Drukval in vaillant HR ketel

Svdzel

  • #1
Ik heb een HR Solide ketel van vaillant twee jaar oud. In de winter nooit problemen maar in de zomer loopt de druk in de ketel van 1,5 terug naar 0,2 bar binnen een tijdsbestek van 3 uur en komt een foutmelding F22 op het scherm te staan. De druk van de manometer in de invoerleiding staat echter nog gewoon op 1,5 bar. Ik hoef ook bijna nooit bij te vullen dus er is geen lek. Elke keer als we de warmwaterkraan willen gebruiken moeten we de ketel aan en uit doen of de ontsteking activeren. dan hoor je een boel geborrel en komt door het draaien van de pomp de druk weer terug naar 1.5. Ik heb al een paar keer het ontluchtingsprogramma geprobeerd maar het helpt niet. Is m'n pomp "lek" of is er een terugslagklep kapot? Is het toch de druksensor? Of misschien de automatische ontluchter? Wie kan me helpen?
 

Toon

  • #2
Niet precies dezelfde ketel, maar misschien kan je er wat mee.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
De druk van de manometer in de invoerleiding
Kan ook zo zijn dat deze manometer defect is en dat de waterdruk in de ketel wel degelijk te laag is
 

Svdzel

  • #4
Bedankt voor de tips tot nu toe.
Manometer in de leiding is goed want bij het resetten van de ketel geeft het display op de ketel exact de druk van de aanvoer analoge manometer aan. Ik twijfel dus niet over de druk in de leidingen die is goed. Op een of andere manier onstaat er een drukverschil in de ketel of is de sensor gewoon niet goed meer? Als er stroming in de leiding is (lees in de winter door verwarming of bij resetten door pompactiviteit) zie je de druk op het juiste niveau maar als de ketel niets doet loopt de druk op de digitale display langzaam af (ongeveer 4 uur) tot onder de 0.5 bar en geeft dan als gevolg de "droogkookbeveiliging". Kan een sensor vervuilen en daardoor bij stilstaand water in de leiding van de ketel de verkeerde waarden gaan meten? Kan het toch lucht zijn in de ketel die er op een of andere manier niet uit wil bij de automatische ontluchter? (deze heb ik overigens gecheckt en werkt want ik hoorde een beetje lucht ontsnappen bij het gebruik van het ontluchtingstestprogramma. Ik hoop dat iemand nog een goed idee heeft wat het kan zijn.....
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #5
De druk sensor kan idd vervuild zijn waardoor deze bij stilstand van het water een te lage druk gaat aangeven.
Mogelijk zit er rotzooi in en is deze schoon te maken/blazen.
De druk densor is dat roze/orznje ding die met een schuifklem vastzit. Mocht u deze los willen halen, dan moet u wel even de ketel aftappen.

Mocht het schoon maken niets uithalen, dan de sensor vervangen.

groet
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu