Door bedrading geboord bij ophangen ventilator

Suzieq

  • #1
Hallo,

Door de hitte bevangen het idee opgevat een plafondventilator op de slaapkamer op te hangen. Geen probleem, totdat we, ondanks zorgvuldig kijken en aftekenen, 2 kabels geraakt hebben, kortsluiting dus...

De mantel van de groene en de rode (oude bedrading) zijn beschadigd.
Er komen nog 2 groene en 2 rode kabels en 1 zwarte (schakel) uit de doos.

Ik krijg geen beweging in de kabels en ik weet ook eerlijk gezegd niet waar ze naar toe lopen (meterkast? stopcontact? lichtschakelaar?)
De enige oplossing, lijkt mij is nieuwe kabel trekken.

Heb je enig idee hoe ik dat het beste kan aanpakken?
Of zeg je laat maar liggen voor de elektricien? (die nu bouwvak hebben)?

Ik hoor het graag.

Suzanne
 

Gerrit

  • #2
Afgaand op je kennis van elektrotechniek wil ik dringend adviseren dit aan een installateur over te laten.

Er zijn er vast nog wel die nog geen vakantie hebben.
 

Suzieq

  • #3
Tja, ik zat er al over te denken om me te laten omscholen. :wink:

Maar nu weet ik het zeker!

Thanx alvast. :D
 

Marsepein

  • #5
Een paar tips kunnen toch wel?
  • Schakel iig de groep uit, en laat deze uitgeschakeld tot er gemeten is dat alles weer 100% in orde is.
  • Meet of de juiste groep is uitgeschakeld.
  • Het buisje (elektrapijp) wat je geraakt hebt, welke kleur draden zitten daarin en hoeveel van elk?
  • Is een foto een optie?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Tips kunnen best, maar het nut van een foto zie ik in dit geval niet zo.
Het is duidelijk wat er gebeurd is: een boor schiet door een leiding heen, die in het plafond zit, en veroorzaakt sluiting. Of de sluiting ontstaat op het moment, dat er daarna een schroef ingedraaid wordt.

Die leiding zal ongetwijfeld van of naar de betreffende centraaldoos gaan, en de draden hebben dus de kleuren die genoemd zijn, namelijk degene die in de centraaldoos uitkomen.

Verder zal er van de buis zelf niets te zien zijn op een foto, dat zou alleen kunnen als je de boel zou weghakken. En waarom zou je dat doen?
Wanneer de boor er niet meer in zit en een eventueel al aangebrachte schroef verwijderd, is het een kwestie van opnieuw trekken van de draden.

En daar zit nu juist het probleem: waar komen die draden vandaan of waar gaan ze naar toe. Dat is voor een (blijkbaar nog volkomen) leek op elektragebied erg lastig vast te stellen, en het is in dit geval dus beter een installateur te laten kijken.
 

Marsepein

  • #7
Mmmm, er wordt aangegeven dat in de doos groen rood en zwart zit, niet wat er in de buis zit.

En door te kijken wat er in de buis zit, en te kijken welke kant die op gaat, kun je een inschatting maken welke centraaldoos je open moet maken.

Met de foto kun je eventueel zien of er in de huidige centraaldoos lassen zijn of niet. En kan dus wel iets meer zeggen dan een tekst beschrijving.

Als in de buis die geraakt is ook zwarte draden zitten dan kun je er al bijna vanuitgaan dat er draden getrokken moeten worden naar een (wissel)schakelaar/wcd combi.

Ik dacht dmv de tips en vragen de 'leek' op weg te helpen. Blijkbaar is dat niet de oplossing. Het gaat hier toch om het zelf doen zoals er zo vaak wordt geschreven?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het gaat hier om zelf doen, maar indien we, met name in deze elektrarubriek, inschatten dat dat zelfdoen niet verantwoord is, raden we laten doen aan!

Het is vrijwel onmogelijk, ook aan de hand van een foto, om in te schatten waar van in willekeurig huis de draden van een centraaldoos heen gaan. Als ik er zelf bij sta en in de doos kijk weet ik het meestal nog niet eens.

Het enige dat je dan weet is dat de leiding die betreffende richting in gaat. Waar hij vervolgens heen gaat, moet je bepalen door te kijken wat er nog meer op de groep zit, wat een logische bedradingsvolgorde is en vooral een stuk intuïtie op dit gebied.

Vaak zit er niets anders op dan een aantal andere centraaldozen te openen en te kijken waar de zaak beweegt als je voorzichtig aan de draden trekt/duwt. En indien de betreffende leiding naar de groepenkast gaat, moet je die daarvoor dus openmaken.

Ik zou het zelf proberen, ja. maar alhoewel geen erkend installateur, heb ik toch meer kijk daarop dan de topicstarter.

Advies blijft dus: installateur erbij, of minimaal iemand met veel elektra-kluservaring.
 

Suzieq

  • #9
Hallo tipgevers

Fijn dat jullie gereageerd hebben! :D
Het probleem is ondertussen opgelost, de fase en min die door de leiding liepen, liepen helemaal door naar het lichtpunt op de kamer ernaast, (en door naar de zolder) daar hebben we nog speling in de bedrading gevonden en zo konden we de draad doortrekken, afknippen en strippen.

Toen hebben we de ventilator opgehangen, maar ondanks dat alles draaide zoals het moest was er geen luchtverplaatsing genoeg.
Alle werk en zweet voor niets, dus ik hang gewoon de lamp weer terug!
En de ventilator is terug naar de winkel... prul.

Er komt nu gewoon zo eentje die je in het stopcontact moet duwen!

Maar ik ga zeker verder neuzen in de elektra wereld!

Klusidee Kees: die pagina's had ik al gelezen... maar toch bedankt voor de tip! :D
Erg nuttig voor de volgende keer!

suzanne
 

Fiesiekus

  • #10
De bedoelde draden zijn de de fase en de nul (niet de min; bij wisselspanning fluctueert de spanning rap van plus naar min en weer terug :mrgreen: )
 

BeeTeeWee

  • #11
@Suzanne: weet je zeker dat je de ventilator goed had aangesloten? Als ie verkeerd om draait zuigt ie de lucht naar het plafond, in plaats van verkoelende wind naar je bed te wapperen...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Zo'n ventilator verandert echt niet van draairichting als je fase en nul verwisselt.

Buiten dat is dit topic inmiddels 14 dagen oud, en TS heeft aangegeven een gewone ventilator te gaan kopen. Het heeft weinig zin er dan nog wat aan toe te voegen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu