Dimmer wintop 13112 vervangen

Koen789

  • #1
Goedenavond beste forumleden,

Ik heb bij mijn verhuizing een dimschakelaar (halogeen) gemold. Ik dacht dat de dimmer wellicht los zou komen door de draaiknop de andere kant op te draaien, maar daar blijkt ie stuk van te gaan.

Het gaat om een wintop 13114 40~400W. Deze zelfde dimmer kan ik zowel in de gamma als online niet terug vinden, en daarom ben ik op zoek naar een vervanger. Nu ben ik zelf niet zo technisch onderlegd en kom ik er niet goed uit. Naast dat ik niet goed weet welke dimmer bruikbaar is, zit ik met de volgende vragen:

-Is de afmeting van het gat in de muur voor dimschakelaars universeel? M.a.w. past een andere dimmer altijd in hetzelfde gat?
-Naast de dimschakelaar zit een standaard wipschakelaar, in een tweevoudig afdekraam. Als ik de dimmer vervang zal deze vast niet in hetzelfde afdekraam passen. Is het dan verstandig om de wipschakelaar met hetzelfde merk als de dimschakelaar te vervangen en een bijpassend afdekraam te bestellen?

Groeten,
Koen
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Inbouwdozen zijn inderdaad standaard dus je mag ervan uit gaan dat de nieuwe dimmer hierin zal passen.

Afdekramen zijn niet universeel dus je zult dan inderdaad dimmer en schakelaar samen moeten vervangen zo dat ze weer in eenzelfde afdekraam passen.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Koen789

  • #3
Dankjewel voor je reactie. Dat is alvast goed om te weten. Heb je ook nog advies over welk type schakelaar een geschikte vervanger is?
 

Koen789

  • #4
Om de vraag wat concreter te maken: is de peha dimmer 60-400w geschikt? Deze heeft net een andere wattage bereik, maar wellicht is dit geen probleem als je boven de 60w zit met je halogeenlampen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Als je toch de dimmer moet vervangen, zou je dan niet meteen een LED-dimmer nemen en de bijbehorende spotjes door LED vervangen?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Koen789

  • #6
Ik vind vervangen door led ook wel een aardig idee. Ik heb nu de juiste lamp gevonden die mijn huidige halogeenspotjes (par20, E27 fitting, 50w) kan vervangen. Dit zijn par20 E27 spotjes van 6w. In totaal heb ik er 4 op de dimmer zitten en wil ik een optie openhouden om een vijfde lamp op de dimmer aan te sluiten. Dit zal dan ook led van circa 6w worden met E27 fitting.

Ik heb geen ervaring met dimmers en kan daarom wel wat advies gebruiken. Hebben jullie een concreet advies voor een dimmer?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
We mogen hier volgens de forumregels geen specifieke merken aanbevelen.

Zelf zou ik even kijken wat voor schakelmateriaal er in de rest van de woning zit en iets kopen wat daarbij past.

Veel merken verkopen "universele" LED-dimmers die zowel fase-aansnijding als fase-afsnijding kunnen (ofwel instelbaar, ofwel "automatisch"). Daarmee zit je altijd goed. Natuurlijk ook even op de minimale belasting letten, maar bij de meeste LED dimmers begint dat vanaf 3W dus daar kom je met 4x6W al ruim boven. Koop een dimmer die functioneert zonder nuldraad, als je die niet beschikbaar hebt en niet erbij kunt/wilt trekken.

Ik neem aan dat je al hebt bekeken dat de LED-lampen dimbaar zijn?

Overweeg om de lampen en dimmer bij dezelfde leverancier te kopen, dan heb je één aanspreekpunt als het onverhoopt toch niet samen zou werken.
 
  • Like
Waarderingen: Koen789

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu