Kortsluiting na vervangen tastdimmer van Gira

Wiltwittig

  • #1
Leden van het forum ik doe een beroep op jullie deskundigheid en heb jullie hulp nodig voor het volgende:
Vanwege het overschakelen naar LED-verlichting zijn we onze hotelschakelingen met tastdimmers icm pulsdrukkers van Gira aan het vervangen voor EcoBright Zigbee dimmermodules icm twee pulsdrukkers van Gira.
In vier situaties is dat al probleemloos gelukt, maar in de vijfde krijg ik kortsluiting een begrijp niet waarom, zelfs als ik de hotelschakeling met twee schakelaars uitvoer slaat de stop van de groep door.
In de oude situatie met de tastdimmer/pulsdrukkers-combinatie was een van de zwarte draden dmv de lasklem verbonden met bruin.
Bijgaand foto’s van de oude tastdimmer, beide posten en het aansluitschema van de dimmermodule.
Wie kan mij uitleggen wat er aan de hand is en hoe ik dit kan oplossen.
image.jpg

image.jpg


image.jpg


Wisselschakeling EcoDim.10 met impulsdrukkers.png
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Vanuit de foto's is er weinig op te maken. Zolang je bruine en zwarte draden onderling verbindt, kun je nooit kortsluiting krijgen (mit de correcte aderkleuren zijn gebruikt). Probeer eens een tekening te maken hoe je het hebt aangesloten.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
De handleiding die ik gevonden heb aan de hand van de afbeelding van de dimmer geeft dit aan:
2-draads aansluiting
Wanneer je de dimmer met een 2-draads aansluiting (fasedraad/vaak bruin en schakeldraad/vaak zwart) wilt installeren, dien je altijd gebruik te maken van de vooraf geïnstalleerde brug (blauwe draad). Deze laat je dus gewoon zitten zoals je deze hebt ontvangen.

Het schakeldraad plaats je in het 2e aansluitpunt (dus bij in het “golfje met pijltje” waar de blauwe draad ook deels in zit). De fasedraad gaat in aansluitpoort “L”.

De Lp en P gaan rechtstreeks naar de pulsdrukker.


Dit zou dus betekenen dat de bedrading van de pulsdrukkers aan moet sluiten tussen Lp en P,
en niet moet laten schakelen via de fase.
Ook zou dat betekenen dat je bij de andere dimmers een andere dimmer hebt gebruikt of een
andere manier van aansluiten.
 

Wiltwittig

  • #4
Dank voor jullie reacties Ron en Tom.
Ik heb de dimmermodule aangesloten volgens bijgevoegd schema. Zoals ik dat ook in de overige situaties heb gedaan. Dit is gecontroleerd door de leverancier van de module en was correct.
Maar niet alleen installatie met de module zorgt voor kortsluiting, ook een aansluiting met schakelaars doet dit, dus mijn simpele conclusie is dat het niets met aansluiting van de module te maken heeft.
Zou het kunnen zijn dat het probleem zich elders bevindt?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Dat vermoed ik dan wel. Ik zou de schakelaar nog eens afklemmen en dan in de lamp zelf meten of je kortsluiting hebt. Als dat het geval is, zou ik vervolgens uitzoeken of de kortsluiting in de lamp zelf of in de bedrading zit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu