Drukverlies CV-ketel met onbekende oorzaak

Fewtger

  • #1
Dag leden van klusidee,

Nu moet ik direct zeggen dat wij niet de meest handige mensen zijn, maar wij staan voor een raadsel. In het huis van mijn moeder hebben we sinds een paar maanden het probleem dat we telkens druk verliezen in de CV-ketel.

Het probleem is geleidelijk aan erger geworden. In het begin moesten we iedere week water bijvullen, nu is dat ondertussen bijna iedere dag.

De meest logische oorzaak zou een lek in het buizenstelsel van het huis zijn. We hebben hiervoor via Polygon een technicus laten komen. Hij heeft verschillende zaken uitgevoerd (vochtmetingen, drukmetingen, electro akoestiek, en infrarood metingen). Hiermee kon hij niks vinden, hij kon de oorzaak van het drukverlies niet achterhalen.

Een zoektocht op het internet biedt een aantal opties: kapotte warmtewisselaar, lucht in de buizen, een kapot expansievat, of een kapot overdrukventiel. We hebben zelf gekeken naar het ontluchten, maar elke radiator gaf direct water (dus geen lucht, lijkt me?). Voor de overige zaken hebben we de installateur laten komen. Maar opnieuw gaf hij aan dat daar geen problemen mee zouden zijn.

Ik had graag gehad dat de installateur contact opnam met de fabrikant (de CV-ketel is een Remeha Avanta), maar omdat hij beweert dat daar het probleem niet zit, wilde hij dat niet doen. Het probleem is nu dat hij ook niet zegt wat we wél kunnen doen. Hij wapert het af met een "ik kan niet verder helpen", maar verwijst ons ook niet door naar iemand die dat wel kan.

We zitten dus een beetje met de handen in het haar. We verliezen (veel) druk op dagelijkse basis, maar er zou geen lek in de leidingen zitten en er zou geen probleem zijn met de ketel. Ik vraag me af of het misschien te maken kan hebben met de leidingen naar het sanitair? Of zou dat gevonden zijn via de technicus? Hoe dan ook tasten wij hiermee in het duister en zijn we ten einde raad :(.

In ieder geval enorm bedankt voor eventuele input!

NicoWellicht ook nog belangrijke informatie:
Vorig jaar hadden we dat probleem, en toen bleek er een lek te zitten in de buizen die naar de garage lopen (ondergronds in het beton). We hebben die toendertijd volledig afgesloten, en het probleem was daarmee opgelost. Ik vermoed dat dit ofwel een nieuw lek ofwel een andere oorzaak moet hebben.
 

Ceeshobby

  • #2
Hoe is het expansievat getest?
Warmte wisselaar kan ook lek zijn, kun je testen door de ketel uit te zetten, condensafvoer in een emmer hangen, komt er water in, kan de ww lek zijn.

Succes
 

Fewtger

  • #3
Ik heb het expansie-vat getest door er met een metalen voorwerp tegen te tikken. Het klonk hol vanonder, en gevuld van boven.

Ik had zelf de warmtewisselaar voorgesteld aan de installateur, maar die beweert dat het in orde is :(.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Als jij door te tikken een expantievat kunt beoordelen, heb je morgen een baan met een vorstelijk salaris.

Niemand kan dat namelijk. Installatie drukloos maken, en de voordruk van het vat controleren. Dat is de methode.

Ik zou beginnen met het testen van de wisselaar, zoals hierboven genoemd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu