Drukverlies ketel of leiding

Frankyboy

  • #1
Beste mensen,

Ik zit met het volgende probleem, druk verlies in de CV leiding. Sinds een week of 4 heb ik drukverlies (druk van 1.5 Bar gezakt tot 0,2) en moet om de 3 dagen bijvullen.

Ik kan bovengronds nergens een lek ontdekken, echter de aanvoer naar de radiatoren van de beneden verdieping komen vanuit de grond, en ik heb geen kruipruimte, dus voordat de boel opengebroken wordt wil ik eerst zekerheid hebben dat hier geen lek zit..

Ketel is een AWB ThermoMaster 2HR Comfort Plus, uit 2000 en staat op zolder .

Alle leidingen zijn dikwandig en koppelingen zijn gelast.
Expansievat en automatische ontluchting (dopje eraf) zijn al vervangen.
Wat mij wel opvalt is dat de druk tijdens warm water aanvraag zakt van 1.5 naar 1.2 bar en daarnaast was de afvoer van de condensafvoer en inlaatcombinatie helemaal verstopt met ketelsteen, ( ik heb hiervan dan ook een flinke lekkage gehad en deze is vervangen.

Wat mij ook opvalt is dat 2 dagen na het bijvullen ik het water in de radiatoren hoor lopen, terwijl ik deze na het bijvullen heb ontlucht. ( Dit is voor mij het sein om de druk weer te controleren)

Op dit forum heb ik op drukverlies gezocht en er wordt met regelmaat over een lekke warmtewisselaar gesproken. Hoe kan ik dit het beste controleren.

Ik heb er ook al een monteur bij gehad voor een service beurt en deze had het over een of ander spul wat in de leiding gaat en eventueel de lekkage dicht, soortgelijke vloeistof als bij een lekkende auto radiator.

Dus elke suggestie is welkom, voordat ik moet gaan breken.

Frank
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Ga toch eerst maar eens onder de vloer kijken want ze hebben die dikwandigge leiding hier ook gelegd, vooral waar het vochtig is bv bij meter put, als douche beneden zit ook eens bekijken vooral als ze in natte gedeelte de grond in gaan, of keuken daar lopen dikwandige cv leidingen.

Meestal zijn deze verrot en zit er een speldeprik gaatje in. Nog wel tot deze barst!
Je kunt eventueel kijken als overstortventiel cv niet lekt soms is dat moeilijk te zien want ze hebben er een vaste verbinding aan gemaakt!
 

Fiesiekus

  • #3
Er is geen kruipruimte aanwezig, da's het punt nl.

Misschien is het een mogelijkheid om, als het CV-systeem onder druk is gezet, de ketel de hele nacht uit te laten en een emmer onder de condensafvoer te zetten. Aangezien je drukverlies fors is, zal dat lek wel blijken indien 't in de ww zit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
@ Henk253, U schreef:
Je kunt eventueel kijken als overstortventiel cv niet lekt soms is dat moeilijk te zien want ze hebben er een vaste verbinding aan gemaakt!
Hoe komt u tot die conclusie ?
Ga toch eerst maar eens onder de vloer kijken want ze hebben die dikwandigge leiding hier ook gelegd
De TS heeft toch duidelijk geschreven dat er geen kruipruimte is.
 

G.klaaysen

  • #5
Dat overdruk ventiel heb ik ook een keer gehad! Als deze eenmaal in werking is geweest dan is de afdichting niet meer goed heb ik mij laten vertellen. Bij mij was het probleem opgelost met het plaaten van zo'n nieuw overdruk ventiel
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
Belangrijk om inderdaad eerst de overstort te checken. Mocht hier een leidinkje aanzitten naar de afvoer dan deze verwijderen, vinger in de overstort drukken, wanneer een natte vinger dan lekkage gevonden.

Andere mogelijkheid:
Wanneer de druk na drie dagen op 0,2 bar staat en u wacht met bijvullen voor nog een dag of 2 (zit u wel even in de kou), En als u dan eens de onluchter op het expansie vat open draait. Als er dan alleen lucht (of zelfs niets uitkomt) checkt u een radiator op een lagere verdieping. Wanneer er uit deze radiator ook geen water, maar alleen lucht komt, Dan weet u dat de lekkage NIET in de cv ketel zit maar een stuk lager.

Wanneer U vervolgens op de beneden verdieping de onluchter opendraait en er komt daar ook niets uit, Is het zogoed als zeker dat de lekkage zich ondergronds moet bevinden.

Wel een wat omslachtige methode, en tijdelijk in de kou (en zonder warmwater),Maar na mijn idee 1 van de weinige methodes om te achterhalen waar het lek ongeveer zit.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je kunt het ook nog op een andere manier proberen door de Ph waarde te meten.

Je neemt wat water uit het sifon, dat in de cvketel zit en daar meet je de PH-waarde van.

Als deze rond de 7ph zit dan zit er drinkwater bij het condenswater, dus is je wisselaar lek.

PH Strips kunt u bij een drogist kopen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Jan
Eerste Quote moest staan meestal hebben ze een vaste verbinding aan gemaakt.
De tweede Quote wist ik dat er geen ruimte was stond er ook maar 9 van de 10 gevallen leiding verrot, geef dit gewoon aan dat bij de douche als die beneden is dit eens te gaan bekijken. :wink:
 

Fiesiekus

  • #9
Utreg schreef:
Als deze rond de 7ph zit dan zit er drinkwater bij het condenswater, dus is je wisselaar lek.
Als er drinkwater bij komt is de wisselaar in de boiler lek zo die al aanwezig is! En dat leidt tot drukverhoging.

Waarschijnlijk bedoel je CV-water dat erbij komt. Ik heb eens van CVolieboy inderdaad gehoord dat als de pH- richting 7 gaat, de ww in de ketel lek is.
 

Proost

  • #10
Alles hoger dan een PH5 is lek, beweert een fabrikant.

Maar echt uitsluitsel geeft het volgende: Expantievat afkoppelen en ketel en installatie scheiden door b.v. afsluiters. beide delen onder druk zetten.

Een trucje dat ik weleens gebruik is het expantievat oppompen naar 3 bar, wel even de overstort verwijderen en afdoppen.
 

Fiesiekus

  • #11
De Ph van HR-ketelcondens is 3,5 - 4 als ie goed werkt.
 

Proost

  • #12
Ja idd. Is aangepast.
 

Frankyboy

  • #13
Beste mensen,

Vannacht op voorspraak van Fiesiekus de ketel uitgezet, de leiding tot 2 bar gevuld en een emmer onder de condens afvoer.
Vanmorgen was de druk teruggelopen tot 1.7 bar en de emmer was ( nog) steeds leeg.
Onder de CV overstort heb ik een emmer staan, met tissues op de bodem
maar hier is ook niets te zien.

Trouwens ik had gisterenmiddag (13:00uur) al een emmer onder de condensvoer gezet , met werkende ketel en toen ik gisteravond rond 23:00 de ketel uitdeed zat er zeker een liter of 4 -5 in de emmer, is dit normaal?

Voor Henk253: de douche is niet op de begane grond maar op de eerste verdieping.

Ik ben bang dat het probleem ondergonds zit, maar blijf open voor suggesties.

Frank
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Bij een werkende ketel is de condens ongeveer 10 liter per 24 uur.
dus 4 a 5 liter in 10 uur is normaal.
 

Fiesiekus

  • #15
Het verbranden van 1 m³ aardgas geeft bij volledige condensatie ongeveer 1 l condens; in de praktijk minder omdat een deel van de waterdamp door de pijp verdwijnt. Die 4 a 5 liter is dus een heel "normale" hoeveelheid. (Dat is de winst van de HR ketel; het gas dat normaal nodig is om deze hoeveelheid water te verkoken heb je nu uitgespaard).

Ik vrees voor de leiding in de grond. Wat is erger: een lekke ww of dit probleem? Ik voel met je mee....
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Bij die radiator die de lawaai zit dan zit je in de buurt qua lekkage.
Ook zou je cv installatie af gaan persen kan je huren.
Of je moet als het wil, ik weet de situatie niet.

Als de zakleidingen die naar beneden gaan, en even uitzoekt welke radiatoren er op zitten.
En dat je onderste leiding wat de vloer in gaat af koppelt, en dat je boven langs een nw cv leiding legt is wel niet zo mooi maar scheelt breken.
 

Frankyboy

  • #17
Best mensen,

Ik heb afgelopen week de druk nauwkeurig in de gaten gehouden en wat mij opvalt is dat dit drukverlies groter is als er veel warm water aanvraag is. Dus bijboorbeeld als er veel gedouched wordt, en er wordt dus lang warm water gevraagd.

Drukverlies is minder als er weing warmwater gevraagd wordt , dus korte warm water aanvraag bijvoorbeeld met afwassen, etc.
Ter info: de ketel heeft een 50 liter boiler.

Zou het dan toch een lekke warmtewisselaar zijn?
 

Fiesiekus

  • #18
Als de boiler sanitairzijdig inwendig lekt , zal de boiler als het ware de cv installatie bijvullen. Dat zou tot drukverhoging leiden.

Maar als je de ww in de ketel bedoelt: dan zou het lek bij veel brander groter worden. ook voor CV-bedrijf. En als je 'm een nacht uit hebt staan: druk daalt desondanks...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu