Doorsnede warmwaterleiding van zolder naar keuken

Pelgrim

  • #1
In de keuken heb ik momenteel warm water via een keukenboiler. Omdat dit redelijk wat elektriciteit kost, wil ik warm water van de Combi ketel van zolder. Dit is nu nog een inefficiënte ketel, maar wordt vervangen door wat anders (nog niet bekend). Momenteel ben ik bezig met het vernieuwe van de toiletten en kan dus nu een nieuwe warmwaterleiding meenemen (wegwerken achter een koof door de toiletten heen). Echter, ik vond net de bestaande warmwaterleiding voor de badkamer. Ik kan hier natuurlijk op van af takken. Echter, de diameter is 12mm. Ik vraag mij af of dat goed genoeg is of dat dat wellicht te krap is en ik dus een losse, nieuwe leiding van 15mm naar de keuken moet leggen.
Of is het helemaal niet rendabel om warm water van zolder te halen en is een close-inn boiler voordeliger?
 

Pepjo

  • #2
Dat hangt er vanaf of de zolder 2, 3 of 4 verdiepingen hoger is. :wink:
 

Pelgrim

  • #3
:mrgreen: twee.
Begane grond (keuken), 1e verdieping badkamer, 2e verdieping Zolder. :cool:
 

Fiesiekus

  • #4
Je zit met het verlies in je leidingen na het tappen. Ook in het CV-circuit blijft warm water staan. Allemaal extra verlies.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Rendabel is zo'n lange leiding niet, elke keer water tappen in de keuken levert water en warmteverlies op, bovendien duurt het lang voordat er in de keuken heet water uit de kraan komt.
De ketel verplaatsen zo dichtbij mogelijk bij de keuken is het beste qua rendement.
 

Pelgrim

  • #6
Begrijp ik het dus goed dat ik of de ketel dicht bij de keuken moet plaatsen of de close-inn boiler moet houden? Zit wat in want in de douche heb je langer warm water nodig dan in de keuken voor een beetje. Ik heb een idee in mijn hoofd voor wat anders. Als ik dat bedacht heb, plaats ik dat hier voor commentaar. Dank voor de reacties zover.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Inderdaad, de ketel verplaatsen of de boiler laten zitten.
Elektrisch verwarmen is veel duurder, de ketel verplaatsen is op den duur goedkoper.
 

Ceevee

  • #8
Je kunt ook de warmwater leiding naar de keuken leggen en in de keuken een hotfill close-in boiler plaatsen
 

Pepjo

  • #9
Dan heb je dus dubbele verlieskosten....
 

Ceevee

  • #10
Valt wel mee. de hotfill boiler verbruikt 400 watt. Een gewone 2000 watt.
 

Fiesiekus

  • #11
Je hebt het verlies van het stuk leiding tussen ketel en hot-fill plus de duurdere stroom voor heet-water. Dus i.d.d. 2x.

Dat heeft niets met het boilervermogen te maken.
 

Ceevee

  • #12
Een combi ketel incl. cv leidingen rookgasafvoer, gasleiding warm en koudwater verplaatsen voor een keukenkraan is ook niet echt goedkoop
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Pelgrim schreef:
Dit is nu nog een inefficiënte ketel, maar wordt vervangen door wat anders (nog niet bekend).
 

Pelgrim

  • #14
Ik heb nu een VR ketel op zolder (2 hoog) staan. Ik wacht met smart op de micro wkk ketels. Een optie zou kunnen zijn die nieuwe ketel in de bijkeuken te plaatsen. Dan kan ik via de bestaande standleiding 'aanhaken' op het systeem. Echter, dit is dan dus niet in het midden van mijn huis. Eer het warme CV water aan de andere zijde van het huis is, is er redelijk wat tijd voorbij. Wel zit ik dan snel in de keuken en tot aan de keuken ligt er al een gasleiding. Deze moet dan wel onder de keukenkastjes worden doorgetrokken.

Ik zal het moeten uittekenen en uitrekenen om te bezien of het wel rendabel is.
 

Fiesiekus

  • #15
Pelgrim schreef:
Ik wacht met smart op de micro wkk ketels.
Voor particulieren in 2010.
 

Pelgrim

  • #16
:cry: Dan pas. Hoop ik dat die VR het nog even vol houdt. Daarnaast heb ik op grond van jullie reactie besloten het boilertje te laten zitten.

Wat ik me van zo'n boiler afvraag is of de volgende zaken wellicht helpen voor energiebesparing (daar is het allemaal om te doen overigens):
-tijdschakelaar: 's nachts uit
-geheel uit tijdens vakantie
Of is dat slecht voor het apparaat.
 

Fiesiekus

  • #17
Niet slecht voor het apparaat, maar je besparing is gering. Close-in boilers zijn goed geïoleerd; ik dacht dat het stilstandsverlies in de orde van 10 - 20 Watt is.

Als je weet hoeveel heet water je tapt, kan je nauwkeurig uitrekenen hoeveel kWh-electrisch je dat kost.
 

Pelgrim

  • #18
20-30 W maar? Ik had verwacht dat dat vele malen meer zou zijn. Hoeveel water er getapt wordt weet ik niet. Maar een emmer vullen, dan moet die boiler weer opwarmen. Dan gaat wel de volle 2000 W aan. Ik zal kijken of ik het totale warmwater verbruik kan inschatten.
 

Fiesiekus

  • #19
Of het vermogen nou 400 of 2000 Watt is, maakt voor het energieverbruik niet uit.
 

Rene12move

  • #20
Ik heb bij het vervangen van mijn keuken ook de close-in boiler verwijderd en vanaf de ketel een 10 mm leiding naar te keuken getrokken. De leiding is ongeveer 15 meter lang. Heet water heb ik in circa 25 seconden. Hoe dunner de leiding hoe minder water je door laat lopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu