Dimmer vervangen: welke draadjes moeten waar?

JeroenMA

  • #1
Ik heb een kapotte dimmer in hotelschakeling met daarin drie zwarte draden en ook drie aansluitpunten voor de draden; een aansluiting met een golfje en twee met een pijltje. De drie zwarte draden zitten alledrie dus in deze drie aansluitpunten.

Op mijn nieuwe dimmer met vier aansluitpunten staat bij de gebruikaanwijzing dat ik de twee zwarte draden in de aansluitpunten met een golfje moet doen, en de bruine in het rechteraansluitpunt met een pijltje.

Hoe kom ik er nu achter welke van de drie zwarte draden in mijn contactdoos de 'bruine' draad is?

Dank
Jeroen
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Er is geen bruine dus dat schema moet je niet toepassen. Zwart bij het golfje op de oude dimmer is de lamp draad. Deze bij de nieuwe dimmer weer op het golfje aansluiten en de overige 2 zwarte op de pijltjes. Plaats anders eens een duidelijke foto van je nieuwe dimmer. Dit betreft trouwens en wisselschakeling en geen hotelschakeling, zoals deze vaak genoemd wordt.
 

JeroenMA

  • #3
Hoi Sxnder,

Geplaatst conform je advies. Lamp doet het, alleen kan ik de lamp nu alleen met de dimmer aan of uit doen; als de lamp aanstaat en ik via de andere schakelaar de lamp wil uitdoen, blijft de lamp aan. En als de lamp uitstaat blijft de lamp uit. Nog goede suggesties?

Alvast dank,
Jeroen
 

Fiesiekus

  • #4
De 2 schakeldraden (vanaf de andere schakelaar) moeten op de golfjes komen. De draad naar de lamp in het rechteraansluitpunt met een pijltje.
 

JeroenMA

  • #5
Kan ik gewoon proberen met een van de twee draadjes verplaatsen, of is er dan kans dat ik de hele dimmer kapot maak?
 

Fiesiekus

  • #6
Als je een voltmeter hebt, meet je even op welke 2 draden spanning vanaf de andere schakelaar komt. Dat zijn de 2 schakeldraden die op de golfjes moeten.
 

E-Idioot

  • #7
Heb even een tekening voor je opgezocht.




links = schakelaar
rechts = dimmer

rondje met kruis erin = lamp
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu