Douchegoot en afvoer badkamer

Kluspuntnl

 • #1
987E02EA-2797-407C-A2DB-B89050E2A4AA.jpeg
Kunnen jullie mij helpen met de volgende twee vragen?

1) de sparing van de doucheruimte is 95cm (onbetegeld). Ik heb een douchegoot gekocht van 90cm breed maar geen rekening gehouden met de tegelranden elk 2cm aan beide kanten waardoor er aan beide kanten dus 2,5cm ongeveer overblijft voor een tegelstrook met afschot. Moet ik een minder brede goot aanschaffen of kan dit prima?

2)Op de foto is de overgangspijp van 40mm naar 50mm te zien en de locatie van de afvoer in de vloer (rode dop). Ik denk eraan om twee 90 graden bochten te gebruiken voor de aansluiting van de afvoer. Is dit mogelijk of wordt de doorstroming daardoor belemmerd? De afstand in het verlengde van de overgangspijp tot ongeveer ter hoogte van hart afvoerpijp is 5cm en de afstand tussen dat punt richtinghart afvoerpijp is 6cm. Passen twee standaard 90graden bochten uberhaupt? Wellicht andere oplossingen?
 

Kluspuntnl

 • #2
Weet niet in hoeverre dit forum actief is of in hoeverre mijn vraag bruikbaar voor een ander, maar hierbij antwoord op mijn eigen vragen:
1) heb gewoon een nieuwe en minder grote drain besteld zodat je aan beide kanten minimaal 5cm tegelstrook kan plaatsen. Begrijp dat je dan makkelijker waterdicht kan afwerken.
2) nog niet uitgevoerd maar zolang het zonder spanning erop en met iets van afschot geplaatst kan worden moet het lukken. Anders verder uithakken en leiding op een andere plek samen laten komen.
 

ADDave

 • #3
Kluspuntnl schreef:
Weet niet in hoeverre dit forum actief is of in hoeverre mijn vraag bruikbaar voor een ander.
Meestal krijg je redelijk snel antwoord op vragen, maar soms kan het even duren. Diegene moet ook maar net tijd/zin en de kennis hebben om te antwoorden.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
Om een aansluiting met de drain op de afvoer wilt maken dan moet de vloer verder open om de leiding verder op in de vloer een aansluiting te maken.
 

Sani-man

 • #5
Dit is een typische situatie die veel voorkomt als klanten niet of niet goed worden voorgelicht en geadviseerd door de verkoper.
De meeste verkopende patrtijen gaan voor maximale marge omdat ze geen installatie hoeven te doen.
De drains die zij verkopen zijn altijd met een vast sifonhuis en een vaste uitlaat.
In dit geval kun je het beste een drain nemen van het merk Ea..drain type multi. deze is te verkrijgen in alle lengtematen en het voordeel is deze heeft een traploos verstelbaar sifonhuis en is tevens in hoogte in te korten. Waar de bestaande afvoer ook in de betonvloer zit met de multidrain kun je altijd in een rechte lijn aansluiten op je afvoer.
 

Kluspuntnl

 • #6
Dank voor jullie reacties.
@Henk253 is dat omdat je beter 2x 45 bochten in plaats van 1x 90 moet toepassen? Bij mij is een rechte aansluiting niet mogelijk omdat de afvoerbuis in de vloer eerst haaks richting de andere muur loopt.

@Sani-man, mooie oplossing. In mijn geval zou ik dan het sifonhuis richting de afvoer in de grond kunnen draaien. Wel zal ik dan nog eventueel met een verlengstuk en 2x 45 bochten moeten aansluiten direct op de zichtbare afvoer in de grond. Zou dit werken?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Maak even een duidelijke foto van je aansluiting en wat voor maat heeft wat in de vloer gaat.
En wat voor materiaal is het in de vloer.
Zo krijg je het niet een goede aansluiting te kort er op en je loopt risico dat water niet weg wil, hier al vaker mensen met zelfde probleem gehad, omdat lucht in die bochten niet weg kan.
(5) Merkwaardig afvoerprobleem douche | KLUSIDEE.NL
1654087785960.png

Beter de drain op achter muur zetten dan heb je leiding ruimte, en om aan te sluiten op afvoer moet vloer verder open
 

Kluspuntnl

 • #8
ok, twee korte bochten van 95 graden dus niet doen :)

hieronder een foto waarop ik met de waterpassen heb aangegeven hoe de leiding onder de vloer loopt. De vloer betreft kanaalplaat. De afvoerbuis in de vloer heeft een diameter van 50mm.

273C4D27-9BB7-4954-B28F-A75F4EC9EFA6.jpeg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
Het blijft gewoon niks had al op verschillende type bochten gekeken.
Maar het beste is om een andere drain te nemen die wat smaller is en die tegen de wand aan kan zodat je even weer wat meer aansluit ruimte hebt.
Of een drain met draaibare onder stuk zodat je er naar kunt sturen,
douchedrain wandmontage - Google Zoeken
 

Kluspuntnl

 • #10
Ok, ben er bijna helemaal uit. Ik zag dat er ook een overloop bestaat van 40mm naar 50mm in de vorm van een 45 graden knie. Daarmee red ik het wellicht net een goede en nette aansluiting te maken. Zijn daar nog bezwaren tegen?

Dat ziet er dan zo uit. Deze zou ik dan in plaats van de bijgeleverde rechte verloop kunnen gebruiken. Het voorbeeld is overigens een lijmstuk, maar er bestaat vast ook een versie met een rubbere aansluiting aan de ene kant.
1654105214692.png


Anders moet ik inderdaad de nieuwe goot die vandaag binnen is gekomen, ook terugsturen en een nieuwe bestellen met flexibele onderstuk.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
Dit is een bocht die van 50mm naar 40mm spie eind gaat dus heeft daar een doorgang van 36mm dus een vernauwing.
Ook is aan drain kant zit 40mm aluminium buis die moet met rubber rubber aan sluiting.
In de vloer zit 50mm daar ken een bocht op en dan krijg problemen met weglopen.
Haal die rode dop er eens uit en meet eens de diepgang van de afvoer.
Naamloos.jpg

Als de pijp (rode dop) wel diep gang heeft dan moet je deze op kappen
Dan rode streep door zagen nu kan je met behulp van een bocht manchet en een bocht 45 graden met spie eind aan sluiten.
Maatvoering PVC hulpstukken - Google Zoeken
 

Kluspuntnl

 • #12
Kan het niet vaak genoeg zeggen, nogmaals dank voor de goede tips.
Vind de flexibele drain van de welbekende merk toch aan de dure kant dus ben maar voor de moeilijke weg gegaan en jullie advies opgevolgd.

Doe ik nog iets verkeerd? De aansluiting wordt nu als volgt:

D7FF6935-BCE3-4214-8EF6-D982C01537EC.jpeg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #13
Beter, moeilijk maar mooi gestroomlijnd.
Als je een aansluiting maakt wat in beton zit goed reinigen met pvc reiniger voor je gaat lijmen.
 
 • Like
Waarderingen: Kluspuntnl

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu