Afvoer douchegoot aansluiten op afvoerbuis onder betonijzer

Monty

 • #1
Beste leden,

Na al jaren hier tips, ideeën, richtlijnen en motivatie voor het een en ander te hebben opgedaan, heb ik nu zelf een vraag voor jullie.
Ik heb de badkamer gestript om de indeling geheel om te gooien. er komt o.a. een separate toiletruimte.
Heb de plannen voor water, elektriciteit, afvoer toilet en wastafels uitgedokterd maar heb de grootste uitdaging in de afvoer van de douche.

De doucheruimte komt aan de rechterzijde op de foto, rechts van de lat die de plek van het nieuwe stud wandje met de nieuwe toiletruimte markeert.
Er komt een glazen draaideur ter hoogte van de rolmaat. (Plan om die waterleiding langs de muur te gaan laten lopen heb ik inmiddels).
Links boven op de foto heb ik een gaatje gemaakt om de oude afvoer van de wastafels op te zoeken. Via dat studwandje ga ik die naar het nieuwe wastafelmeubel leiden wat dwars in de ruimte, naast de douchedeur komt. De buis die ik vond is 40mm en zit - gemeten vanaf de tegels toto bovenkant buis - op 10cm diepte

Voor de douche was Plan A om de oude badafvoer gebruiken. Ik verwachtte dat die langs de buitenmuur zou lopen richting de standpijp, maar nee, die gaat diagonaal, vlak langs de waterleiding. Dus om die uit te gaan hakken net langs die waterleiding leek me niet verstandig. Bovendien zit daar al vrij hoog beton ijzer.

Zojuist aan plan B begonnen. Een geul gemaakt van links naar rechts waar ongeveer de douchegoot zou kunnen komen. En dan hoopte ik om of op de badafvoer te stuiten danwel ruimte voor een aansluiting op de wastafelafvoer uit te hakken. Daar stuit ik op heel veel betonijzer, om de ca 4 cm in verschillende diktes. Gaat het dus ook niet worden.

Op naar Plan C. Die wastafelafvoer zit dermate diep dat ik dan maar daarnaar toe ga. Toevallig zit daarom heen net geen betonijzer(2 punten steken uit, zie detailfoto). Het betonijzer op de plek van de goot zit op 7 cm diep. De goot die ik op het oog heb is 6,7. Mocht ik voor afschot net niet uitkomen met de hoogte van de rest van de badkamer, dan maak ik bij de douchedeur wel een dorpel.

De vraag aan jullie is: hoe sluit ik het beste zowel de nieuwe wastafelafvoer als de douchegoot aan op deze buis?
Ik dacht aan een diagonaal vastgelijmde haakse bocht onderin, met daarop een T-stuk voor (dwars) de goot en schuin omhoog de pijp richting wastafels. Door te spelen met de hoek, zou ik dan vrij makkelijk de juiste hoogte (met afschot) voor de douchegoot moeten kunnen vinden. Ik weet alleen niet of ik dan de 45/90 afvoerhoek theorie goed toepas.

Gaat dit zo werken? Of is er een betere manier (misschien zelfs een plan D)?

Overzicht
Badkamer overzicht.jpeg


Beoogde plek goot en gevonden afvoerbuis

Plek goot met daarnaast de aansluitplek wastafel.jpeg

Plek voor de goot, allemaal betonijzer
Plek goot.jpeg


De afvoer (dat stuk waterleiding is om het (expres) geslagen gat wat dicht te houden)
Aansluitplek wastafel.jpeg
 

Monty

 • #2
Tóch een Plan D bedacht omdat ik bang ben dat de wastafels een borrelende douchegoot gaan veroorzaken. Er is een optie om deze uit elkaar te houden. Dan zou ik de wastafels moeten aansluiten op de toiletafvoer. Het toilet komt links op de foto met een liggende 110 buis naar de standpijp. Ik zou hierin een 45gr T-stuk met 40mm aansluiting kunnen maken. Er is ruimte op dit op de voorgeschreven 1 mt vanaf het toilet te doen. Echter komt deze dan wel dicht bij de standbuis (niet pal ernaast, moet eerst met een 15gr bocht dichter naar de muur).Vanaf de zolderverdieping zelf komt niks, alleen regenwater vanaf het platte dak boven mn zolder (ontluchting en hwa ineen dus)

Welke optie heeft dan de voorkeur, C of D?
 

Monty

 • #3
En gelijk ook een vraag over de beluchting van de wastafels. Ik las al een aantal keer dat dat liever niet in een wandje gestopt moet worden omdat de beluchter dan niet schoongemaakt kan worden. Als ik die beluchter nu op een staande buis van zeg een meter hoog zet, gaat die nooit vies worden toch? Dan kan ik deze nl vóór de eerste sifon maken - die van het fonteintje van het toilet.

NB Het gaat om een badkamer op de eerste verdieping van een eengezinswoning
 

ADDave

 • #4
Maak eerst een eens schets/schema van wat je wil en met de maten en diameters erbij. Dit verhaal is niet te volgen.
 

Monty

 • #5
Oeps, info overkill

Eerst maar even de schets voor de wastafelafvoer in plan D. Geeft gelijk een idee van het totaalplaatje.
Bruin is 110mm, blauw 40 (als dat past in 75mm studs zou liggend 50 kunnen worden)

ED7B5D0E-AB5E-49AE-BED4-93CE6B4BC30C.jpeg
 

Monty

 • #6
En een poging de situatie voor de goot te schetsen. Diameter hier is sowieso 40, dat is wat er in het beton zit
Hopelijk is dit duidelijk

image.jpg
 

Monty

 • #7
Het niveauverschil tussen de afvoerbuis aan de goot en die in de vloer is - rekening houdend met wat afschot, 6-6,5 cm
 

Monty

 • #8
Dit is ongeveer mn idee nu voor de aansluiting van de goot.
Als ik de theorie volg - en goed begrijp - dat zou ik voor verticale aansluitingen 90 gr bochten moeten gebruiken. Maar als ik dat letterlijk neem en die recht boven elkaar zet kom ik 3 cm te hoog uit.
dus dan moet het meer liggend en ziet dit - met 4x 45gr er best leuk uit

CA8E451B-1604-4E71-9362-42EA77CC5ED3.jpeg
 

Monty

 • #9
Nou de doucheafvoer zit op zn plek. Een volle tuingieter erdoor gegoten en geen lekkage gezien (wel wat ernaast gekiept :?). Vanavond laagje beton in het diepste deel en later deze week afsmeren linker deel zodat daar een wandje op gebouwd kan worden.
 

Monty

 • #10
Foto

674D6A3C-77C3-4FF2-BDEA-2383AD97C9A2.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #11
Heb je de aansluiting op de goot gemaakt met een manchet verbinding? Niet goed zichtbaar op de foto.
 

Monty

 • #12
Ja daar zit een 45gr manchet op. Die laatste dubbele bocht is nog los, zodat ik de goot nog ff veilig op kan bergen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu