Merkwaardig afvoerprobleem douche

Leonardus66

 • #1
Bij het renoveren van de douchevloer heb ik het afvoerputje vervangen door een douchedrain. De doucheafvoer functioneerde altijd prima maar na het vervangen door een douchedrain loopt het water niet meer vanzelf goed af. De douchedrain is van een zeer bekend merk dus daar zal het niet aan liggen. Bij het begin van het douchen voert de douchedrain het water onvoldoende af en stroomt het water over de kering heen de badkamer in. Als je vervolgens de sifonunit die in de drain is ingebouwd er uit haalt (uit het afvoergat losmaakt) herstelt de afvoer zich wordt het water prima afgevoerd. Als je vervogens de unit in de drain terugplaatst blijft de afvoercapaciteit op orde en kun je zonder problemen blijven douchen. Ik dacht eerst dat dit misschien door een ontluchtingsprobleem wordt veroorzaakt . Om dit te testen heb ik de sifon van de naastgelegen wastafel losgekoppeld en toen gaan douchen. Het probleem bleef echter hetzelfde. Het kan natuurlijk zo zijn dat het inderdaad een ontluchtingsprobleem is maar dat het loskoppelen van de sifon van de wastafel geen verandering biedt omdat ergens in het verbindingsgedeelte tussen wastafel en douche de ontluchting wordt geblokkeerd door water wat door een bepaalde positie van de afvoer in de leiding blijft staan.
Heeft iemand een idee wat hier aan de hand kan zijn ???

De nieuwe douchedrain is overigens prima geplaatst en een controle met (eenvoudige) endoscopie apparatuur laat een prima verbinding zien tot aan een T verbinding. Helaas is de endoscopielengte niet zodanig dat ik kan controleren of ergens water blijft staan. Bovendien weet ik niet of hier echt sprake is van een ontluchtingsprobleem.

Graag advies
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Roykes

  • #2
  Je zal er waarschijnlijk zelf al wel naar hebben gekeken. maar... is er niets aan de hand met de 'sifon'?

  heb je een drain met een soort emmerje? of heb je er een met een vierkante sifon?
   

  Leonardus66

  • #3
  De sifon is een langwerpig doosje met een ingenieus systeem om in die beperkte ruimte voldoende stankafsluiting te bereiken. Aan de bovenzijde zit een rubber afsluitingstrip die tijdelijk te verwijderen is en laat zien hoe de sifon in elkaar steekt. Met deze sifon is niets aan de hand.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Ik denk dat de drain niet goed is aan gesloten op het riool door bv een verkeerd geplaatste excentrische verloop zie tekening  Ook had je over een T-verbinding ligt deze gewoon of is dit een staande t-stuk, kan je een tekeningetje maken hoe de leiding loopt ivm met die T of Y stuk
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
  Haal even alleen dat rubber stripje los, wat boven op de sifon zit.
  En kijk dan even, of het water goed wegloopt.
   

  Leonardus66

  • #6
  Antwoord aan Henk 253 en aan Peter
  Allereerst mijn dank voor jullie suggesties en meedenken aan een oplossing.
  Naar mijn mening is de drain goed aangesloten. Het afvoeruiteinde van de drain ( in het midden van de 90cm brede drain) is aan een 90 gradenbocht gelijmd die naar beneden gaat en daarna na 5 cm weer een 90 graden bocht die horizontaal loopt naar een afvoerbuis die loopt van de wastafel naar het toilet. Daar zit het T stuk wat ik eerder noemde. De sifonunit kan maar op een manier in de drain geplaatst worden.

  Het verwijderen van het rubberstripje boven op de sifonunit heeft hetzelfde effect als het geheel verwijderen van de sifonunit alleen duurt het dan wat langer voordat de normale afvoercapaciteit zich heeft hersteld dan het verwijderen van de hele unit.
   

  Leonardus66

  • #7
  De drain is overigens vanb het merk dat hierboven adverteert.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #8


  drain is niet goed aan gesloten hier zit een vernauwing in van 50 naar 40 en weer een verloop in van 40x 50  ook zitten er te veel haakse bochten in dit is niet bevorderlijk voor de door stroming.
   

  Leonardus66

  • #9
  Dat klopt, maar is dat dan de oorzaak van de problemen? Ook 4 cm is toch voldoende voor de afvoer van een normale hoeveelheid douchewater?
  Het is overigens niet zo dat in het begin bij het douchen het water alleen maar slecht afloopt, het wordt dan vrijwel niet afgevoerd. De douche loopt vrijwel direct over.Binnen enkele minuten stroomt het water over de kering. Als de sifon verwijderd is geweest loopt het water prima af ook al zet ik alle kranen (douche ,zijsproeiers en onderkraan) voluit open. Mijn indruk is dat de 4 cm en de bochten dan niet zoveel uitmaken.
  Of zie ik hier iets over het hoofd?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Zoals ik je al uit legde je doorstroming is slecht als je sifon er op zit dus geen beluchting afvoer.

  haal je sifon weg en je laat het zo lopen dan wil het wel maar krijgt veel tegen werking.

  De drain moet zo wie zo met 50mm aan gesloten worden en het beste zou zijn dat je afvoer op kapt en 2 x45graden gebruikt, je kan de aan sluiting met een schuifsok 50mm aansluiten op je drain.

   

  Leonardus66

  • #11
  Het klinkt heel logisch wat je zegt. De voorgestelde oplossing is echter nogal drastisch. Ik begrijp dat jouw advies is om de vloer weer open te kappen en de aansluiting te veranderen. Als ik daarmee het probleem echt op kan lossen lijkt me dat zeker de moeite waard. Ik moet wel even aan het idee wennen dat ik een nieuwe vloer weer open moet kappen.

  Als jouw verklaring juist is begrijp ik alleen niet waarom de waterafvoer nu wel goed blijft als ik de sifon weer terugplaats tijdens het douchen. Feitelijk is dan de (foute) situatie aanwezig zoals jij die beschrijft maar is de afvoercapaciteit optimaal. Als dat niet het geval zou zijn zou ik nu niet aarzelen maar direct jouw advies opvolgen en gaan hakken. Ik waardeer het overigens zeer dat jij uitvoerig op mijn probleem ingaat en analyseert. Ik hoop niet dat mijn aarzeling je ontmoedigt om verder mee te denken. Zeer bedankt in ieder geval voor jouw advies.
   

  Roykes

  • #12
  Ik zie geen 2 vernauwingen?
  de drain is 40, daar zit een verloop op naar 50 en haaks naar beneden.
  of zit ik nou erg scheel te kijken? tis nog vroeg he
   

  Leonardus66

  • #13
  De uitloop van de drain is 40 en wordt inderdaad daarna vergroot naar 50. Daarom dacht ik ook dat hiermee niets aan de hand was.
  Ik had in het commentaar van frank over het hoofd gezien dat hij dacht dat ik een vernauwing had aangebracht. Het was ook al laat.
   

  Roykes

  • #14
  Dan zou ik hem vooral niet uitkappen. lijkt me prima in orde zo. ik zou het toch echt in de sifon gaan zoeken.
  kun je mischien een foto hiervan plaatsen?
   

  Leonardus66

  • #15
  Hierbij een foto van drain met sifon en de sifon apart

   

  Leonardus66

  • #16
  Hier een foto van de onderzijde van de sifonunit.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #17
  Dat die drain 40 is kan ik niet zien van deze kant uit vaak zijn de drains 50mm aan gesloten dus vandaar ik dat zeg.
  De uitloop van de drain is 40 en wordt inderdaad daarna vergroot naar 50. Daarom dacht ik ook dat hiermee niets aan de hand was.
  kijk als je na die tijd met deze info komt, wij moeten het maar zo bekijken op een niet scherpe foto!

  wat is het merk en type van die dra</U><U>in?
   

  Leonardus66

  • #18
  Het gaat hier om een drain van het merk easydrain
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #19
  Zelf ben ik niet zo bekend met deze drain.

  maar die uitneembare sifon vind ik eigenlijk vreemd hij is aan de onderkant vlak dus hij sluit ook vrij vlak op de bodem aan.

  Maar als je op de tekening kijkt geeft dat anders aan met een uitsparing aan de zijkant.


   

  Roykes

  • #20
  Klinkt raar dit mischien, maar wat henk al aangeeft hij lijkt erg dicht op de bodem te zitten. mischien kun je hem inkorten kan het niet zo goed zien zo.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu