Extra stopcontact aansluiten: doorlussen of toch op groepenkast?

MarijkeB

  • #1
Dag allemaal,

Ik heb in een slaapkamer een inbouwdoos met een loze leiding erin met een hulptrekdraad. Deze inbouwdoos zit naast een al aangesloten stopcontact. Ik wil daar een extra stopcontact hebben op de bestaande slaapkamergroep.

Als ik het stopcontact via de loze leiding aansluit, heb ik er een elektricien bij nodig; ik kan en wil niet zelf aan de groepenkast sleutelen. Beetje veel gedoe en mogelijk past het niet lekker op de bestaande groep voor die slaapkamer; er moet een extra buisje van boven de groepenkast in en het is er nu al niet heel ruim. Ik had bedacht dat ik de nieuwe wcd net zo goed zelf door kan lussen naar de bestaande wcd; het gaat lukken om het doorvoergaatje links-rechts tussen beide wcd's vrij te krijgen. Per slot van rekening is het zo met meer wcd's in huis gedaan bij de bouw. De hulptrekdraad blijft er uiteraard in (ingang onder). Ik blijf nog ruim onder het maximum asp's voor deze groep. Kan ik dat zo doen? Ik neem aan dat ik dan een afdichtdop nodig heb voor het andere uiteinde van de loze leiding?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Hoeveel wcd's zijn er in die rij al op elkaar doorgelust?

Ik zou er niet snel meer dan 3 op elkaar doorlussen. Of er in de NEN norm een maximum staat weten anderen hier beter te vertellen.

Mits je dus nog niet teveel wcd's hebt, mag je inderdaad doorlussen op elkaar. Poortje uitbreken, stukjes draad ertussen en klaar.

De trekdraad zou ik ook laten zitten voor het geval je er nog ooit een utp kabel ofzo wilt aanleggen. Voor de veiligheid zou ik die wel aanstrippen en een kleine lasklem erop steken. Dan kan die trekdraad ook nooit onbedoeld contact maken met spanningvoerende delen en zo de hele trekdraad onder spanning zetten.
 
  • Like
Waarderingen: MarijkeB

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Gewoon doorlussen en de juiste (verschillende) kleuren gebruiken.

Het beste kun je de hulptrekdraad verwijderen. Daarmee voorkom je dat deze onverhoopt wordt aangesloten in het stopcontact.
edit: zie bericht van Vonkentrekker. Dat kan uiteraard ook.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

MarijkeB

  • #4
Goede tip van de lasklem Vonkentrekker, ik weet voldoende. Die bewuste wcd waarvandaan ik wil doorlussen komt rechtstreeks van de centraaldoos en er zit verder niets aan. Dank beiden.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Dan moet het lukken, succes!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu