Elektra buiten op balkon

Daandebeer

  • #1
Hallo allemaal,

Ik wil graag elektra aanleggen op mijn balkon, zonder nieuwe draden aan te leggen of in de muren te frezen. Is het mogelijk een XMVK kabel door mijn plint te leggen en aan de ene kant een stekker te bevestigen en aan de andere kant door de muur heen aansluiten aan een buiten WCD? Zo kan ik de stekker in het stopcontact doen als ik buiten stroom nodig heb en eruit nemen als ik dit niet nodig heb. Mag dit?
 

Sander 1972

  • #2
Dan kun je beter een soepele neopreen 3x2.5 kabel pakken. En daar een stekker en een verdeel doos aanzetten
 
  • Like
Waarderingen: Daandebeer

Daandebeer

  • #3
@Sander 1972 oke, maar het is dus geen probleem om een buiten WCD met een stekker aan het stroom net aan te sluiten? Loopt verder niks over het stopcontact waar ik hem op wil aansluiten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
XMVK kabel is bedoeld voor vast aanleg en niet om met een stekker aan te sluiten, dus nee dat mag niet.

Maar ook als je een verlengsnoer gebruikt die je aansluit op een vast gemonteerde WCD is dit niet volgens de regels, immers een verlengsnoer mag juist niet vast gemonteerd te worden.
Wil je een vast gemonteerd stopcontact schakelbaar maken dan leg je gewoon XMVK in buis (zonder buis moet je YMVK gebruiken) die sluit je buiten aan op het stopcontact en binnen op een schakelaar en die schakelaar sluit je weer aan op de bestaande 230V.
Op deze manier is alles vast aangesloten en kun je toch je stopcontact buiten aan/uit zetten naar wens.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Daandebeer

  • #5
@Gerrit B hoe bedoel je precies een schakelaar? En als ik zoals wat @Sander 1972 me adviseerde een neopreen kabel gebruik? Kan ik dan wel een buiten WCD aansluiten op een stopcontact?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een vaste deel van de installatie mag niet met een stekker aangesloten worden.
Een vast stopcontact hoort dus niet via een stekker te gaan.

Er zijn wel stopcontacten voor in de tuin die met een snoer met stekker eraan verkocht worden. Afhankelijk van de montage zijn die ook twijfelachtig.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Als deze alleen met een pen in de grond gestoken worden zal het meevallen. Je ziet ook constructies met tyraps...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Grond op een balkon?
Kan natuurlijk maar lijkt me niet echt voor de hand liggend.

Naar je kunt een stopcontact gewoon aan/uit zetten met een schakelaar waar je ook een lamp mee aan/uit doet. (dus bestaande wcd waar je de stekker in had willen prikken vervangen door een WCD met schakelaar en achter de schakelaar de buiten WCD aansluiten)
Wil je het helemaal goed doen dan gebruik je een dubbelpolige schakelaar zodat je de fase en nul beide afschakelt als je het stopcontact niet gebruikt.

Snoer wordt gebruikt als verlengsnoer en niet anders, wordt er een scope 8 keuring uitgevoerd en men ziet een verlengsnoer wat door de muur is geboord (kabel er door en aan de andere kant de stekker er weer aanzetten) dan wordt dit als vaste montage gezien, ook al ligt de rest van de kabel los, en wordt het afgekeurd.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Jackd schreef:
Een vaste deel van de installatie mag niet met een stekker aangesloten worden.
Precies dit.

Plaats anders binnen een uitbreidingsdoos en ga met een p25/k25 gootje naar de plint en leg de kabel verder onder de plint naar buiten.
 

Sander 1972

  • #11
1698014264283.jpeg




Ik heb het hier over, een schuko doos met een neopreen kabel, kun je de lengte ook nog zelf bepalen.

Als je zo nu en dan gebruikt, op een stopcontact binnen. Werkt het prima, is het voor kerst verlichting en in de zomer voor je laptop?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu