BUITEN ELEKTRA AANLEGGEN

Srikiris

  • #1
Goedemiddag klussers,

Ik ben van plan om tuin verlichting aan te leggen. Het gaat om twee lampen die ik met een schakelaar aan/uit kan zetten.
Ik heb een beetje ervaring met elektra maar ik zou graag jullie mening willen horen. Ik heb een plan gemaakt maar ik weet niet of ik het goed heb uitgewerkt.
Ik heb een WC tegen de gevel aan en vanuit daar wil ik een schakelaar maken die in verbinding staat met de nog te plaatsen lampen.

Ik ben benieuwd naar jullie mening!

2ca13ed1-75ad-41dc-9016-4672ed66d729.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Het schema klopt, al zal de schakelaar geen aarde nodig hebben.

In plaats van een gietmof onder de grond zou ik liever een lasdoos boven de grond plaatsen. Dat is een stuk gemakkelijker als je nog ooit wilt uitbreiden of een storing moet zoeken.

Ook zul je even moeten kijken naar beschikbare kabels. 3 aderige heb je meestel blauw bruin geelgroen. Pas bij 5 aderige heb je blauw bruin zwart geelgroen en grijs. Officieel moet je de schakeldraad zwart hebben, al zou ik er ook niet wakker van liggen als je die bruin hebt en er aan de uiteinden (waar bruin zichtbaar is) wat zwarte elektra tape omheen draait.
 

Ronaldjes

  • #3
Ik ga ervan uit dat je weet dat het 'ijzerdraad' in een grondkabel deeld de aarde is en je deze niet af moet knippen zoals heel erg vaak gebeurd
 

Srikiris

  • #4
Bedankt heren. Ik weet dat grondkabels inderdaad een aardedraad hebben die je moet gebruiken. Ik heb een 3 aderig grondkabel weten te scoren met zwart,bruin en blauw met aardedraad. Ik heb gister een buitenlamp getest maar ik krijg geen licht. Schakelaar op en neer geflipt maar ook geen resultaat. Ik heb alles aangesloten volgens de bovengenoemde schema. Ligt het misschien aan hoe ik de draden in de schakelaar heb aangesloten? Foto hieronder.

Ik hoor het graag.

Screenshot_20201113-115739_Samsung Notes.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Als je de bruine en zwarte draad zo doorverbind, dus zonder schakelaar, werkt het dan wel?
 

Srikiris

  • #6
Dat heb ik niet geprobeerd. Ik zal dat eens proberen. Als het dan wel werkt, waar kan de fout dan eventueel zitten als je naar de schakelaar verbindt?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Mogelijk zit het probleem dan in hoe het op de schakelaar aangesloten zit. Als het straks nog niet werkt kan het handig zijn hier een paar foto's te plaatsen dan kunnen we meekijken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Foto zou veel verduidelijken inderdaad
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Het is vrij simpel, voor ons dan he.
Als je de bruine en zwarte dooverbindt en het werkt dan is het de aansluiting op de schakelaar.
Als het dan nog niet werkt dan is er een onderbreking ergens in de zwarte of blauwe draad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu