Doorlussen in de groepenkast

Marcgk

  • #1
Ik heb een korte vraag over de bedrading in de groepenkast:

Is het toegestaan om bij de interne bedrading van de groepenkast meerdere draden op een automaat/ALS/HS aan te sluiten? Bijvoorbeeld van HS naar ALS1 en van daar door naar ALS2 (doorlussen dus)? Of moet dit altijd via een hoofdaansluitrail?
Ik dacht ooit ergens gelezen te hebben dat je meerdere draden bij elkaar mag aansluiten, mits de automaat/ALS/HS voorzien is van kooiklemmen, maar kan het nergens terug vinden.
Is er hierbij nog verschil bij gebruik van draad met soepele of massieve kern of een minimale kabeldikte waarbij het wel of niet is toegestaan?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Interne kabel dikte is over het algemeen 6mm2 (tot 40A). Soepele draad dient van adereindhulzen te worden voorzien. Twee draden op één pool kan idd alleen met twee draden van hetzelfde type en als de aansluiting daarvoor geschikt is.
Wat ben je eigenlijk allemaal van plan, want met beperkte kennis hiervan lijkt me het onverstandig hier werkzaamheden aan te verrichten.
 

Marcgk

  • #3
Mijn kennis is in zo verre beperkt dat ik niet alle regeltjes ken van wat wel mag en wat niet mag. Veel van die regeltjes zijn op dit forum te vinden, maar deze was ik nog niet tegengekomen.
Mijn kennis van electriciteit is wel dermate dat ik goed weet wat de gevolgen kunnen zijn van slechte verbindingen (weerstand -> warmte -> brand). 2 draden van soepel 6mm2 met adereindhulsen zitten goed vast als ze samen onder dezelfde kooiklem zitten, maar ik vroeg me af of het ondanks dat wel was toegestaan.

Verder ben ik niet zo veel meer van plan, want het was eigenlijk een vraag achteraf om te weten of ik het wel goed had gedaan of toch nog iets moest aanpassen.

Ik heb mijn groepenkast laatst uitgebreid en de automaten en ALS'en vervangen. Omdat de hoofdaansluitrail onderin al in gebruik was als koppelpunt vanaf de meter naar de HS kon ik die dus niet gebruiken.
Daarom heb ik toen de rest doorgelust. Ik wilde even zeker weten of dit wel is toegestaan, of dat ik beter nog een 2e hoofdaansluitrail op de DIN-rail zou kunnen klikken om van daaruit de verbindingen naar ALS'en en Alamats te maken.

De huidige situatie is als volgt:
HS -> OSB (doorlus) -> Alamat (alles met 6mm2 massief draad). Totaal zijn er 6 alamats die gekoppeld zijn via 2 6-voudige kammen. Vanaf een van de andere alamats gaat soepel 6mm2 draad (met ader eind hulsen) naar ALS1 in de 2e kast (met daarachter 3 groepen) en van daaruit een doorlus naar ALS2 (ook 6mm2 soepel met aeh) die zich ook in die 2e kast bevindt (met daarachter 2 groepen + kookgroep). De automaten achter de ALS'en zijn doorgelust via kammen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Als je echt zekerheid wilt of alles correct is uitgevoerd, laat eea dan eens door een installateur controleren. Die zekerheid is via een forum niet te geven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu