Elektradraad uit buitenmuur afkoppelen

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Aan de buitengevel hangt nog een ouderwetse schijnwerper. Deze moet weg omdat er inmiddels andere verlichting hangt.

Hoe kan ik de elektradraad die bij de schijnwerper uit de muur komt afwerken? Van binnenuit terughalen is helaas geen optie. Kan ik de draad in een lasdoos voor buiten stoppen? Of loopt deze ook vol met water na een regenbui?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Het beste is dan inderdaad om deze in een waterdichte lasdoos te laten eindigen. Waarschijnlijk kun je de lasdoos op dezelfde schroefgaten monteren als waar de lamp mee vast zat .

Je weet niet toevallig van binnenshuis waar de bedrading vandaan komt?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
De bedrading zit allemaal boven het plafond en is niet meer bereikbaar. Ik kan 1 poging wagen door een spot uit het plafond te verwijderen en kijken of ik de kabel zie lopen. In dat geval kan ik hem terugduwen naar binnen, opvissen door het gat van de spot en binnenshuis netjes afdoppen.

Ik ga op zoek naar een waterdicht lasdoos en zal de draad van onderaf invoeren en binnen in de lasdoos netjes afdoppen. Uiteraard laat ik de draad met een boogje lopen zodat water niet naar de opening in de muur kan druppelen. De doorvoer in de muur zal ik dichtkitten met siliconenkit.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Hoe zit de bedrading eruit? Je mag geen losse Vd draden zo bloot laten lopen zonder buis.

Als er uit de muur een buis komt met losse Vd draden dan deze via de achterkant van de lasdoos (de kant die tegen de muur komt) invoeren. Invoer dan afkitten of een snijwartel toepassen.

Als er kabel (bijv. XMVK) uit de muur komt dan mag je die vanuit iedere zijde invoeren in de lasdoos. Gebruik wel degelijke wartels en draai deze goed aan. Dit is dan perfect waterdicht en bochtenwerk e.d. is overbodig.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als het om los VD draad in buis gaat, is het meestal wel goed te doen om de draden in een centraaldoos of lasdoos, ergens binnen, te ontkoppelen en te verwijderen.
Bij kabel wordt het doorgaans wat lastiger om deze te verwijderen, maar ook deze kun je in bovengenoemde lasdoos of centraaldoos binnen van het net ontkoppelen.
Bij kabel is de optie van Vonkentrekker ook een optie, zoals hij in dit citaat aangeeft.
Citaat.
"Het beste is dan inderdaad om deze in een waterdichte lasdoos te laten eindigen. Waarschijnlijk kun je de lasdoos op dezelfde schroefgaten monteren als waar de lamp mee vast zat ."

BertPleizier schreef:
De bedrading zit allemaal boven het plafond en is niet meer bereikbaar. Ik kan 1 poging wagen door een spot uit het plafond te verwijderen en kijken of ik de kabel zie lopen. In dat geval kan ik hem terugduwen naar binnen, opvissen door het gat van de spot en binnenshuis netjes afdoppen.
Dit is een goed voorbeeld, dat het niet voor niets is, dat we lasdozen, centraaldozen en andere aansluitpunten bereikbaar dienen te houden.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Vandaag eindelijk tijd gehad om de oude en tevens kapotte buitenlamp van de gevel te schroeven en om de draden terug te halen naar binnen en daar af te doppen.

Voor het verwijderen van de draden heb ik een deel van het plafond binnen moeten demonteren. Daar ging een ochtendje overheen met z´n tweeën. Gelukkig was het een plafond van planken met daartussen een strip. Tussen iedere rij planken zit een klemmetje met een schroefje op de rachels gemonteerd. Makkelijk en zonder schade te verwijderen, maar het kost alleen wat tijd (zeker het terug monteren). En je moet aan het uiteinde beginnen met loshalen en de pijp zat boven de 6e plank.

De pijp met draden uit de buitenmuur terug getrokken en hier een lasdoos op gemonteerd. De draden hierin afzonderlijk afgedopt met een lasklem. De lasdoos waar de draden beginnen zat nog veel verder weg boven het plafond, waardoor het halve plafond er uit had gemoeten om hier bij te komen. Dat was geen optie.

Het gat in de gevel gedicht met siliconenkit, dus alles is weer netjes en veilig weg en gedicht.

Toen ik op de ladder stond zag ik in de andere buitenlamp (gevellamp) een flink gat bovenop in de behuizing. Het regenwater kon er zo inlopen. Gelukkig had ik nog een oude buitenlamp liggen waar de kap nog goed van was en deze omgewisseld. Van het ene komt het andere zullen we maar zeggen.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962, Krunnie en Vonken_trekker

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
Fijn dat het je op die manier is gelukt.
Zo zie je maar weer het belang van de bereikbaarheid van las en centraaldozen.
Je hebt in ieder geval op een redelijk bereikbare plaats een nieuwe lasdoos gecreëerd, mocht je in de toekomst daar ergens af willen takken.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ja dat is zo. De nieuwe lasdoos ligt nu boven plank 2, dus die is snel te vinden.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Jules1962

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu