Vaillant gasblok defect na te hoge gasdruk?

Donmartinez

  • #1
Afgelopen maandag viel mijn Vaillant HR ketel in storing. 6 jaar oud, ecoTEC plus 30-34 / 5-5 CW5. Storingmelding F28, kan niet ontsteken.

Paar uur later stond de monteur (tevens leverancier, grote lokale organisatie )erbij, gasdruk vanaf de meter was met 38mbar te hoog. Enexis is ingeseind om de gasdrukregelaar bij de meter te vervangen.

De CV monteur moest weer naar de volgende klant en had gemeld dat ik moest checken of de ketel na vervangen van de gasdrukregelaar weer werkte. Zo niet, dan moest er een nieuw gasblok in de ketel. Dit gasblok zou volgens hem door de te hoge gasdruk defect kunnen zijn gegaan.

Een paar uur later was de gasdruk regelaar door enexis vervangen. De ketel gaf helaas nog steeds dezelfde storing aan. Ik heb de CV monteur weer gebeld, en die stond vanochtend op de stoep om het gasblok te vervangen.

Nu gebeurde er iets waar ik een beetje een vreend gevoel aan over hield. Na het vervangen van het gasblok gaf de ketel nog steeds dezelfde storing aan als eerder. De monteur drukte toen echter op een paar knoppen om de ketel te resetten, en toen was de storing weg.
Dit roep bij mij de vraag op of het gasblok wel echt kapot is geweest. Als ik na het vervangen van de gasdrukregelaar de ketel gereset had, had de storing dan wellicht ook verholpen geweest zonder het gasblok te vervangen?

Kan iemand met ervaring met dit soort ketels me zeggen of het gebruikelijk is dat het gasblok defect gaat door een te hoge gasdruk? Achteraf voelde het nl. een beetje als een commercieel praatje, maar misschien zoek ik er gewoon teveel achter.

De monteur vertelde ook dat de rekening voor het defecte gasblok á 151 euro bij enexis neergelegd kan worden, omdat het gasblok kapot zou zijn gegaan door de te hoge gasdruk. Kan iemand me zeggen in hoeverre dit juist is?

Alvast bedankt voor de antwoorden!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ik denk dat een paar mB niet zoveel uitmaakt, het kan niet zo zijn dat een gasblok bij 25mB werkt
en bij 10mB hoger ineens kapot gaat. Membranen zijn nogal flexibel.
Misschien dat bij het verhogen van 25mB naar 38mB het gasblok buiten zijn regelbereik valt en de
uitgaande druk niet meer goed kan regelen maar dat betwijfel ik. Daarvoor moet je de specificaties
van het gasblok bekijken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Monteur reset ketel, ketel valt in storing.
Vervangt gasblok en de ketel valt eerst weer in storing door lucht in gasleiding, resetten en dan is het klaar.
 

Donmartinez

  • #4
@Headhunter Nadat de gasdrukregelaar vervangen is, is de ketel niet meer gereset. Ik was in de veronderstelling dat even de stroom eraf halen voldoende zou zijn. Voordat de monteur vanochtend begon heeft hij de ketel ook niet gereset, hij is gelijk begonnen met het plaatsen van het nieuw gasblok.

Daarom dus mijn twijfel of het resetten na het vervangen van de gasdrukregelaar ook voldoende had geweest.

Voor wat betreft de lucht in de leiding: de monteur van enexis heeft de leiding ontlucht nadat hij de gasdrukregelaar vervangen heeft. Dir lijkt me daarom niet aan de orde, toch?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Het hangt er van af waar de leiding is ontlucht, bij de ketel of bij de gasmeter.
 

Donmartinez

  • #6
Hij is ontlucht bij de meter, die zit 3 meter van de ketel af
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
We zullen nooit weten of deze ketel na een reset wel had gewerkt met het oude gasblok.
 

Donmartinez

  • #8
Dat snap ik. Daarom was de vraag ook of iemand weet of het inderdaad verklaarbaar is dat dat gasblok om deze reden kapot gegaan is, of dat dat onwaarschijnlijk is.
En in het verlengde daarvan wilde ik dus graag weten of het juist is dat je zoiets om deze reden kunt claimen bij de netbeheerder.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
dit gaat over werk uitgevoerd door derden wij kunnen niet zien wat dw monteur wel kon zien.
beoordelen van werk word hier niet gedaan, u kunt de monteur vragen of hij uw oude gasblok terug wil plaatsen verder zult u er met hem moeten uit komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu