Calenta: drukverlies in ketel, warmtewisselaar ?

Harry.rb

  • #1
Beste lezers. Ik heb een drukverlies van 0,5 bar per maand bij mijn Remaha - Calenta CV installatie. Geen lucht meer in systeem, en geen lekkage in leidingen kunnen ontdekken. Nu heb ik service kranen in aan en afvoer van/naar de ketel. Als ik deze dichtzet (nadat water helemaal is afgekoeld) zakt de druk in de ketel met ca. 1 bar per etmaal. Echter kan ik geen lek zien!, heb de condenssifon er af en komt geen druppel uit de condensbak. ook niet bij overdrukventiel. Ketel van binnen helemaal droog. Hoe komt dit drukverlies nu ?? Expansievat is ook goed....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Geen idee welke appendages zitten na je afsluiters maar ga er even vanuit dat dit alleen de ketel is.

In moderne ketels zit niet heel veel water.
Stel dat de totale inhoud 2l is dan is er bijna geen extra water nodig om dit naar 2 bar te krijgen.

Dus stel in de ketel zit 2 bar en de ketel lekt 4 druppels en daarmee kan de druk dan behoorlijk dalen waardoor de ketel nauwelijks nat word maar wel degelijk druk verliest.

Een lekke wisselaar zou je beter kunnen opsporen door de service kranen open te laten en de ketel volledig buiten bedrijf, dan zal er veel meer water moeten lekken om de druk te laten dalen en zou dat eigenlijk wel zichtbaar moeten zijn bij de condensafvoer/ontluchter.
 

Harry.rb

  • #3
Zal ik ook eens doen, maar dan duurt het vanzelfsprekend langer dat ik drukverlies zie (zoals je al zei door groter volume). Ook is het zo dat de installatie buiten gebruik (zomerperiode) minder druk verliest, vergeleken met winterperiode. Kan dat ergens op duiden? Als de automatische ontluchter lekt, waar zie ik dit dan ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De ontluchterautomaat zit links achter op de wisselaar.Hierop zit een slangetje gedrukt die het eventuele lekwater dat meekomt bij ontluchten of bij een defecte ontluchter afvoert via de condenswater afvoer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu