je aan op de schakelaar hiervan, de WCD kun je vervolgens gebruiken voor de andere verlichting.
Als je nu de schakelaar binnen gebruikt gaat alles buiten (dus lamp & wcd) aan of uit. De huidige buitenlamp kun je ook nog apart bedienen.



edit: wat is die 2e foto dan? Wat is dat voor kastje? En wat zijn dat voor draadjes?
 

Joostg

  • #4
Die tweede foto is zeg maar de "schakelaar" die binnen zit. Het draadje dat eronder hangt trek je aan om de lamp aan/uit te doen. De draadjes aan de bovenkant gaan naar buiten (gaan buiten over in een buitenkabel. Dat zal wel ergens in de muur gekoppeld zijn. Zonder de hele muur te slopen kan ik hier echter niet achter komen ;)

Die schakelaansluiting ziet er strak uit. Deze is ook berekend op regen? Zo ja wat zal dit me ongeveer gaan kosten?

Groetjes
 

Kaajee

  • #5
Ik zou ook maar eens naar "dat kastje" (schakelaar) kijken. Die ziet er op z'n minst een beetje 'sjofel' uit. Lijkt me ook sterk dat er een aarde draad loopt dat is wel essentieel, helemaal voor elektra buiten.
Als je dus geen aarde draad naar die lamp buiten hebt, zul je de bekabeling moeten vervangen. Dat kun je checken bij de buitenlamp.

En zo'n schakelaar is spatwaterdicht en kan dus best tegen (een beetje) water (lees: regen).
Kun je in elke bouwmakrt kopen, niet meer dan 5-10eu
 

Joostg

  • #6
Ps: De lamp zit op de achterpui en de overige lichtjes wil ik achter in de tuin aansluiten. Moet ik dan nu een stekker in de wcd/combi steken en deze naar achter brengen? Het lijkt me dat er hier een betere oplossing voor moet zijn? Is het niet mogelijk buiten een schakelaar aan te brengen maar tevens een draad vanuit de schakelaar naar achter te geleiden. En dat ik dan achter bijvoorbeeld een dubbel spatwaterdichte contactdoos op de muur monteer? (klein stadstuintje van 5 meter diep)

Bedankt!

Edit: Bekabeling vervangen lijkt me niet echt een makkelijke optie. Dit betekend dat ik alle gipsplaten van de muur moet trekken... Dat wordt een kostbaar grapje...
 

Kaajee

  • #7
Kan ook, maar is (weer) extra werk. En het is toch maar 'tijdelijk' (voor de kerst). Je kunt dan net zo goed een goede/stevige verlengkabel/snoer gebruiken. Mocht je permanent een WCD achter in de tuin willen, moet je het inderdaad grondiger aanpakken. Dan vanaf de lamp een YMVKAS grondkabel naar beneden en dan de grond in (60cm diep) en dan ergens achter in de tuin aansluiten op een spatwaterdichte WCD.

Maar ook dan zeker naar de aarde kijken!!
 

Joostg

  • #8
Hier een foto van de bedrading van de lamp. Aarde is niet aangesloten maar wel te zien (groen/geel rechtsonder). Je moet je voorstellen dat het echt een klein tuintje is. Alle ellende van alle tegels etc eruit halen om kabels in de grond te gaan leggen vind ik het niet echt waard...

Nu dus die combi aansluting maken op het stopcontact een XMvK kabel met hier een stekker aan gemonteerd naar achter doorleggen. En hierop een dubbelspatwaterdicht stopcontact monteren? Hier kan dan de kerstverlichting in.

Kan ik overigens nog controleren of de aarde kabel die ik buiten zie zitten ook iets doet en niet een draadje is dat nergens op is aangesloten?

Groet

 

Joostg

  • #9
Dit is dus eigelijk mijn plan van aanpak? (zie foto)

bij 1 wil ik het primaire aansluitpunt maken zonder stopcontact. Ik snap echter niet zo goed wat voor aansluiting ik hier dan voor moet kopen (voorbeeldje)

bij het 2e plaatje trek ik de kabel naar achter gewoon vanuit het contactpunt van de contactdoos. Bij beide situaties monteer ik achter op de muur een dubbel contactpunt..

Bij voorbaat dank voor alle hulp!
 

Kaajee

  • #10
Zoals gezegd: ik zou tekening 2 doen, en dan een goede kwaliteit rubber/neopreen verlengkabel nemen en die verder de tuin in. Als je een 'vaste installatie' in je tuin gaat maken zit je meteen aan zwaardere eisen (de genoemde YMVKAS grondkabel).

En die aarde is te meten/na te kijken met een multimeter. Zoals gezegd; als die nergens aangesloten is, zul je hem ergens moeten verbinden of een nieuwe aarde draad trekken.

Dus samengevat: neem een spatwaterdichte WCD/schakelaar combi. Monteer die ipv de huidige buitenlamp (INCL. AARDE; ik hoop dat je huidige draad lang genoeg is). Neem een klein stukje YMVK kabel en monteer die tussen de schakelaar en (nieuwe plek voor de) buitenlamp.
Neem een goed verlengsnoer en leg die door je tuin naar de plek waar je de kerstverlichting aan wilt sluiten.
 

Joostg

  • #11
Daar ik minimaal 2 aansluitingen nodig heb... Bestaan er verlengkabels met aan het einde een buitenstopcontact? Vind het zo zonde om een neopreen kabel te kopen, te strippen en hier een stopcontact op aan te sluiten. Dan kan ik veel beter een XMvK kabel kopen en hier een spatwaterdicht stopcontact op aansluiten?

Groet
 

Kaajee

  • #12
Ja dat heet een spatwaterdichte kabelhaspel (ook voor op de camping bijv.). Deze evt. nog enigszins waterdicht verpakken en klaar is klara.....

XMvK gaat je niet helpen, althans, die moet weer in een buis en dan in de grond en dan ben je weer aan het graven. Tenzij je de hele XMvK hoog langs bijv. een schutting kunt leiden, daar dan degelijk aan vast maken.
Maar deze kabel mag in ieder geval niet zomaar (los) door je tuin liggen.....
 

Joostg

  • #13
Aangezien er muurtjes om mijn tuintje staan is dat een goede optie.

Dan vraag ik me dus enkel nog af wat ik nu voor kastje op mijn buitenkabel moet aansluiten. Dit moet dus geen combinatie met een schakelaar en een stopcontact meer zijn?

Wel een schakelaar om de buitenlamp uit te schakelen terwijl de stroom aanstaat. Maar de afsplitsing moet dan gewoon een kabel zijn in een buisje dat via de muur naar achter loopt..

Bijgevoegd een foto van de muur, dit moet dan toch een goede optie zijn? :)


Lamp zit linksbovenin.
 

Kaajee

  • #14
Dan zul je eigenlijk op de plek van de huidige lamp (ipv de lamp) een (buiten)lasdoos moeten monteren. In deze lasdoos laat je 3 kabels samenkomen (dmv lasdoppen); 1 voeding van binnen/schakelaar, 1 naar de tuinkabel en 1 naar een spatwaterdichte schakelaar. Vanaf deze schakelaar ga je weer met een stukje YMVK naar je lamp.


zoiets:


Er is een besparende oplossing om alle lassen in de genoemde wcd/schakelaar combi te maken, en op die wijze de wcd/schakelaar als veredelde lasdoos te 'misbruiken' (evt. met het weglaten van de wcd functie, om ruimte te besparen) maar dat zal wel niet volgens de (NEN) normen zijn. 2 kabels doorlussen in een wcd mag, maar 3 weer niet en kan ook waarschijnlijk niet.

Als je XMVK buiten op je muur gebruikt is het nog steeds aan te raden om hem in een buis te doen: voor de netheid en voor de stevigheid/veiligheid btw.
 

Joostg

  • #15
Kijk, nu is het een oplossing waar ik gelukkig mee wordt! Echt onwijs bedankt voor al je hulp!

Laatste vraag, stel dat de aarde draad een 'fake" draad is. Kan ik hem dan buiten opnieuw aarden door bijvoorbeeld een ijzeren pin in de grond te slaan en hier de aarde draad aan te bevestigen?

Groetjes
 

Kaajee

  • #16
Nee dat kan niet, althans in principe is een aarde in een woonhuis ook middels een geslagen pen, maar daar zit wel een hele berekening achter, en bovendien erna zitten nog aardlekschakelaars etc. Dus zomaar een pin slaan en denken dat je goed geaard bent; nee dus.....

Dan kun je beter op zoek naar een aarde die wel aangesloten zit, die op dezelfde groep zit (bijv. van een wcd/lasdoos verderop in de kamer) en vanaf daar een nieuw stuk aarde draad trekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu