Onbekende bedrading doorgebrand

Klus1990

  • #1
Hallo allen,

Bij het uitlezen van de gasmeter schrok ik vandaag toen ik naar de situatie onder de meter keek, zie foto.
image0.jpeg


Achterin is een doorgebrand buisje te zien (ik kan niet zien of het kabeltje nog in takt is) waarvan ik geen idee heb wat het is. Volgens mij komt er een groene draad, of kabel, de buis in en een stukje verderop wordt dit aangesloten (95% zeker) op de hoofd water leiding. Hebben jullie enig idee wat hier gebeurt kan zijn?

Ik woon pas 3 maanden in deze woning, welke ruim 90 jaar oud is. Dus voor hetzelfde geldt is dat al ontzettend lang zo.. De gasmeter zit onderin de "kelderkast" onder de trap.

Tevens, onderin de foto (sorry, net slecht te zien, maar hij lust terug omhoog, achterin de foto), zit 1 of andere gevlochten kabel. Enig idee wat dat kan zijn ? En wat is dat grijze buisje wat achter de gasmeter uitsteekt naar beneden ?

Vriendelijk dank alvast voor de reacties!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat dat grijze buisje/kabeltje (ik noem het even 'leidinkje') precies moet doen, kan ik zo niet zien. het is teveel verbrand om te kunnen zien wat er oorspronkelijk in gezeten heeft.

Het is duidelijk verbrand, doordat degene die de waterleiding eronder heeft gesoldeerd, dat leidinkje erboven niet beschermd heeft tegen de hitte van het solderen. Of hij dat gedaan heeft, omdat hij wist dat dat grijze leidinkje geen functie meer had of dat hij er maling aan had dat leidinkje te beschadigen, geen idee.

Het beste kun je om te beginnen dat leidinkje iets verderop even aanpellen, dwz. de mantel er voorzichtig met een scherp mes vanaf proberen te halen. Misschien dat dan blijkt wat het is en waarvoor het zou moeten dienen. Of plaats er dan even een foto van. En misschien kun je dat leidinkje verderop volgen om te zien waar het vandaan komt of naartoe gaat.

Ik houd het voorlopig even op een telefoon- of belkabel, maar kan niet bepalen of dat dan nog een actief in gebruik zijnd ding is.

Klus1990 schreef:
Tevens, onderin de foto (sorry, net slecht te zien, maar hij lust terug omhoog, achterin de foto), zit 1 of andere gevlochten kabel. Enig idee wat dat kan zijn ? En wat is dat grijze buisje wat achter de gasmeter uitsteekt naar beneden ?
Geen idee, van allebei niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat denk je. Ik denk veroorzaakt bij het solderen van de koperen sok.
 

Klus1990

  • #4
Door de schrik niet eens gezien dat daar een gesoldeerde sok voor zit.. Makes sense inderdaad
 

Sander 1972

  • #5
Zou even uitzoeken of die nog een functie heeft door er een volt stick er tegen te houden of te volgen naar de meterkast of die nog is aangesloten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als het een telefoonkabel is of een beldraad, zal er met een voltstick niets worden 'gemeten', want die ziet geen laagspanning.
Volgen naar de meterkast kan (hopelijk) wel.

Maar zelf zou ik de kabel (als het een kabel is) zoals gezegd even voorzichtig aanpellen om te zien wat erin zit. Beschadigd is ie toch al.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
" aangesloten (95% zeker) op de hoofd water leiding "
Ik gok op een aarde draad, waarschijnlijk een oude, maar sowieso smelt die niet zomaar door.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu