Na vervangen dimmer gaat nu het licht uit bij gebruik stopcontact

Beste forumleden,

Graag vraag ik uw hulp in voor het volgende.

Recent heb ik de halogeen spotjes vervangen door LED spotjes. De oude dimmers waren niet geschikt en dus ook die heb ik vervangen met nieuwe (LED dimmer - 3-200 Watt - Geschikt voor fase afsnijding - Universeel). Als ik nu ergens in de buurt van de dimmers een stekker in een stopcontact stop, dan gaan de lampen ineens uit.. Geen idee wat ik mogelijk fout heb gedaan en hoop dat iemand zijn licht hier op kan laten schijnen.

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,
Jan Bergen
 
Dag Jan,

Heb je een foto of tekening van hoe de dimmer is aangesloten?
Zit de dimmers enkel in de muur gemonteerd of heb je in hetzelfde raamwerk ook nog stopcontacten of schakelaars zitten bijv?
 
Beste Lampendokter, vriendelijk dank voor de reactie. Zodra ik vanmiddag thuis kom zal ik direct een foto maken en hier plaatsen. Het gaat om 2 dimmers waarvan 1 enkel in de muur gemonteerd zit en de andere in een raamwerk met stopcontact. Bij beide dimmers heb ik gebruik kunnen maken van het oude raamwerk.

Tot straks en nogmaals dank,
Jan
 
Ik hoop dat iemand ons toch kan helpen want het probleem is terug of nooit weg geweest denk ik. Iedere keer als ik een stekker in het stopcontact elders in de woonkamer insteek, springt het licht van de dimmer uit.. En om e.e.a. nog verwarrender te maken is tijdens het douchen zojuist de schakelaar van de badkamer uitgesprongen terwijl dat een andere groep is en we dat nog nooit hebben meegemaakt... Wie o wie kan ons op weg helpen met het vinden van de oplossing/oorzaak.
 
Het lijkt mij, dat een forum voor een dergelijk - toch wel merkwaardig - probleem niet de juiste plaats is om hulp te vragen. Zeker niet als je verder niets aan tekeningen of schema's kunt laten zien hoe een en ander geschakeld zit en hoe verdeling van groepen is georganiseerd.

Volgens mij kun je er beter iemand bij vragen die kijk heeft op elektrische installaties, een kennis met verstand daarvan of een installateur.
 
Mijn advies was een welgemeende raad aan de hand van je vraagstelling. Elektriciteit is nu eenmaal iets waaraan je niet moet knutselen, als je er geen kaas van hebt gegeten. De verschijnselen die je genoemd hebt, duiden naar mijn idee op een niet erg volgens de regels aangelegde installatie. Waarvoor het dan erg lastig is, om op afstand te bepalen wat er aan de hand is, wanneer de vraagsteller verder niets prijs geeft over wat er aanwezig is en hoe de installatiekast eruit ziet.

Zou je toch enig advies willen, dan zou je op z'n minst deze 'belofte' na kunnen komen:
Zodra ik vanmiddag thuis kom zal ik direct een foto maken en hier plaatsen.

Wat je zelf 'al bedacht hebt' kunnen wij hier trouwens niet ruiken.
 
Ik wacht ook nog steeds op de foto's...


Als ik nu ergens in de buurt van de dimmers een stekker in een stopcontact stop, dan gaan de lampen ineens uit..
Wat bedoel je eigenlijk precies met "in de buurt van"? Gaat het dan om contactdozen direct naast de dimmer, of in de hele kamer? Maakt het nog uit wat je erin steekt? Gaat het dan om apparaten die direct na insteken stroom vragen?
 
Dank je wel @XanderH en @Boertje125 . De contactdoos zit aan de andere kant van de kamer en het maakt niet uit wat ik er in stop. Zelfs al is het alleen een oplader zonder telefoon eraan, dus die geen (of amper) stroom vraagt.. En ja, ik kan de lamp vervolgens gewoon weer aanzetten als ik de oplader in het stopcontact laat zitten.
 
Ergens heb je iets verkeerd zitten in de bedrading. Haal alle dozen waar problemen zich voordoen eens open evenals de centraaldoos van die ruimte en evt tussenliggende dozen waarin gelast of gelust wordt. Loop vervolgens de bedrading en lassen na op fouten.

Alternatief is er een installateur bij halen die met metingen wellicht sneller de fout weet op te sporen.
 
Een lader gebruikt bij het insteken in het stopcontact wel degelijk een kortstondig zeer grote stroom, ook al ies er niets op aangesloten. Want moderne laders werken vrijwel altijd met een schakelende voeding en die hebben een flinke condensator, die eerst opgeladen moet worden. Met heel veel van dergelijke laders heb je het effect, dat (LED-)lampjes in de buurt even knipperen als je zo'n lader erin steekt.

Ik denk dus dat de betreffende dimmer op één of andere manier gevoelig is voor korte onderbrekingen of pulsen op het lichtnet.
Vermoedelijk zijn het dimmers die de instelling in een geheugen bewaren (met pulsdrukkers). In dat geval zou het kunnen helpen als je de dimmer vervangt door een (voor LED geschikte) dimmer met draaiknop.

Neemt niet weg dat, zoals hiervoor al genoemd, de bedrading ook niet echt lekker zal zijn, met name dit:
En om e.e.a. nog verwarrender te maken is tijdens het douchen zojuist de schakelaar van de badkamer uitgesprongen terwijl dat een andere groep is en we dat nog nooit hebben meegemaakt...
... en je er beter toch iemand met verstand van zaken bij kunt halen.
 
Een oplader, ook zonder telefoon er aan, trekt echt wel stroom bij insteken. Voor zo'n klein apparaatje zelfs een relatief hoge inschakelstroom.

Ik vroeg me meer af of het een mechanisch probleem is (iets trilt omdat je de stekker erin steekt, mogelijk heeft dit gevolgen op een los contact) of meer een elektrisch probleem (een kortstondige spanningsdip na insteken van een toestel). Dit kun je dus uittesten door iets in te steken wat geen stroom gebruikt direct na insteken (een leeg verlengsnoer, een lege tafelcontactdoos, een simpel toestel als een waterkoker met een ouderwetse tuimelschakelaar).

Maar als je aan de andere kant van de kamer zit verwacht ik geen probleem met trillingen. Blijkbaar heb je een korte spanningsdip bij het aansluiten van een toestel en reageert de dimmer daar op. Dit is uiteraard niet normaal. Daarvoor zijn in mijn ogen maar 2 verklaringen:
1) De dimmer is overgevoelig en reageert op de kleinste verandering van de netspanning.
2) De spanning veranderd teveel bij het insteken van een toestel. Dit is dan waarschijnlijk het gevolg van een hoge overgangsweerstand ergens en daar haal je inderdaad het beste z.s.m. een vakman bij. Hoge overgangsweerstanden zijn de oorzaak van warmteontwikkeling en brand.
 
Allen: dank voor jullie input en ondersteuning, erg aardig.
Beste @Kees bleek achteraf dat het badkamer probleem volstrekt los staat van het huidige probleem. Ik had water in de afzuiger staan (door het dak gekomen) en die had kortsluiting veroorzaakt. Inmiddels is dat prima opgelost en staat het gelukkig los van dit gedoe. M.b.t die dimmer,.die heb ik dus net vervangen met een nieuwe (voor led geschikte) versie..

@XanderH het is inderdaad zeker niet enige trilling, heeft er niets mee te maken.

@Boertje125 het moet m.i. inderdaad die dimmer zijn. Het gaat om een LED dimmer - 3-200 Watt - Geschikt voor fase afsnijding - Universeel (zie bijlage voor foto)

550x550.jpg
 
Beste allemaal, het heeft even geduurd maar ik ben inmiddels klaar voor verdere stappen. We zijn gebleven bij het laatste advies van @Boertje125 die aangeeft dat het gaat om a. overgevoeligheid dimmer of b. hoge overgangsweerstand.

Ik wil graag zelf proberen dit probeel op te lossen en vraag mij af wat de volgende stap moet zijn. Ik heb hier een multimeter en kan prima wat zaken nader bestuderen.

Graag advies!

Dank,
JB
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu