Elektra in tuinhuis: doortrekken uit buiten-wcd?

Johannes85

  • #1
Hoi allemaal,

Binnenkort ga ik een nieuw tuinhuisje + overkapping neerzetten achter in mijn tuin. Daar wil ik graag een stroompunt en verlichting in aanbrengen, bijv. om gereedschap op aan te sluiten. Geen zwaar gebruik in elk geval, dus geen noodzaak voor een aparte groep.

Om daar stroom te krijgen moet ik een grondkabel door te tuin leggen. Aan de buitenmuur van het huis is geen lasdoos aanwezig, maar wel een dubbele wandcontactdoos (zie foto). De stroomkabel moet direct achter die doos door de muur komen want aan de onderkant is de doos dicht. Dit huis heb ik vorig jaar gekocht en ik heb verder geen informatie zoals een aansluitplan van de elektra of iets dergelijks.

Nu is mijn vraag: kan ik vanuit de bestaande wcd een grondkabel aansluiten om die door de tuin te leggen? Wat is daarvoor nodig, waar moet ik evt. op letten?

Jullie tips zijn erg welkom, zodat ik weet of ik van hieruit verder kan plannen. Alvast bedankt!

groeten,
Johannes
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou de wcd verwijderen en hier een waterdichte lasdoos monteren waarin de bedrading door de muur binnen komt.
Vanuit daar kun je dan door lassen naar de grondkabel en de wcd weer herplaatsen langs of onder of boven de lasdoos.

Inderdaad is de vraag of je voldoende vermogen kunt krijgen omdat je doorlust op een bestaande groep maar voor enkel een lamp en een wcd zou het moeten gaan.

Ik ga ervan uit dat de huidige wcd geaard is?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Aangezien je ook gereedschap gaan aansluiten, zou ik ervoor kiezen om toch een aparte groep (en wellicht zelf een alamat) in de meterkast aan te sluiten. Niet alleen tegen overbelasting, maar ook ivm mogelijk kortsluiting door toekomstige tuinverlichting.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik ga voor hetzelfde als wat Vonkentrekker voor ogen heeft, contactdoos vervangen voor een waterdichte lasdoos, en van hier uit verder de buitenboel aansluiten.

Om, waar Walker op doelt, uitval van de hele groep bij aardsluiting, en deze kans is bij het buitengebeuren toch een stuk groter dan bij binnengebeuren, dit door vocht.
Ik zou dan de hele buitengebeuren van binnenuit afschakelbaar maken d.m.v. een dubbelpolige schakelaar.
 

Johannes85

  • #5
Heren, bedankt voor jullie reacties. De wcd is inderdaad geaard, al weet ik dat natuurlijk pas zeker als ik 'm heb opengemaakt. De groep waarop deze wcd zit heeft verder nog weinig gebruik, dus ik vertrouw er zeker op dat een kleine uitbreiding voor het tuinhuisje moet kunnen.

Het is me duidelijk dat een lasdoos op de plek van de wcd nodig is om goed door te kunnen lussen, de wcd kan er dan prima boven of naast. Volgens mij is het zonde van het geld om een electricien of klusjesman het graafwerk voor de grondkabel te laten doen, daar moet ik zelf maar een middagje voor zweten lijkt me. En met de instructies op dit forum en andere sites lukt het me vast prima om de elektra in het huisje zelf te installeren.

Nogmaals bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu