Ingebouwde halogeendimmer verwijderen/vervangen door LEDdimmer

Koedi

  • #1
Ik heb een Arteluce staande dimbare halogeenlamp met een 300 W r7s staaflamp. Ik wil deze staaflamp vervangen door een rS7 LED.
onder in de voet zit een dimmer. Deze zit tussengeschakeld tussen de 2 witte draden die door de staander naar de lamp lopen en de draden vanuit het snoer (bruin, blauw en zwart).
In het snoer zit een transformator ws naar 12 V.
Mijn idee zou zijn om de 2 witte draden vanuit de lamp via een kroonsteentje te verbinden met de bruine en blauwe draad vanuit het snoer.
De stekker steek ik dan in een zogenaamde slim stopcontact die ik dan kan dimmen via wifi met mijn telefoon. Klopt deze redenering of maak ik ergens een denkfout?
D91D020B-A964-4062-88E8-404D6B2CA21B.jpeg
4EB09F2F-5E20-469B-BD13-FED7458AF6E6.jpeg
 

Koedi

  • #2
Aanvulling: met de slimme stekker kun je helaas niet dimmen zie ik nu.
Idee is nu om een gecombineerde LEDdimmer/12V transformator te plaatsen op de plek waar nu een gewone transformator zit. Dan dus de in de voet van de lamp gemonteerde halogeendimmer er tussenuit halen.
Mijn vraag blijft dan nog steeds of ik de 2 witte draden van de lamp kan verbinden met de blauwe en bruine draad van het snoer....
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Eerlijk gezegd snap ik er niet veel van.
Je hebt het over 12 Volt, maar de spanning van een 300 W r7s staaflamp is toch echt gewoon 230 Volt!
Soms komt het voor, dat er in zo'n vloerlamp ook een apart lampje aan een zijarm zit, die dan op 12 Volt werkt. Maar hier zie ik een dergelijke extra voorziening niet.

Misschien kun je beginnen met betere foto's van de onderdelen te plaatsen. Foto's op dit forum worden namelijk teruggeschaald naar 600 pixels breedte en bovendien zijn de foto's scheef genomen. Graag detailfoto's die recht genomen zijn boven/voor de 'trafo' en die aansluitkast en niet meer fotograferen dan nodig is. Dus ongeveer zo:

1.jpg


2.jpg


Maar dan scherpe foto's.

Zit er in de stang van de lamp niet ergens een potmeter of schakelaartje waar die twee witte draden naartoe gaan?
Dat is namelijk bij dit soort armaturen tamelijk gebruikelijk: de beidening zit op een bereikunit zelf zit onderin.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Als het inderdaad een 230V R7S lamp is dan kun je het volgende doen:
Neem een Z-Wave of Zigbee inbouw dimmer en daarbij een R7S dimbare (goede) led lamp.
Bouw deze in een geschikt klein kastje in de voet en sluit deze aan tussen de stekker (snoer) en de led lamp.
In de voet maak je een kleine puls schakelaar en die sluit je aan op de ingang van de dimmer.
Hiermee kun je de lamp dimmen en aan/uit zetten, het Z-wave deel heb je dan in principe niet nodig.
De keuze voor dit soort dimmers is voornamelijk omdat ze erg klein zijn, en makkelijk in te bouwen.

Ik heb in onze woning diverse lampen op deze manier omgebouwd en dat werkt prima.
We hebben dan ook een Z-Wave domotica systeem, maar dat is hier bijzaak.

Voorbeelden van een geschikte Z-Wave dimmer:
Qubino ZMNHHD1
 

Koedi

  • #5
OK, dank alvast voor de informatie Kees. Bijgaand naar ik hoop betere foto's. Het kastje in het snoer lijkt idd geen transformator als ik nu lees wat er op staat. Wat het dan wel is is mij niet duidelijk...
In ieder geval is het zo dat de LED r7S nu een slap koud licht uitstraalt, terwijl het warm wit zou moeten zijn. Ik dacht dus dat dit wel aan de dimmer zou moeten liggen....
Graag nog een keer advies, ook als deze missie van mij kansloos is.
Het is nl nog wel een fraaie lamp, echter een 300 W verbruik voor een lichtje vind ik in de huidige tijd niet meer kunnen. Dus als het technisch niet kan met een goed resultaat dan gaat ie alsnog naar het groot vuil ;-)
2EF70665-72F4-4953-98AB-ADE064BE05ED.jpeg
F21A0144-FD07-45A2-A5A9-E5546D4E5A20.jpeg
BD6BCF6B-E0B8-421A-BF03-8A5943AEEB1C.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het spijt me, maar ik kom niets verder met deze foto's. Welke schakeling hier van toepassing is, is me een raadsel. Een trafo is dat zwarte kastje in elk geval niet, maar wat het wel moet doen... Ik kan ook met het modelnummer ervan niets vinden, waarschijnlijk veel te oud. Misschien zit er alleen maar een zekering en een ontstoorfilter in.

Het zal waarschijnlijk erg moeilijk worden, dit werkend te krijgen. Ik heb zelf een tijd geleden uitgezocht of ik de bestaande vloerlampen (we hadden er twee) met 300 W R7S lampen kon voorzien van LED en bijpassende dimmers. Uiteindelijk heb ik, wegens de zeer grote problemen passende dimmers te vinden, die dan ook nog bediend moesten worden met de potmeters in de stang van de lamp, gekozen om de gehele armaturen te vervangen door nieuwe exemplaren met ingebouwde LED's. En mijn lampen waren beduidend moderner dan die van jou.

Maar niets is onmogelijk, maar dan zou je je totaal moeten verdiepen in de huidige schakeling van de dimmer, de bediening daarvan en vooral van de bedrading in de armatuur. Van afstand is hier niet te zien hoe een en ander aan bedrading loopt.
 

Koedi

  • #7
Nogmaals dank Kees, maar ik vrees dat ik het dan moet opgeven met deze lamp. Ben sowieso zelf een behoorlijke 'elektrobeet' dus misschien moet ik het verder ook niet willen. Lamp is idd zeker meer dan 30 jaar oud, maar was dus wel van goede kwaliteit ;-)
 

Koedi

  • #8
Ronny ook bedankt voor je uitgebreide reactie. Het is inderdaad een dimbare r7S die ik er in heb gezet. Kwaliteit weet ik niet precies; komt iig uit China;-).
Ik kan je verhaal deels volgen, maar vraag mij af of ik hier als elektrobeet aan moet beginnen...
Met name het 'kleine kastje' (hoe kom je daar aan?) en de pulse schakelaar weer aansluiten op de dimmer snap ik niet helemaal.
Als je in de buurt van het Gooi woont kan ik ms even langsrijden met de lamp ;-), maar als je dat geen goed idee vindt dan snap ik dat ook...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu