Bedrading doorverbinden ?

MarcelSchuur

  • #1
Hallo,

In de keuken zit een schakelaar die de mechanische ventilatie op zolder aan en uit kan zetten. Deze schakelaar wil ik wegnemen (een loze afdekplaat opzetten) en standaard op 'aan' laten staan aangezien de ventilatie is vervangen voor een nieuw model en altijd op stroom blijft staan. Snelheid van de ventilatie wordt nu draadloos geregeld met een aparte bediening.

In de schakelaar in de keuken zitten 2 bruine draden en 1 zwarte draad aan de schakelaar verbonden; ik begrijp 2 fasedraden en een schakeldraad. Kan ik de bruine draden doorverbinden zodat constant stroom wordt doorgegeven aan de mechanische ventilator op zolder ? Wat te doen met de zwarte schakeldraad ? Is hiervoor wellicht een standaardoplossing bij de bouwmarkt beschikbaar waar ik de 3 draden in kan doen zodat deze op 'aan' staat die ik dan achter de loze afdekplaat kan plaatsen ?

Graag jullie tips/advies.

Bedankt !
 

Lichtpunt

  • #2
Met een steeklasklem de draden met elkaar doorverbinden.
De doos blinderen met een blindplaat, wel ervoor zorgen dat de doos met deze las bereikbaar blijft.
 

System7

  • #3
Ik weet niet wat de officiële normen hierover zeggen maar het lijkt me voor o.a. onderhoud toch wel erg handig dat de mechanische ventilatie incidenteel nog eens uit kan... Ik zou je adviseren om de ventilator via een wandcontactdoos (perilex of gewoon) rechtstreeks vanuit de meterkast te voeden. Bij onderhoud kun je dan de stekker uit de wcd halen om alles spanningsloos te maken.

De draden naar de schakelaar in de keuken kun je dan ook verwijderen, want die hebben niet veel zin meer.
 

Lichtpunt

  • #4
De officiele normen zijn dat apparatuur via een meerpolige werkschakelaar of via een steker met contactdoos ( tezamen "stopcontact") zijn aangesloten.
Kijk bijv. eens naar een wasmachine.
In dit geval is de motor van de mechanische ventilatie aangesloten op een meerpolige contactdoos ivm meerdere schakelfunties, oftewel op een contactdoos van het systeem perilex.
Door het losnemen van de steker uit de contactdoos verkrijgt men een veilige scheiding tussen de polen waardoor men veilig kan werken aan de ventilatie.
De schakelaar in de keuken verzorgt de functie van doorgeven van spanning naar andere schakeldraden die aanwezig zijn in de wcd.
 

MarcelSchuur

  • #5
Dank alvast voor jullie reactie. Inderdaad zit op zolder een perilex wandcontactdoos. Kennelijk ooit vanuit een functie van 3 schakelstanden ofzo. Dus wat betreft het uitschakelen van de ventilator.....geen probleem. De perilexstekker kan er gewoon uit.

Feit is dus wel dat schakeling van deze wandcontactdoos nu in de keuken zit. Twee grijzen draden en 1 zwarte. Kan ik de grijze draden dus gewoon verbinden ? En die zwarte gewoon aftoppen ofzo ?
 

Lichtpunt

  • #6
Even uitproberen welke draad er verbonden moet worden voor de, voor jou ideale afzuig snelheid.
De rest aftoppen met een kroonsteen of lasklem.
Geen bedrading weghalen, bij eventueel herstel van de situatie kan dit problemen geven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu