Aanleg buiten elektra onder vlonder/vloer

Roger90

  • #1
Beste lezers,

Achter in onze tuin zijn wij momenteel bezig met de bouw van een overkapping en een blokhut.

Nu willen we daar uiteraard ook elektra in en in het verleden hebben we daar al een grondkabel naar toegetrokken.

Om deze verder te verwerken wil ik onder de vlonder een buiten centraal doos plaatsen en van daar door lussen naar 2 andere centraal dozen (1 onder de vloer voor de binnenzijde van de blokhut en 1 onder de vlonder voor de verlichting aan de voorzijde).

Qua wattage levert dit geen problemen op, ik gebruik overal xmvk kabels kabels in een slagvast buis en ik zorg ervoor dat de centraal doos bereikbaar blijft.

Maar nu lees opeens hier en daar op internet dat deze centraal doos zo n 30 cm van de grond af zou moet worden geplaatst. Aangezien ik het dan niet netjes onder de vlonder kan afwerken de vraag of dit klopt, of dat ik hier met spatwaterdichte c.d. van kan afwijken (temeer omdat alles zich onder een overkapping bevindt).

Daarnaast liep ik er tegenaan dat mijn xmvk kabel te dun is voor de bijbehorende m20 wortels. Is dit goed op te lossen met het gebruik van snijnippels of zijn hier geschiktere methodes voor?
 

Willem52

  • #2
Hoi,

Google eens op gietmofpakket.
 

Willem52

  • #3
Hoi,
Dit mag zeker onder de vlonder.
 

Roger90

  • #4
Beste Willem,

Als eerste dank voor je reactie,
De gietmof heeft niet mijn voorkeur aangezien ik dan later niet meer makkelijk wijzigingen kan aanbrengen.

Als het niet anders veilig kan dan zal ik dit uiteraard doen, maar mocht het niet nodig zijn dan kies ik liever de hersluitbare buiten doos.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ik ken geen regel die zegt dat kabeldozen minimaal 30cm boven de grond moeten. Wel is het zaak om te zorgen dat dergelijke dozen nooit in het water of in de grond liggen, want dat is een beetje té voor een spatwaterdichte doos. ;)

Als jij ze onder de vlonder monteert en er van overtuigd bent dat ze daar altijd droog liggen (ook bij extreme regenval) en dat ze na 10 jaar niet begraven liggen in de tuinaarde, dan voorzie ik geen problemen.

Een gietmof kan natuurlijk ook, alleen dan kun je nooit meer iets aanpassen. Hoef je ook meteen geen moeite meer te doen om de doos bereikbaar te houden. ;) Of dat wenselijk is, dat kun je zelf het beste bepalen. Het is natuurlijk wel een robuuste oplossing.

Ik zou zelf trouwens altijd wartels verkiezen boven nippels of tules. Wat voor een dunne kabel heb jij dat die te dun is voor een M20 wartel?

Een fatsoenlijke M20 wartel klemt al vanaf 6mm. Daar krijg je een XMVK 2x1,5mm² nog prima in geklemd. Ik neem aan dat je iets dikkers gebruikt (3x2,5mm²).

Dit is een fatsoenlijke wartel:


Dus niet deze:
 

Roger90

  • #6
Ik had wartels in combinatie met een centraal doos gekocht bij een grote bouwmarkt. Dit zijn de wartels, je raad het al, die op de onderste foto staan. Ik ga morgen de andere eens proberen bedankt!

(En mijn xmvk kabel was ind 3x 2.5)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Een 3x2,5mm² zou je daar ook prima in geklemd moeten krijgen lijkt me. De onderste wartel die ik liet zien heeft een klembereik van 8-13mm. Dat is weliswaar minder dan de 6-13mm van het bovenste exemplaar maar nog steeds prima voor een kabel van 8 tot 10mm (beetje merkafhankelijk)?

Het bovenste model, de "wurgwartel" werkt echter sowieso wel een stuk fijner naar mijn idee, dus misschien bevalt het jou ook beter. ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu