Doorlussen/lassen in kabelgoot

Gestel99

  • #1
Hoi allemaal,

Klus aardig in het huis, maar zo nu en dan kom je toch wat kennis tekort en kan je wel wat inzicht van medeklussers gebruiken. En zeker als het om elektra gaat ben ik liever te voorzichtig.

Regelmatig leuke draadjes gelezen op dit forum en hopelijk kan iemand mij op weg helpen. Ik ben net klaar met alle elektra in de schuur en nu dient het volgende installatie klusje zich aan.

Ik zoek een elegante oplossing om drie stroompunten vanuit een kabelgoot door de gevel te voeren t.b.v. een wcd, lamp en slimme deurbel. Ik heb een schetsje toegevoegd. Ik zat de denken aan een K40. Tweemaal YMVK in het voedingsgedeelte en de 12v in het datagedeelte.

Ik heb even twee schema's toegevoegd.

Schema 2 zou de voorkeur hebben, maar je mag toch niet werken met Wago klemmen in de kabelgoot en dan is voor elke splitsing een lasdoos nodig toch? Scenario 1 is toch de juiste wijze?

Als ik zie hoe de bedrading in mijn keuken is gedaan door een installateur, dan begin ik een beetje te twijfelen wat wel en niet mag. Tjonge jonge, wat een knoop werk..

Of heeft iemand nog een goed idee?

In de meterkast komt overigens nog een lasdoos met een contactdoos t.b.v. de 12v aansturing voor de bel e.d. Alles gevoed vanaf de groep van de schuur/tuin en netjes in de pvc etc.

Alvast bedankt!

schemavoordeur.jpg 20221208_171518 - kopie.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je afbeelding wordt verkleind totdat ze onleesbaar zijn, dus ik snap helaas niet precies wat je van plan bent.

Maar lasklemmen horen inderdaad in een lasdoos, niet in een kabelgoot. Kun je niet gewoon 2 kabels de meterkast invoeren en daar een doos plaatsen?
 

Gestel99

  • #3
Bedankt. Dat is inderdaad het eerste plan en zo ga ik het ook doen. 2x ymvk door de k40 en 12v in het 2e datagedeelte. Ik snap alleen niet waarom ze in mij keuken gelast hebben in de goot. Misschien dat ook maar op orde brengen. De afbeelding was inderdaad klein. Les voor de volgende keer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu